Mille Møller Thastum_01_intra-og-nyheder.jpg

Mille Møller Thastum er neuropsykolog på Hammel Neurocenter, ph.d. og forsker i hjernerystelse. Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt

12-04-2024

Mere end 300 patienter, som er ramt af langvarige symptomer efter en hjernerystelse, er indtil videre blevet hjulpet godt videre med deres hverdag igennem et forløb i Forskningsklinik for Hjernerystelse, der hører under Hammel Neurocenter.

Forskningsklinik for Hjernerystelse blev etableret i 2021. Siden da har praktiserende læger i Region Midtjylland haft mulighed for at henvise patienter til klinikken, hvis patienterne fortsat har symptomer 2 til 4 måneder efter deres hjernerystelse.

Klinikken er den første og eneste af sin art i Danmark, og de patienter, der kan blive henvist, har forskellige former for symptomer, som er opstået efter en hjernerystelse. Symptomerne påvirker deres funktionsevne og livskvalitet og gør det svært ved at vende tilbage til og klare deres dagligdag.

Patienterne møder i Forskningsklinik for Hjernerystelse et tværfagligt team, som består af en læge og en ergo- eller fysioterapeut med speciale i hjernerystelse. De giver råd og vejledning til, hvordan patienterne bedst håndterer de symptomer, de har som følge af deres hjernerystelse.

Samtidig kan patienterne blive inkluderet i et af de mange forskningsprojekter, der er forankret i Forskningsklinik for Hjernerystelse. Det er for eksempel projekter, der handler om vedvarende hovedpine, smerteforståelse, livskvalitet, synsforstyrrelse, svimmelhed og hjælp til at øge funktionsniveauet i hverdagen med videre. Læs mere om de mange projekter via linket nederst på siden.

Patienterne er meget tilfredse

Det første forskningsprojekt fra klinikken viser, at patienterne er meget glade og tilfredse med deres forløb i Forskningsklinik for Hjernerystelse. De føler sig godt mødt, hjulpet og set af det tværfaglige team.

- Patienter med langvarige symptomer efter en hjernerystelse skal hjælpes til at få en bedre forståelse af deres symptomer og til at vende gradvist tilbage til hverdagens aktiviteter. Mange patienter bliver bange, hvis deres symptomer forværres efter en aktivitet. De skal beroliges og hjælpes til at forstå, at det eksempelvis kan være okay at have lidt hovedpine eller andet ubehag efter en løbetur eller andre aktiviteter, fortæller Mille Møller Thastum, ph.d., neuropsykolog og forsker i hjernerystelse.

Forskerne i Forskerklinik for Hjernerystelse har udført en lang række videnskabelige undersøgelser og har allerede publiceret flere resultater ud fra de data og erfaringer, der er indsamlet. I øjeblikket er endnu flere resultater på vej, og der udkommer en række videnskabelige artikler fra forskerne i de kommende måneder.

Fremtidens tilbud kan bygges på viden fra klinikken

På baggrund af de mange forskningsprojekter om hjernerystelse og langvarige symptomer, har forskerne tilegnet sig en stor viden og erfaring, som fremtidens tilbud kan blive udviklet ud fra.

Mange patienter oplever sig som en kastebold i systemet, fordi der ikke har været et etableret tilbud, og det gælder både nationalt og internationalt, fordi der i dag ikke findes et evidensbaseret og tværfagligt tilbud til patienter med hjernerystelse i det offentlige sundhedsvæsen.

Klinik for Hjernerystelse har også gjort sig erfaringer med at uddanne kommunale sundhedsprofessionelle i Region Midtjylland til at varetage opgaven i kommunalt regi med borgere, der er ramt af langvarige symptomer efter en hjernerystelse.

Klinikken er finansieret af midler fra Sygeforsikringen Danmark, Aarhus Universitet og Region Midtjylland.

Yderligere oplysninger

Find mere information på www.hjernerystelse.rm.dk