180103-Knæ_DSC_0149_1040px.jpg

Foto: Agata Lenczewska-Madsen.

RH Silkeborg topper Dagens Medicins rangliste over behandling af leddegigt. Den flotte placering hviler på et fundament af tværfagligt samarbejde og god organisering, vurderer specialeansvarlig overlæge.

19-02-2021

Leddegigt kan have store konsekvenser for den enkelte patients liv og livskvalitet, og derfor er god og hurtig behandling afgørende. Og det får patienterne på Regionshospitalet Silkeborg, hvor Klinik for Gigt og Bindevævssygdomme i Diagnostisk Center står for behandlingen. Klinikken er landets næststørste målt på antallet af gigtpatienter og modtager hver dag patienter fra både Silkeborg og andre dele af Midtjylland.

- De gode resultater handler i høj grad om, at vi er gode til at samarbejde på tværs af fagligheder. Vi betragter det som en fælles opgave at give patienterne en god behandling, fortæller specialeansvarlig overlæge René Østgård.

Han peger samtidig på, at klinikken har været god til at få sig organiseret med specielle forløbsprogrammer til nydiagnosticerede og melde ind til de kliniske databaser, som Dagens Medicin bygger en stor del af deres analyse på.

Den specialeansvarlige overlæge glæder sig særligt over, at klinikken vinder for behandling af netop leddegigt

- Leddegigt er en kronisk sygdom, som rammer alle aldersgrupper, og som for mange patienter har stor indgriben i deres liv. Det er en autoimmun sygdom, som både ødelægger leddene men også medfører betændelsestilstand (inflammation) i hele kroppen. Det giver øget risiko for hjerte-karsygdomme, knogleskørhed og følgevirkninger som tørre øjne og tør mund. Men med en tværfaglig tilgang og den rette medicinske behandling kan patienterne leve et normalt liv, så her kan vi virkelig gøre en forskel for vores patienter, forklarer René Østgård.

Han og kollegerne prioriterer derfor at hjælpe patienterne til hurtig kontrol over sygdommen, ligesom de prioriterer at være tilgængelige, hvis sygdommen senere blusser op igen.

Og selv om René Østgård peger på, at en kåring primært på baggrund af databasetal ikke nødvendigvis giver det rette nuancerede billede, så er han glad og stolt over placeringen.

- Det betyder da noget med sådan et kåring i et land, hvor behandlingen af leddegigt generelt ligger på et meget højt niveau, og hvor vores kolleger på andre hospitaler også leverer en rigtig god behandling. Samtidig ligger vi også rigtig flot, når der måles på patienttilfredsheden, så det gør os næsten endnu gladere, siger René Østgård.