Helle-Kvistgaard-Østergaard_DSC9638_1040px.jpg

Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt.

18-03-2022

Et ph.d.-projekt på Regionshospitalet Viborg har undersøgt, om patienter med skulderbrud, som ikke er behandlet kirurgisk, opnår en bedre skulderfunktion og en højere grad af livskvalitet, når de tilbydes genoptræning, der superviseres af en fysioterapeut.

Skulderbrud er et af de tre hyppigste brud i forbindelse med knogleskørhed hos den ældre del af befolkningen. Den typiske patient er en kvinde på 60 år eller ældre, der pådrager sig et skulderbrud efter et simpelt fald.

Den nyeste forskning viser, at den overvejende del af patienterne med skulderbrud kan behandles uden kirurgi og i stedet med en aflastende slynge og genoptræning af skulderen. På trods af dette er der fortsat sparsomt med viden om hvilke aspekter, der er vigtige i den ikke-kirurgiske behandling.

Et nyt ph.d.-projekt har til formål at undersøge, om patienter med ikke-kirurgisk behandlede skulderbrud opnår en bedre skulderfunktion og bedre livskvalitet, når de gennemgår fysioterapeut-superviseret genoptræning. Det sker ved at sammenligne dem med patienter, der gennemgår hjemmetræning uden supervision. Formålet med projektet har desuden været at undersøge, om patienter med skulderbrud, der samtidig også har en overrivning af en eller flere af skulderens styre-sener, får en dårligere skulderfunktion og livskvalitet end patienter med intakte styre-sener.

Ph.d.-projektet er udført i Ortopædkirurgi på Regionshospitalet Viborg i samarbejde med Tampere University Hospital i Finland og Oslo University Hospital i Norge. Resultaterne af projektet bliver præsenteret af fysioterapeut og ph.d.-studerende Helle Kvistgaard Østergaard, som forsvarer sin ph.d.-afhandling med titlen 'Perspectives on rehabilitation in the non-surgical management of proximal humerus fractures' torsdag den 24. marts 2022 klokken 14.00.