Der bør tages blodprøver før opstart af behandling, efter en måneds behandling og ca. 3 mdr. efter dosisændring for at følge muskel- og levertal under behandlingen samt for at følge kolesterolniveauet.
Medicinkortet er et fælles værktøj, der bruges på tværs af sundhedsvæsenet af din egen læge og hospitalet. Du kan med fordel tilmelde dig Medicinkortet, da er en stor hjælp for os at vide, hvilken medicin du aktuelt får. På den måde sikrer vi sammen, at du får den bedst mulige behandling, og du slipper for at huske en medicinliste.
Statiner bruges til behandling af forhøjet kolesterol samt til forebyggelse af hjertekarsygdom - både hos raske personer med høj risiko for hjertekarsygdom og hos patienter som i forvejen har hjertekarsygdom.
Statiner skal indtages om aftenen.
Dette gælder dog ikke Atorvastin og Rosuvastatin, der kan tages på et hvilket som helst tidspunkt på dagen.
Så længe du går til kontrol i Klinik for Hjertesygdomme, sørger vi for blodprøvekontrollerne.
Sådan virker medicinen
Statiner hæmmer dannelsen af kolesterol i leveren.
De enkelte statiner er forskellige i forhold til effektivitet og bivirkninger. Du vil derfor kunne opleve, at lægen foreslår en anden type statin ved utilstrækkelig effekt eller bivirkninger.
Risici og bivirkninger
Langt de fleste oplever ingen eller kun forbigående bivirkninger ved statinbehandling
Nogle oplever muskelømhed, ledgener, udslæt, fordøjelsesbesvær, søvnløshed eller hovedpine
I meget sjældne tilfælde kan der opstå muskelsvaghed, svimmelhed, koncentrationsbesvær eller hukommelsesbesvær.
Muskelgener er oftest milde og er afhængige dosis, men kan i ganske få tilfælde (under 1 ud af 1000) være alvorlige. Du skal derfor kontakte din læge, hvis du får ømhed i musklerne.
Hvis du oplever bivirkninger fra din medicin, er det vigtigt, at du ikke bare stopper med at tage medicinen, men at du kontakter den læge, der har ordineret medicinen – eller din praktiserende læge, for at aftale hvordan du skal forholde dig.
Mere information
Indholdsstoffer
Eksempler på handelsnavne
Atorvastatin
Atorvastatin
Zarator
Fluvastatin
Fluvastatin
Fluvistad
Fluxstatin
Lescol
Lovastatin
Lovastatin
Pravastatin
Pravastatin
Rosuvastatin
Crestor
Simvastatin
Simvastatin
Zocor
Videre forløb
Når din behandling på et tidspunkt afsluttes hos os, skal du selv lave aftale om den videre blodprøvekontrol hos din egen læge, typisk 1-2 gange årligt.
Kontakt
Du er altid velkommen til, at spørge personalet i afdeling for Hjertesygdomme, Regionshospitalet Viborg og Skive eller din egen læge, hvis du ønsker at vide mere om din medicin.
Tlf. 78 44 82 10 Telefontid på hverdage fra kl. 8.00-13.00