Multimorbiditet, som er to eller flere samtidige kroniske sygdomme hos en person, udgør en voksende sundhedsudfordring globalt set.

Arkivfoto.

23-02-2023

En tredjedel af voksne lider af multimorbiditet, men behandlingsforløb er ofte organiseret til enkeltsygdomme, hvilket resulterer i fragmenteret behandling og vanskeligheder med at navigere i sundhedssystemet. Antallet af voksne danskere, der besøgte et eller flere hospitalsambulatorier inden for et år, er fordoblet fra 3 procent til 6 procent på et årti. I takt med at befolkningen ældes, bliver der også i fremtiden flere med kroniske sygdomme og multimorbiditet, som har brug for behandling - blandt andet på hospitalsambulatorier.

"Managing multimorbidity: a new model for coordinating specialised outpatient care" er et nyt ph.d.-projekt fra Aarhus Universitet, Health, der er udført af ph.d.-studerende Cathrine Bell, Regionshospitalet Silkeborg. Projektet undersøgte antallet af ambulante forløb og relaterede kontakter og identificerede samtidige ambulante forløb og risikofaktorer for at starte nye ambulante forløb. I projektet blev et patientforløb udviklet og testet, hvor ambulante aftaler blev planlagt til sammedags-besøg med et samarbejde på tværs af medicinske specialer.

Ph.d.-projektet viser, at to tredjedele af voksne med multimorbiditet besøgte et hospitalsambulatorium inden for et år, og at en fjerdedel havde et eller flere ambulante forløb. En mindre andel af patienterne står for en stor del af kontakterne til ambulatorierne på grund af hyppigt fremmøde. Projektet viser, at det er gennemførligt at implementere en model, der samler planlagte ambulante aftaler i samarbejdet mellem de medicinske specialer, men gennemførlighed skal ses i relation til modellens effekter.

Cathrine Bell forsvarer sin afhandling den 3. marts 2023 kl. 14:00 i mødelokale 2, Regionshospitalet Silkeborg (indgang Y), Falkevej 1, 8600 Silkeborg. Forsvaret er offentligt.