Øvre dysfagi diagnosticeres ud fra en tre-delt model:
- Screening, der afdækker, om der er synke-spise problemer eller ikke. Screeningen er foretaget inden henvisningen til klinik 3 - dysfagi.
- Klinisk undersøgelse, der afdækker synke-spise problemets omfang i detaljer. Denne udredning foretaget af ergoterapeut og indeholder en undersøgelse af funktioner i mund og svælg, hvor Facial-Oral Tract Therapy (F.O.T.T.™).
- Instrumentel undersøgelse udføres af læge ved hjælp af Fiberoptisk Endoskopisk Evaluering af Synkefunktionen (FEES) som primært visualiserer den faryngeale fase (svælget) - før og efter synkning. Der kan i specielle tilfælde suppleres med Funktionel Videoradiologisk Evaluering af Synkefunktionen (FVES) visualiserer oral (munden)-, faryngeal (svælget)- og øsofageal (spiserøret) fase - før, under og efter synkning, som udføres i samarbejde med Radiologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Fiberoptisk Endoskopisk Evaluering af Synkefunktionen (FEES)
Udredningen starter med:
- Samtale ud fra det tilsendte spørgeskema om symptomer og hvad synkeproblemet betyder for daglige aktiviteter.
- Klinisk undersøgelse af mund og svælg foretaget af ergoterapeuten for at vurdere de præ-orale og orale funktioner. Den kliniske undersøgelse efterfølges af en instrumentel undersøgelse.
- Instrumentel undersøgelse er en Fiberoptisk Endoskopisk Evaluering af Synkefunktionen (FEES), som er en standardiseret test, der indebærer indførelse af et lille fiberoptisk endoskop (ultratynd kikkert) gennem næsen ned til svælget.
FEES
Patienten lokalbedøves. Endoskopet føres gennem næse og svælg.
FEES giver et visuelt billede af anatomien i svælget, f.eks. stemmebånd, strubelåg og åbningen af spiserøret i forbindelse med synkning af spyt og synkning af mad/drikke. Desuden kan følesansen i svælget testes samt evnen til at beskytte luftvejene.
FEES-undersøgelsen er funktionel og kan afdække patientens spontane synkning af spyt, samt mad og drikke af forskellig konsistens. Mad og drikke farves med frugtfarve, så det er muligt at følge dets vej gennem svælget til spiserøret. Der kan afprøves forskellige kompenserende sidde-/hovedstillinger og teknik¬ker samt træningsøvelser.
Ved undersøgelsen deltager specialergoterapeut og speciallæge med særlig viden om hjerneskade og dysfagi. Ved behov deltager sygeplejerske, logopæd og/eller fysioterapeut. Der skal altid være ledsager med til undersøgelsen. Hvis patien¬ten har brug for personlig hjælp, skal plejepersonale følge med til undersøgelse og evt. ventetid på transport. Det anbefales desuden, at patientens behandlende terapeut deltager i udredningen, da dette giver det bedste grundlag for den fremtidige behandling.
Udredningen varer 30-60 min.
Efter undersøgelsen
Konklusionen på undersøgelsen meddeles patient og ledsager med det samme, og ved behov for efterfølgende genoptræning udleveres desuden skriftlige anbefalinger, ligesom der instrueres i specifikke anvisninger omkring spisning og konsistens af mad og væske, kompenserende teknikker under spisning, træningsøvelser for at forbedre synkefunktionen og evt. forslag til yderlige udredning eller behov for genundersøgelse.
Er der behov for udarbejdelse af genoptræningsplan, udleveres og gennemgås denne efter undersøgelsen, og den fremsendes efterfølgende elektronisk til visitationen i patientens hjemkommune.
Journalnotat eftersendes til henvisende læge og andre relevante behandlere (efter aftale).