Karpaltunnel-operation_Ortopædkirurgi_DSC5622_1040px.jpg

Arkivfoto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt

Ortopædkirurgi på Regionshospitalet Viborg har indført såkaldte One-Stop operationer for patienter med ukompliceret karpaltunnelsyndrom.

20-12-2019

Førhen opererede ortopædkirurg Mette Schandorff Skjærbæk fra Regionshospitalet Viborg seks patienter med karpaltunnelsyndrom på en hel operationsdag. I februar 2019 indførte Ortopædkirurgi accelererede kirurgiske forløb på ukomplicerede karpaltunnelsyndrom-operationer - projekt One-Stop. One-Stop projekt tilbyder patienter med karpaltunnelsyndrom forundersøgelse og operation på samme dag. Med det accelererede kirurgiske forløb opereres 14 patienter på en dag.

- Vi får rigtig mange patienter henvist med diagnosen karpaltunnelsyndrom. Patienterne kan deles op i ukomplicerede tilfælde, som kun lider af karpaltunnelsyndrom, og i mere komplicerede tilfælde, hvor der er andre forhold at tage hensyn til. Ved hjælp af nogle kriterier udvælges patienterne med ukompliceret karpaltunnelsyndrom til One-Stop. Patienterne bliver således på henvisningen fra den praktiserende læge tilbudt forundersøgelse og operation samme dag, siger Mette Schandorff Skjærbæk, som er overlæge på Ortopædkirurgi.

Én gang om måneden har Mette Schandorff Skjærbæk One-Stop dag. Dagen er tilrettelagt nøje sammen med tre sygeplejersker. På dagen forundersøges patienten og gøres klar til operation. Information før og efter operationen er vigtig, så patienterne føler sig trygge og informeret om behandlingsforløbet.

- Det er ikke et spørgsmål om, at det skal gå hurtigt. Operationen tager den tid, den tager. Det er et simpelt indgreb, og det skaber et godt flow, at vi har en hel dag med den samme type af operationer. På den måde udnytter vi patientens og vores tid rigtig godt, siger Mette Schandorff Skjærbæk.

Ved at optimere tid og ressourcer kan de med det nye flow operere 14 patienter på en operationsdag. På den måde får flere patienter tilbud om en hurtig behandling, og patienten kan nøjes med et enkelt besøg på sygehuset.

To tredjedele af de patienter, som bliver henvist til Regionshospitalet Viborg med karpaltunnelsyndrom er ukomplicerede tilfælde og visiteres til One-Stop projektet.  Den sidste tredjedel er mere komplicerede tilfælde, som bliver henvist til almindelig forundersøgelse i Ortopædkirurgisk Klinik.

 

 

Fakta om karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom opstår på grund af et øget tryk på den store nerve ved håndleddet.

Symptomerne er snurren i fingrene – ofte tommel-, pege og langfinger – samt smerter i håndled og op i underarmen.

Tilstanden kan opstå ved vedvarende belastning og overbelastning af håndleddet. Den kan forværres ved hårdt fysisk arbejde og ses også i forbindelse med graviditet og ved væskeophobning i kroppen.