200127-A-BackTrace-delprojekt_DSC3208_1040px.jpg

Camilla Rossen og hendes kolleger har netop fået 1,5 millioner kroner til den fortsatte udvikling af en ny digital løsning til rygpatienter. Arkivfoto: Agata Lenczewska-Madsen

Ældre- og Sundhedsministeriet har netop bevilget 1,5 millioner kroner til Forskningsenheden ved Center for Planlagt Kirurgi på Regionshospitalet Silkeborg. Pengene går til forskningsprojektet BackTrace og det fortsatte arbejde med at udvikle en ny digital løsning, der gør op med sundhedsvæsenets silotænkning og letter tilværelsen for rygpatienter i tværgående forløb.

22-01-2021

For patienter med lænderygsmerter kan et forløb gennem det danske sundhedsvæsen være både langvarigt og uoverskueligt og kræve overblik over alt fra fysioterapeutens øvelser og doseringen af smertestillende medicin til aftaler hos skiftende læger, fysioterapeuter og andre behandlere. Derfor vil en forskergruppe - med projektleder og sygeplejerske, ph.d. Camilla Rossen fra Forskningsenheden ved Center for Planlagt Kirurgi i spidsen - gøre livet lidt lettere for patienterne.

Gruppen har netop fået 1,5 millioner kroner fra Sundheds- og Ældreministeriets pulje til Strategi for Digital Sundhed til den fortsatte udvikling af en ny digital løsning, der gør det muligt for de forskellige dele af sundhedsvæsenet og beskæftigelsesområdet at tale bedre sammen om patienternes forløb og tilgå de samme oplysninger i deres respektive it-systemer. For patienterne skal den digitale løsning samtidig resultere i en app, som kan hjælpe dem med at bevare overblikket over deres eget forløb, kontaktpersoner, aftaler og den nyeste viden inden for området.

Ud over at gavne både de enkelte patienter og behandlere vil den nye digitale løsning også potentielt kunne gavne samfundsøkonomien. 880.000 danskere døjer med lænderygsmerter og står til sammen for cirka 20 procent af alle sygedage og besøg hos praktiserende læger, og udgifterne til rygpatienternes sygefravær, undersøgelser og behandlinger samt tidlig pension løbet samlet set op i op mod 13 milliarder kroner om året. Derfor giver det ifølge forskerholdet god mening at se på, om forløbene kan gøres bedre og mere effektive ved at få systemerne til at tale bedre sammen.

Læs om forskningsprojektet