Fotos: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt.

03-03-2022

Tirsdag eftermiddag blev den røde snor til Regionshospitalet Viborgs nye hybridstue klippet over. Med hybridstuen er der investeret stort i karkirurgi, hvilket bringer karkirurgien på Regionshospitalet Viborg helt up to date med Nordens mest avancerede hybridstue.

Regionshospitalet Viborg indviede den 1. marts sin nye såkaldte hybridstue, som giver mulighed for at røntgenundersøge patienten under operationen. Det betyder, at de komplikationer, som førhen først blev opdaget, når patienten var tilbage på sin stue efter operationen nu fanges, mens patienten endnu ligger på operationsbordet.

Hybridstuen i Viborg er blot nummer to af sin slags i Region Midtjylland – i forvejen er der én på Aarhus Universitetshospital. Hybridstuen i Viborg skal Kirurgi bruge til at operere patienter med dårligt kredsløb.

- Med den nye hybridstue får patienter med åreforkalkning før operationen en røntgenundersøgelse, og efter operationen tjekker vi igen med røntgen, om operationen har haft den ønskede virkning. I sidste ende kan den være medvirkende til, at vi kan undgå amputationer, siger Einar Pahle, der er ledende overlæge i Kirurgi.

Han fortæller, at røntgenudstyret på hybridstuen langt overstiger kvaliteten af det transportable røntgenudstyr, de indtil nu har benyttet sig af ved denne type operationer.

Både undersøgelserne før og efter operationen samt selve operationen foregår inde på hybridstuen umiddelbart i forlængelse af hinanden. Det sparer patienten for at skulle møde op på hospitalet flere gange, da røntgenundersøgelsen før og efter operationen nu bliver foretaget samme dag.

Trækplaster for karkirurger

I uge 8 og 9 bliver medarbejderne oplært i det nye og moderne udstyr, og fredag den 25. februar gennemgik den første patient en operation på hybridstuen i Viborg.

- Vi kan se meget mere detaljeret på det nye udstyr, og det har allerede flyttet meget. Der er ingen tvivl om, at især røntgenudstyret har fået en kraftig opgradering, siger Einar Pahle, der også ser hybridstuen som et muligt trækplaster for karkirurger.

- Vi har haft udfordringer med at rekruttere karkirurger til Regionshospitalet Viborg, og de gode moderne faciliteter kan være med til at gøre det mere attraktivt for karkirurgerne at søge jobs hos os fremover, siger Einar Pahle.

Hybridstuen består af både operationsleje, avanceret røntgen og CT-udstyr, operationslamper og skærme.