Operation og Intensiv har udviklet et samtaleredskab, som hjælper de sygeplejestuderende i afdelingen med at koble teori og praksis.

To kliniske vejledere viser prototypen af det nye samtaleredskab
De to kliniske vejledere viser prototypen af samtaleredskabet frem. Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt.

Operation og Intensiv har udviklet et samtaleredskab, som hjælper de sygeplejestuderende i afdelingen med at koble teori og praksis. Nu bliver redskabet udbredt til hele Hospitalsenhed Midt.

De kliniske sygeplejefaglige vejledere i Operation og Intensiv på Regionshospitalet Viborg oplever, at de sygeplejestuderende har svært ved at anvende teorien i praksis. De har svært ved at reflektere over praksissituationer og koble teorien på, som de er blevet undervist i på sygeplejerskeuddannelsen.

På den baggrund har de kliniske vejledere i afdelingen udviklet et redskab, Refleksion over Praksissituationer (ROPs), i samarbejde med Lene Søndergård Andersen fra VIA, som skal hjælpe de studerende med at reflektere over praksissituationer, og de studerende er vilde med det, fortæller operationssygeplejerske Helle Grønne Nielsen og Louise Levring, der er koordinerende kliniske vejledere i Operation og Intensiv.

Refleksionsredskabet, som oprindeligt blev skabt som et mindmap, er nu et fuldt udviklet samtaleredskab, der anvendes bredt i afdelingen.

ROPs fokuserer på patienten som omdrejningspunkt. Redskabet er baseret på Sundhedsstyrelsens problemområder, og kombinerer teori, problemstillinger og sygeplejefaglige handlinger.

Prototypen bor fast i Operation og Intensiv, men på grund af interesse fra flere andre afdelinger i HE Midt har HR Uddannelse og arbejdsmiljø fået produceret yderligere 20 sæt, som afdelingerne i hospitalsenheden kan låne ved behov.

Brobygning mellem teori og praksis

I Operation og Intensiv har man ikke kun udviklet et redskab. Der er skabt en bro mellem teori og praksis for de sygeplejestuderende.

- ROPs fremmer et godt samarbejde omkring de studerende og bidrager til kvalitetsudvikling i afdelingen. De studerende tager sig ikke til takke med "nu lægger vi et kateter", men vil vide hvorfor og hvordan. De ønsker en dybere forståelse, hvilket er en stor styrke, siger de to kliniske vejledere.

Afdelingen arbejder desuden på at oversætte ROPs til en engelsk version, så den også kan støtte de internationale studerende i afdelingen. Denne version forventes klar til maj, hvor Operation og Intensiv vil dele sine erfaringer med refleksionsredskabet, når medarbejdere præsenterer initiativet på den sygeplejefaglige kongres EORNA i Spanien.