Oversygeplejerskerne Sanne Skovgaard Knudsen og Iben Jacobsen Svenstrup klippede snoren til det nye intensiv-afsnit på RH Viborg. Se flere billeder fra indvielsen nederst på siden. Foto: Agata Lenczewska-Madsen

15-03-2024

12 nye intensivpladser er inden længe klar til at tage imod patienter på Regionshospitalet Viborg. Det nye intensiv-afsnit er indrettet med god plads og ro til patienter og pårørende, moderne teknologi og nøje udvalgte vægdekorationer.

Ensengsstuer med mulighed for ro og afskærmning. Avanceret loftslys, der understøtter døgnrytme og søvn. Og smukke naturtapeter, som har beroligende effekt på patienterne.

Det nye intensiv-afsnit på Regionshospitalet Viborg er indrettet med fokus på at skabe de bedst mulige rammer for hospitalets mest kritisk syge patienter. Afsnittet blev officielt indviet fredag middag, og efter påske rykker de første patienter ind i de nye rammer.

- Det nye intensiv-afsnit har stået højt på vores ønskeseddel længe, og vi glæder os utroligt meget til at tage det i brug. Med det ny afsnit får vi lyse, tidssvarende og skræddersyede rammer, som understøtter den dygtige pleje og behandling, som vores medarbejdere i Intensiv hver dag giver patienterne, siger lægefaglig direktør Claus Brøckner Nielsen.

Også i afdelingen Operation og Intensiv ser man frem til at kunne tilbyde bedre forhold for patienterne på Intensiv.

- Hospitalets intensive patienter kan være indlagt i flere uger og nogle gange måneder ad gangen, eventuelt tilkoblet respirator, hvilket begrænser muligheden for at forlade sengestuen. Derfor betyder de fysiske rammer ekstra meget, siger chefsygeplejerske Christine Dragsbæk Knudsen.

Fokus på ro og nærhed

De 12 nye intensiv-stuer er en markant opgradering af det nuværende afsnit. Både afsnittet og de enkelte sengestuer er større og giver bedre mulighed for at giver patienterne den ro, afskærmning, overvågning og tætte pleje og behandling, de har brug for.

- Alene indretningen med ensengsstuer og mindre afskærmede enheder vil give en helt anden ro om de enkelte patienter, end vi er vant til i de hidtidige rammer. Det betyder også, at vi får bedre mulighed for at have patientens pårørende tæt på og skabe bedre rammer om svære stunder og fortrolige samtaler, siger oversygeplejerskerne Sanne Skovgaard Knudsen og Iben Jacobsen Svenstrup fra Intensiv.

- En intensiv-stue er noget helt andet end en almindelig sengestue på et hospital. Vi har utroligt meget udstyr omkring vores patienter. Ilt og sug, søjler med respirator og monitor, udtag til dialyse, videoovervågning og andet, som kan hjælpe os med at overvåge og passe godt på vores patienter. Det er alt sammen tænkt ind i de nye rammer, hvor vi samtidig som medarbejdere får bedre plads til at komme omkring, uden at skulle kante os rundt mellem udstyr, siger ledende overlæge Christoffer Grant Sølling.

Han peger samtidig på, at stuernes døgnrytmelys, der ændrer styrke og farvenuance i løbet af dagen, giver bedre mulighed for at stimulere patienternes døgnrytme og søvn.

Tapeter valgt med udgangspunkt i forskning

Det nye intensiv-afsnit er desuden indrettet med nøje udvalgte farver på væggene og store naturtapeter på de enkelte sengestuer. Flere forskningsstudier har nemlig vist, at bestemte farver og naturmotiver kan påvirke både patienter og medarbejdere positivt.

- Vi har i samarbejde med en forsker fundet frem til farver og motiver, som kan have en beroligende effekt på vores patienter og endda have positiv betydning for angst- og smerteniveau og reducere risikoen for delir, hvor patienterne bliver konfuse og kan opleve hallucinationer. Og eftersom vi taler om meget syge patienter, giver det god mening at gøre, hvad vi kan for at gøre dem rolige og trygge, så da kan få det bedre, forklarer byggekoordinator og intensiv sygeplejerske Malene Hvass Block.

Derfor pryder store billeder af skov, hede og strand nu de nye intensivstuer, mens abstrakt kunst, dyr og andre motiver, der opfordrer til fortolkning, bevidst er valgt fra.

Intensiv tager de nye rammer i brug i begyndelsen af april. Inden da vil medarbejderne få mulighed for at træne i de nye rammer, så de kender indretning og teknik indgående, inden patienterne flytter ind.