Forstoppelse er en tilstand, som kan komme til at fylde meget i en familie. Mange børn kan som følge af forstoppelsen, føle sig generet af mavesmerter, opleve sen renlighed, dårlig trivsel, afførings- og urininkontinens samt tilbagevendende blærebetændelser.
De fleste børn er renlige med både vandladning og afføring inden 5-års alderen.
Hvert 5. barn oplever på et eller andet tidspunkt at være forstoppet. Nogle oplever et kronisk forløb, hvor behandlingen kan strække sig gennem flere år, før den onde cirkel er brudt.
Forskning viser, at prognosen bedres, hvis behandlingen kommer i gang hurtigt, og børnene ikke underbehandles.
Fra 4-års alderen skal 2 eller flere kriterier være opfyldte mindst 1 gang om ugen i første måned, før der er tale om forstoppelse:
2 eller færre afføringer pr. uge.
Tilstedeværelse af større mængde afføring i endetarmen.
Lejlighedsvis afgang af større mængde afføring.
At barnet tilbageholder afføring bevidst eller ubevidst.
Mindst 1 ugentlig episode med afføringsuheld i bukserne (inkontinens).
Smertefulde eller hårde afføringer.
Årsagen kan være:
At barnet ikke er modent alderssvarende til at mærke afføringstrangen.
At barnet ikke giver sig tid til at gå på toilettet.
At barnet holder sig bevidst eller ubevidst på grund af leg/spil, hvor barnet ikke har tid til at gå på toilet, eller på grund af smerter ved afføring.
Ulækre toiletter, fx i skolen.
Ændring af daglige vaner.
I under 5 procent af tilfældene vil forstoppelse hos børn og unge skyldes sygdom som for eksempel Hirschsprungs sygdom, misdannelser, stofskiftesygdomme, cøliaki, seksuelle overgreb, Morbus Crohn, cystisk fibrose eller en neurologiske lidelser.
Medicin kan også have forstoppelse som bivirkning.
Vær opmærksom på
Barnet bliver besværet eller forpint, når det skal af med afføring, og afføringen bliver mere og mere fast.
For at undgå smerter, vil barnet ubevidst holde afføringen tilbage. For nogle kan der gå flere dage mellem afføringerne. Det starter en ond cirkel.
Barnet bliver måske opfarende, pirrelig eller gemmer sig. Det kan få nedsat appetit, mavesmerter, sure opstød, kvalme og opkastninger.
Den hårde afføring kan give smertefulde og måske blødende rifter ved endetarmsåbningen.
Barnet kan have vanskeligheder ved at styre afføringen, hvilket kan føre til større eller mindre klatter i underbukserne. Disse uheld sker ofte ufrivilligt, og optræder ofte uden, at barnet kan mærke noget.
Mange børn kan lege videre trods uheld med afføring i bukserne, og lader sig ikke løsrive fra en god leg, computerspil eller film.
Mindre børn vil ofte blive senere renlige. De kan have modstand mod, at skulle på toilet eller potte, trækker sig, står på tæer, sidder uroligt ved bordet eller udviser anden tilbageholdelsesadfærd, fordi de ofte har haft dårlige oplevelser eller smerter i forbindelse med potte/toiletbesøg.
Det er derfor vigtigt, man ikke opstarter pottetræning før en eventuel forstoppelse er velbehandlet.
Ja, der kan godt være overløbsdiarré – det vil sige tynd afføring – der løber udenom hårde knolde, som står højere oppe i tarmen.
Afføringen kan være meget vekslende i konsistens, og den kan være eksplosiv og ildelugtende. Der udvikles derudover en del luft i maven, og derfor kan barnet prutte meget.
Om behandlingen
Når du og dit barn kommer i kontakt med Børne og Unge, har I formodentlig allerede forsøgt forskellige former for behandling.
Vi vurderer dit barns afføringsproblemer og finder sammen med jer den behandling, der er bedst.
Behandlingen består af afføringsmedicin samt rådgivning om afføringsproblemerne og toiletvaner.
Vi anbefaler, at dit barn spiser helt almindelig kost. I kan finde de officielle kostråd på www.altomkost.dk.
Udover den anbefalede mængde afføringsmidel skal dit barn drikke 1- 1,5 liter vand dagligt afhængig af alder.
Mange børn oplever, at de i perioder har svært ved at mærke afføringstrang. Der kan have stået så meget afføring i endetarmen, at afføringsrefleksen er svær at mærke. Det betyder, at der kan opstå bremsestreger og afføringsuheld.
Barnet kan også ufrivilligt komme til at tisse i bukserne, da ophobet afføring gør det sværere at mærke vandladningssignalerne.
Det er vigtigt at vide, at dit barn ikke selv er skyld i disse uheld.
Vi anbefaler, at dit barn har faste toiletbesøg lige efter morgenmaden, efter skole og/eller efter aftensmaden, og at barnet har ro og en god siddestilling på toilettet hjemme.
Det er også vigtigt, at dit barn går på toilettet, når det mærker afføringstrang og ikke holder sig i for eksempel skoletiden.
Det kan være meget svært at få brudt den onde cirkel, og det kan fylde ganske meget i hverdagen.
Dit barn føler måske mindreværd og ved, at det giver anledning til konflikter og bekymringer hos forældrene.
Forældre kan føle sig magtesløse og have svært ved at forholde sig neutralt overfor barnet og uheld. Afføringsmidler og faste toilettider kan komme til at fylde hverdagen.
Som forældre kan det være en stor lettelse at tale med en professionel, som du kan drøfte dine bekymringer og frustrationer med.
Vi anbefaler, at dit barns lærer og/eller pædagoger inddrages. Tal også gerne med sundhedsplejersken, din egen læge eller personalet på hospitalet.
Mere information
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Kontakt
Hvis du har brug for at kontakte Børn og Unge Klinik, kan du ringe på tlf. 78 44 54 00 på hverdage fra kl. 8.00-13.00.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/1252029
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.