Laktosemalabsorption kaldes også laktoseintolerans. Laktose er det samme som mælkesukker.
Laktosemalabsorption er ikke en overfølsomhed i egentlig forstand, men en tilstand, som skyldes, at man danner for lidt af enzymet laktase i tarmen.
Enzymet spalter laktosen, så den kan optages fra tyndtarmen. Hvis enzymet kun findes i små mængder eller slet ikke, passerer laktosen fra tyndtarmen videre til tyktarmen, hvor laktosen ikke kan optages, men nedbrydes af bakterier. Det giver mavesmerter, oppustethed og diarré. Det er ubehageligt, men det er ikke farligt.
Laktosemalabsorption kan være medfødt eller komme senere i livet.
Den medfødte variant er meget sjælden og ses allerede, mens barnet ammes, da modermælk indeholder laktose. Barnet trives ikke og har sure afføringer.
Laktosemalabsorption opstår oftest i 2-4-års alderen, men kan også komme senere. Den rammer cirka 75 procent af jordens befolkning, som lever udmærket med den, fordi de ikke har tradition for at drikke mælk som voksne.
I Danmark har 3-6 procent af befolkningen laktosemalabsorption.
Spis/spis ikke
Vi anbefaler ikke mælk, surmælksprodukter, friske oste og is. Nogle med laktoseintolerans kan dog tåle surmælksprodukter og friske oste.
Det er bedst at fordele laktosen på dagens måltider. Vi anbefaler fast skæreost og skimmelost, da det kun indeholder spor af laktose.
Fetaost indeholder kun en lille mængde laktose og kan derfor også anbefales.
Små mængder fløde eller mælk i kaffe og te vil måske kunne tåles.
Du kan bruge laktaseenzym som Lactanon, Lactrase eller Apovit Laktase samtidig med indtagelse af fødevarer, der indeholder mælk. Tjek priser på internettet. Fås i håndkøb.
Laktosefri mælk, yoghurt, fløde, creme fraiche m.fl. er ok. Der er tale om almindelige mælkeprodukter tilsat laktaseenzym. Næringsindholdet svarer derfor til det tilsvarende mælkeprodukt. Dog kan kulhydratindholdet være lavere.
Vi anbefaler kalktilskud, hvis ikke du drikker mælk/spiser ost.
Mælk og produkter på basis af mælk, herunder laktose, skal altid deklareres. De kan hedde noget forskelligt, hvilket fremgår af nedenstående.
De skal være fremhævet på en måde, så de adskiller sig fra de øvrige ingredienser. De kan for eksempel stå med stor, fed eller kursiv skrift.
Laktose (mælkesukker)
Mælk
Tørmælk
Surmælksprodukter
Mælkepulver, fx skummet- og sødmælkspulver
Mælkebestanddele
Valle, vallepulver, valleprotein
Smør
Mælk indgår i mange fødevarer, fx brød, kiks og kager, leverpostej og patéer, slikvarer, færdigretter og sovse m.m.
Mælkesyre og mælkesyrekultur indeholder ikke laktose.
Kakaosmør indeholder ikke laktose.
Laktoseindhold i forskellige levnedsmidler:
Levnedsmidler
Laktoseindhold pr. 100 g levnedsmiddel
Skæreoste, skimmeloste
0,05 g
Feta
0,2 g
Smør, Kærgården m.fl.
0,6 g
Skærekage/formkage
0,7 g
Hytteost, flødeost
1,7-1,9 g
Cremefraiche 18%
3,0 g
Piskefløde 38%
3,2 g
Rygeost 5+/40+
3,3 g
Koldskål med tykmælk og æg
3,3 g
Tykmælk/A38/yoghurt/ymer/skyr
3,5 g
Kærnemælk
3,7 g
Fløde 13%
4,0 g
Ris a la mande
4,0 g
Kakaoskummetmælk, fløde 9%
4,4 g
Sød-, let- og skummetmælk
4,7 g
Chokoladekiks
1-5 g
Flødechokolade
7,4 g
Kontakt
Hvis du har brug for at kontakte Børn og Unge Klinik, kan du ringe på tlf. 78 44 54 00 på hverdage fra kl. 8.00-13.00.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/810935
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.