24-03-2021

Når man som gravid får tilbudt 1. og 2. trimester scanning, foretages de af en sygeplejerske eller jordemoder, der har specialuddannet sig til sonograf. Netop mangel på sonografer i Randers er årsagen til, at der nu scannes gravide fra Randers om søndagen på Regionshospitalet Viborg.

Både regionalt og nationalt scannes gravide minimum to gange på faste tidspunkter i løbet af graviditeten, men grundet mangel på sonografer har de haft svært ved at følge med i Randers. Det har fået dem til at henvende sig til Kvindesygdomme og Fødsler på Regionshospitalet Viborg for en hjælpende hånd, hvor de nu oprettet søndags-ambulatorier for at kunne tilbyde scanninger til gravide fra Randers' optageområde.

 

- Det er nødvendigt, vi samarbejder på tværs, for at vi kan opretholde tilbuddet om to scanninger til alle gravide på trods af personalemangel. Derfor sagde vi selvfølgelig ja til at hjælpe Randers med opgaven, fortæller oversygeplejerske i Kvindesygdomme og Fødsler, Lotte Niebur og uddyber:

- Efter flere samtaler med ledelsen i Randers og vores sonografer, blev vi hurtigt enige om både vilkår og arbejdsgange.

Sonograferne i Regionshospitalet Viborg møder ud over deres regulære arbejdstid ind om søndagen, hvor de står klar til at scanne gravide fra Randers' optageområde.

- Jeg er stolt af, at vi har nogle dedikerede medarbejdere, der står klar med en hjælpende hånd, når kollegaer i Region Midtjylland er udfordrede, fastslår Lotte Niebur.

Kvaliteten opretholdes

Brugen af de samme systemer og de samme algoritmer er årsagen til, at Viborg kan hjælpe Randers med scanningerne.

- Vi ville ikke sige ja til at hjælpe, hvis vi ikke mente, vi kunne opretholde kvaliteten af scanningerne, og det kan vi, fordi vi gør tingene på nogenlunde samme måde, fortæller Lotte Niebur og fastslår:

- Det har stor betydning, at sonograferne er helt fortrolige med deres scanningsapparatur, og derfor er det en fordel, at scanningerne foregår her i Viborg.

De gravide, som scannes i Viborg, er stadig hjemmehørende i Randers. Det betyder, at der efter den pågældende scanning kan konfereres med Randers, mens der også er faste rammer for, hvordan eventuelle usikkerheder forbundet med scanningerne håndteres.

210323-Sosongraf-scanner-en-gravid_DSC8987_1040px.jpg

210323-Sosongraf-scanner-en-gravid_DSC8959_1040px.jpg

foto: Agata Lenczewska-Madsen