180403-Hammel-Neurocenter_DSC0674_1040px.jpg

Arkivfoto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt.

17-08-2021

Et ph.d.-studie på Regionshospitalet Hammel Neurocenter har undersøgt de underliggende biomekaniske parametre hos patienter med slagtilfælde, som er med til at give patienterne øget risiko for at falde.

Halvsidig lammelse er en hyppigt forekommende komplikation efter apopleksi, som er den latinske betegnelse for slagtilfælde. Den ene side af kroppen bliver svækket, og ofte har patienten en hæmmet muskelkoordination og balance. Tilstanden giver patienterne en større risiko for at falde, især når patienten rejser sig op fra siddende stilling.

Bevægelsen fra siddende til oprejst stilling undersøges ofte med 3D bevægelsesanalyse, men det kan ifølge ph.d.-studerende Jakob Hansen fra Regionshospitalet Hammel være svært at måle bækkenets bevægelse, da bækkenets ofte er gemt væk i stolens sæde. Dette er et reelt problem, da bækkenets bevægelse er essentiel for at udføre bevægelsesanalysen.

En ny ph.d.-afhandling på Regionshospitalet Hammel Neurocenter har påvist, at bestemte underliggende biomekaniske parametre er relateret til den øgede faldrisiko blandt patienter, der har haft et slagtilfælde. Ph.d.-studerende Jakob Hansen har med ph.d.-afhandlingen også ønsket at undersøge, hvordan patienternes bevægelse kan understøttes for at minimere risikoen for at falde.

- Projektet har givet viden om, hvilke biomekaniske parametre, der kan være relevante at undersøge hos patienter med slagtilfælde og halvsidig lammelse. Denne viden kan anvendes i klinikken til at identificere patienter med en øget faldrisiko, hvilket betyder, at det opfølgende rehabiliteringsforløb kan målrettes patientens individuelle behov, siger den ph.d.-studerende.

Jakob Hansen forsvarer sin ph.d-afhandling 'Measuring sit-to-stand kinematics for application in stroke patients' den 19. august klokken 14-16 i mødelokale 3 i Uddannelsesafdelingen på Regionshospitalet Hammel Neurocenter, Universitetsklinik for Neurorehabilitering.

Ønsker du at følge forsvaret online, kan du få tilsendt et link til sessionen ved at kontakte Louise Sørensen på Louise.b.soerensen@midt.rm.dk.