Når Intensiv på RH Viborg i starten af 2024 indtager helt nyrenoverede rammer på etage 5, bliver det kulminationen på et forløb, der har været længe undervejs.

Foto: Agata Lenczewska-Madsen

06-06-2023

Når Intensiv på Regionshospitalet Viborg i starten af 2024 indtager helt nyrenoverede rammer på etage 5, bliver det kulminationen på et forløb, der har været længe undervejs. Fredag den 2. juni var personalet fra afdelingen inviteret til voksdug-øvelse med formål om at blive klogere på den praktiske hverdag, der venter.

Hvordan forbereder man sig bedst muligt på at flytte en hel afdeling til nye og topmoderne rammer, når den kommende afdeling samtidig er en stor byggeplads? Det gør man for eksempel ved at invitere læger og sygeplejersker ind til at løse forskellige cases ved at lege med LEGO på en stor voksdug, der viser opbygningen af den kommende afdeling.

- Ved at lave voksdug-øvelsen, kan vi allerede nu få en indikation af, hvordan hverdagen kan blive i praksis i forskellige situationer. Det giver os mulighed for at træne og forebygge de udfordringer, der venter, når vi flytter ind, fortæller Sanne Skovgaard Knudsen, oversygeplejerske hos Operation og Intensiv.

Øvelsen med voksdugen gav blandt andet personalet en indikation af, hvor skal man gå hen i forskellige situationer, hvordan de forskellige teams kan kommunikere og samarbejde på tværs, og ikke mindst hvordan patienter modtages i afdelingen.

- Deltagerne har været gode til at være nysgerrige på de cases, de har fået, og de har allerede givet værdifuld input retur. Det har sat gang i flere refleksioner, som vi arbejder videre på i den videre proces frem mod flytningen, siger Sanne Skovgaard Knudsen.

Hun fortæller videre, at legen på voksdugen har åbnet afdelingens øjne for, om det kunne være relevant at invitere andre relevante faggrupper og afdelinger ind til en lignende øvelse. Herudover følger der flere fysiske træninger for personalet på Intensiv sidst på året, når rammerne er klar til det.

Nye rammer giver patienter og pårørende en bedre indlæggelse

Som planen er lige nu, flytter Intensiv ind i de nye rammer på etage 5 omkring januar/februar 2024. Det er en flytning, der har været længe ventet, og på afdelingen glæder man sig til at kunne give både patienter og pårørende et endnu bedre tilbud.

- Vi får bedre mulighed for at skabe mere ro om patienten, da vi i indretningen har stor fokus på at skabe et beroligende miljø med naturmotiver og afdæmpede farver. Der bliver udsigt til søen, og vi får det nyeste udstyr at arbejde med, fortæller Malene Hvass Renner Block, projektsygeplejerske hos Operation og Intensiv.

Med de nye rammer går Intensiv fra 10 stuer i hesteskoformation, hvoraf kun de fire er enkeltsengsstuer, til en lang gang med 12 enkeltsengsstuer, hvor de 10 er fast bemandet. Det betyder blandt andet også, at personalet fast kommer til at arbejde i tre teams fordelt på fire stuer.

- Det bliver en helt nye måde at arbejde på, da vi for eksempel ikke kommer til at kunne høre hinanden mere. Det kan vi i vores nuværende omgivelser. Derfor giver det også rigtig god mening at træne forskellige situationer med voksdugen, så vi allerede nu kan reflektere over, hvordan vi sammensætter teams, kommunikerer på tværs og kommer til at arbejde sammen i praksis, påpeger Malene Hvass Renner Block.

Ud over de nye stuer til patienterne bliver der også etableret to pårørenderum med et lille tekøkken, så de pårørende også får bedre rammer, der måske kan gøre tingene lidt lettere i en ellers svær situation.

Se også: Indslag fra TV Midtvest - Hospital træner flytning med LEGO