I forbindelse med årsdagen for nedlukningen af Danmark sender hospitalsledelsen en hilsen til alle medarbejdere på Hospitalsenhed Midt. Klummen bringes i hospitalsenhedens nyhedsbrev fredag den 12. marts men kan også læses herunder, hvor du også finder et billedgalleri fra første år med COVID-19.

11-03-2021

11. marts er det præcis et år siden, Danmark i store træk blev lukket ned, og hverdagen ændrede karakter efter de første tilfælde af COVID-19. Tiden står stadig helt tydeligt for os: Fornemmelsen af, at nu er det nu! Følelsen af alvor. Kravet om hurtig handling. Og elementet af usikkerhed i forhold til, hvad der ville ramme os.

I fjernsynet havde vi set billeder af et presset italiensk sundhedsvæsen, og der var ingen tvivl om, at vi skulle handle hurtigt for at undgå lignende situationer, forebygge den værste smitte og ikke mindst ruste vores hospitaler til en ny og ukendt situation.

Et hårdt år

Her et år senere kan vi kigge tilbage på en periode, som mange af os formentlig vil betegne som et af de hårdeste, vildeste og mest udfordrende år i vores arbejdsliv. Vi har lukket ned og åbnet op igen, aflyst og genindkaldt, ændret planer og strukturer, tilpasset retningslinjer og rutiner. Vi har opbygget nye afsnit og centre, flyttet rundt og løbet stærkt, arbejdet hjemmefra og holdt afstand og oplevet smitte, sygemeldinger og behov for ekstra fleksibilitet– og på alle tænkelige måder tilpasset vores hospital til den nye virkelighed.

I hospitalsledelsen er vi oprigtigt imponerede og taknemmelige over, hvordan hver enkelt medarbejder på HE Midt har bidraget til at få løst de mange nye opgaver, vi har stået overfor. Sammen er vi kommet igennem de vildeste omvæltninger. Hvor strukturændringer og åbning af nye afsnit typisk tager måneder at forberede og klargøre, fik vi på rekordtid opbygget først isolationsafsnit og COVID-modtagelse og siden test- og vaccinationscentre. Sundhedspersonale, håndværkere, it-kyndige, bygningsfolk, servicemedarbejdere og administrative medarbejdere har lynhurtigt sammen fundet lokaler, udstyr og inventar og fået opbygget de rammer, strukturer og systemer, som skulle til for at håndtere næste nye opgave. Ledere og medarbejdere har stået klar til at håndtere de nye opgaver og en kategori af patienter, som vi ikke tidligere har kendt. Og på alle øvrige afdelinger og centre har kolleger måttet løbe stærkere, bemande lørdagsambulatorier, omlægge til videokonsultation og på anden vis strække sig for at få hospitalets hverdag til at hænge sammen og tage vare på alle patienter – også dem med andre sygdomme end Covid19. Med hjerne, hjerte og en stor portion vilje har I fået tingene til at lykkes!

Tak for engagement og dygtighed

Hvis vi havde kendt sygdommen fra starten, haft bedre tid til at forberede os eller kunnet forudse forløbet, er der givetvis ting, vi ville have gjort anderledes, og forløb der kunne have været kønnere. Men vi kom igennem og fik løst opgaverne, efterhånden som de dukkede op. Hurtigt lærte vi den nye sygdom at kende, og vi bevarede gennem hele forløbet den høje faglighed og professionalisme, som kendetegner HE Midt. Og i dag står vi både stærkere og klogere rustet til det, der måtte komme med pandemien.

Men det har også været hårdt. Selv om vi i sundhedsvæsenet er vant til at være omstillingsparate, har kravene til vores fleksibilitet, tempo og udholdenhed været rigeligt store under COVID-19. Samtidig har mange af jer været udfordrede på hjemmefronten med hjemmeskole, bekymring for sårbare pårørende og smitte, afsavn og hvad COVID-19 ellers har bragt med sig. 

Meget tyder på, at vi med vaccine og gryende forår er på vej mod bedre tider, men erfaringerne fra det seneste år har vist os, at ingen på forhånd kender fremtiden, når det gælder COVID-19. Derfor vil vi nøjes med at benytte årsdagen til at sige jer alle tusind tak for indsatsen og for at have holdt fast i høj faglighed inden for alle felter. Tak fordi I har hjulpet os med at føre HE Midt godt gennem det seneste års bølgegang!