190508 Reportagefotos fra hjertestoptræningen_DSC6820_1040px.jpg

Marie Pedersen og Ajmal Shafaq fandt hurtigt frem til de fem kegler, som gjorde det ud for "hjertestop" ved onsdagens øvelse. Foto: Agata Lenczewska-Madsen

For at øge patientsikkerheden og medarbejdernes tryghed gennemfører Regionshospitalet Viborg for tiden en omfattende træning i at finde vej i det nye akutcenter. Træningen skal sikre, at hjertestop-holdet også fremover kan finde hurtigt frem til patienter med hjertestop.

08-05-2019

- Og så skal vi bare lige finde den grønne elevator...

Lægerne Marie Pedersen og Ajmal Shafaq går med raske skridt hen ad gangen i det nye akutcenter. Forbi den gule elevator, over glasgangen på fjerde og hen til bygningens sydligste fløj.

- Så må vi skulle til venstre her for at finde stue 16, konstaterer læge Marie Pedersen fra Medicinsk Afdeling, mens hun konsulterer kortet med tegning over det nye akutcenter.

Onsdag morgen deltog hun sammen med en række andre læger, sygeplejersker og andre faggrupper i "finde vej"-træning for hjertestopholdet. Træningen skal sikre, at de i alt 250 medarbejdere på hjertestop-holdet nemt og hurtigt kan finde vej, når hospitalet den 22. maj tager den nye forhal og dele af det nye akutcenter i brug.

- Vi øver ikke selve hjertestop-proceduren. Den kan vi godt i forvejen. Men vi øver os i at finde vej i de nye rammer, så vi hurtigt kan komme frem og give patienten den helt afgørende hjælp i tilfælde af et hjertestop, fortæller uddannelsesansvarlig Mette Gjødvad Høy fra Hospitalsenhed Midts HR Uddannelse.

80 hjertestop om året

I løbet af et år får cirka 80 patienter eller pårørende hjertestop, mens de er på Regionshospitalet Viborg. Det svarer til et hjertestop hver tredje dag, og hver gang er det helt afgørende, at hjertestopholdet når hurtigt frem med hjælpen. Det betyder, at de mere end nogen andre skal kende hospitalet og vide, hvordan man finder rundt.

- Når alarmen går, smider vi, hvad vi har i hænderne, og så løber vi, alt hvad vi kan. For hvert sekund tæller, når der er tale om hjertestop. Derfor dur det ikke, hvis vi ikke kan finde vej, fortæller Marie Pedersen.

Og netop derfor øver hun og kollegerne sig i at kunne finde vej i det nye akutcenter, som om kort tid åbner dørene for de første patienter. Indflytningen sker i etaper fra den 22. maj og drypvist resten af året. Af samme grund vil også "finde vej"-træningen af hjertestop-holdet ske i etaper, så holdet lærer de nye rammer at kende, efterhånden som de tages i brug.

I praksis består øvelsen i en slags "skattejagt", hvor deltagerne skal finde fem forskellige poster fordelt i det nye akutcenter. Og i modsætning til et virkeligt hjertestop-kald, er det her ikke et spørgsmål om at finde hurtigt frem, men om at orientere sig i de nye omgivelser undervejs, pointerer Mette Gjødvad Høy.

Sikre patienter og trygge medarbejdere

For Mette Gjødvad Høy handler træningen af hjertestop-holdet selvsagt først og fremmest om patientsikkerhed. Men den handler også om, at hjælpe medarbejderne til større tryghed. Give dem en fornemmelse af, hvor let eller svært det er at finde vej i de nye rammer, hvor lange afstandene er, og hvor lang tid det tager at komme fra A til B.

Og det mål er nået med dagens træning, konstaterer Marie Pedersen og Ajmal Shafaq.

- Vi er klart blevet mere trygge og sikre på, at vi kan finde vej, så vi ikke behøver at bekymre os om det, når alarmen går i virkeligheden efter den 22. maj. I forvejen suser adrenalinen jo gennem kroppen på os, når vi løber til hjertestop, for det er den mest akutte situation, vi kan stå i – og vi ved, at tiden tæller. Så det er rart ikke at skulle få ekstra hjertebanken ved tanken om ikke at kunne finde vej, siger Marie Pedersen.