190409 Fysiologi får besøg af en flok gymnasieelever fra Randers Statsskole_DSC3913_A4.jpg

Fysiologisk Klinik på Regionshospitalet Viborg gør sig umage for at favne sit nye optageområde omkring Randers og Favrskov Kommune. For nylig var elever fra Randers Statsskole på besøg i klinikken. Foto: Agata Lenczewska-Madsen

Efter overtagelsen af aktiviteter fra Regionshospitalet Randers har Fysiologi i Viborg nu det næststørste optageområder i Region Midtjylland. Trods fleksible medarbejdere ser afdelingen frem til at flytte i nye rammer, hvor der bliver bedre plads til den øgede aktivitet.

02-05-2019

Undersøgelser af skjoldbrugskirtlen, måling af galdesyretab og knogleundersøgelser. Det er nogle af de opgaver, Fysiologisk Klinik i Viborg har overtaget fra Regionshospitalet Randers i forbindelse med omlægningerne efter Region Midtjyllands seneste sparerunde. Med overtagelsen er afdelingens aktiviteter steget med 26 procent, og Hospitalsenhed Midts Fysiologi har nu det næststørste optageområde i Region Midtjylland; kun overgået af Aarhus Universitetshospital.

- Vi har overtaget cirka 55 procent af aktiviteterne fra Fysiologisk Klinik i Randers. Det betyder blandt andet, at vi nu tager imod patienter fra hele Randers Kommune og fra den vestlige del af Favrskov Kommune, fortæller ledende overlæge på Fysiologi, Jan Abrahamsen, som nu står i spidsen for en afdeling med 30 medarbejdere.

De ekstra aktiviteter giver selvsagt ekstra travlhed i afdelingen i Viborg, hvor særligt de fysiske rammer og antallet af undersøgelsesrum sætter nogle begrænsninger. Med fleksible medarbejdere og to ugentlige dage med udvidet åbningstid fra 7.30-17.15 er det dog lykkedes at klare den øgede travlhed, uden at ventetiden samtidig er steget tilsvarende.

På charmetur i Randers

Formelt overtog Fysiologisk Klinik i Viborg aktiviteter og medarbejdere fra Randers den 1. april i år, men allerede i december 2018 overgik opgaverne i praksis til Viborg. Siden har afdelingen arbejdet på højtryk for at få både opgaver og de syv nye kolleger integreret godt i Viborg.

- Samtidig har vi været på besøg på Børn og Unge og Medicinsk Afdeling på hospitalet i Randers, ligesom vi har været ude og tale med de praktiserende læger i kommunen. Ambitionen har været at gøre dem opmærksom på, at vi nu har overtaget opgaverne – og samtidig sikre det bedst mulige samarbejde, fortæller Jan Abrahamsen, der har oplevet både velvilje og konstruktivt samarbejde efter overtagelsen.

Også uden for sundhedsvæsenet har Fysiologisk Klinik gjort sig umage for at favne sit nye optageområde. Afdelingen har de seneste mange år haft et fast samarbejde med gymnasierne i Viborg, og det samarbejde gælder nu også gymnasierne i Randers. For nylig var elever fra Randers Statsskole derfor på besøg i Viborg, hvor de fik lov at prøve kræfter med matematik og fysik i praktisk virkelighed på hospitalet.

Nye rammer forude

Men selv om overtagelsen altså er gået godt, lægger Jan Abrahamsen ikke skjul på, at de ekstra aktiviteter får ham og kollegerne til at glæde sig endnu mere til at flytte ind i det nye akutcenter til efteråret. Her får afdelingen markant mere plads og bedre fysiske rammer til undersøgelserne, som er med til at give patienterne den rette diagnose.

- Vi står virkelig og tripper for at flytte ind. Vi er klemt på pladsen og trænger til at komme ind i de nye rammer, som er skræddersyet til vores afdeling, fortæller Jan Abrahamsen.

I det nye akutcenter er afdelingens lokaler på etage 3 blandt andet indrettet med de fornødne slusefunktioner og strålebeskyttende vægge af hensyn til de radioaktive stoffer, som bruges i forbindelse med afdelingens undersøgelser.