Velkommen til forældre - Afsnit for Syge Nyfødte og Tidligt Fødte
Gå direkte til:
Velkommen til forældre - Afsnit for Syge Nyfødte og Tidligt Fødte
Velkommen til Afsnit for Syge Nyfødte og Tidligt Fødte på Regionshospitalet Viborg, HE Midt.
Vi er en af Region Midtjyllands fire specialafdelinger, der plejer og behandler tidligt fødte og syge nyfødte børn.
Vi modtager nyfødte, der er født fra uge 28.
Afsnittet er indrettet, så det imødekommer tidligt fødte og syge nyfødtes behov for tryghed og ro omkring sig.
Afsnittet er normeret til 12 børn og består af 7 kuvøsestuer og et familieafsnit med plads til 7 familier. Barnet indlægges på en af stuerne alt efter, hvad barnet har behov for. Hvis barnet indlægges på en kuvøsestue, tildeles forældrene et værelse på Patienthotellet.
Der indlægges 1-2 børn pr. kuvøsestue.
På familieværelser bor man altid alene sammen med barnet.
Dit forløb hos os
Når et barn bliver indlagt hos os, er der som regel brug for, at det får noget at spise hurtigst muligt, og oftest inden mor kommer på afsnittet. Vi lægger derfor næsten altid en sonde ned i barnets mave, så det kan få mad den vej.
Et barn der er født tidligt eller er belastet efter fødslen, kan have svært ved at die i starten. I stedet er der mulighed for, at mor malker mælken ud med brystpumpe, så barnet kan få sin mors mælk gennem en sonde.
Amningen etableres i takt med barnets formåen.
Hvis barnet af forskellige årsager ikke vil have bryst, kan der gives flaske.
Hvis jeres barn ikke kan die tilstrækkeligt ved brystet endnu, har du som mor brug for stimulere mælkeproduktionen. Brystpumpe og udmalkningsgrej er til din rådighed på afsnittet, og du vil få vist, hvordan du skal gøre.
Jeres barn vil ved modtagelsen få et identifikationsarmbånd på enten håndled eller ankel. På båndet fremgår barnets fulde navn og CPR-nummer.
Båndet skal sikre identiteten af jeres barn og øge patientsikkerheden mod forveksling eller ombytning af oplysninger ved fx medicingivning og blodprøvetagning.
Brug af identifikationsarmbånd er anbefalet af Sundhedsstyrelsen.
Vi har brug for, at I hjælper med at sikre, at båndet forbliver på jeres barn under hele indlæggelsen, og at I gør os opmærksom på, hvis det mangler.
Ved indlæggelsen bliver hver familie tilknyttet 2-3 kontaktpersoner fra plejegruppen og evt. en læge.
Når én af jeres kontaktpersoner er på arbejde, vil det fortrinsvis være vedkommende, der er omkring jer og i samråd med jer planlægger plejen og tiden frem mod udskrivelsen.
Afsnit for Syge og Nyfødte og Tidligt Fødte har en fysioterapeut tilknyttet. Hun kommer som regel flere gange om ugen og kan give råd og vejledning om lejring, stimulering og bevægelse af jeres barn.
Afsnittets sekretær er på arbejde alle hverdage i dagtimerne.
Sekretæren ved meget om afsnittets rytme og kan svare på mange relevante spørgsmål. Det er også hos sekretæren I kan aflevere den røde oplysningsseddel.
Det kan være en meget stor omvæltning at have sit barn indlagt på Afsnit for Tidligt Fødte og Syge Nyfødte, og der melder sig ofte mange forskellige spørgsmål og problemer, som vi forsøger at hjælpe jer med.
Afsnittet har tilknyttet en psykolog og en hospitalspræst. Hvis I har behov for at tale med én af dem, skal I endelig henvende jer til plejepersonalet, som vil formidle kontakten.
Der er stuegang hver formiddag mellem kl. 9.00-13.00.
Jeres barn tilses ved behov af en af vores læger, som i samråd med sygeplejersken og jer forældre tilrettelægger og justerer pleje og behandling.
I er altid velkommen til at deltage i stuegangen.
Har I særlige ønsker til jeres barns pleje, vil vi meget gerne hjælpe jer med at opfylde dem, så vidt det overhovedet er muligt.
Jeres barn må meget gerne have sit eget tøj på og egen dyne med, men vi kan ikke yde erstatning, hvis noget bliver væk.
Som plejepersonale har vi brug for at skabe overblik og udveksle erfaringer med hinanden. Derfor holder vi vagtmøder én gang i hver vagt.
Vi forsøger at planlægge plejen af jeres barn, så det ikke falder sammen med disse møder.
Flere gange om måneden er der forældrecafé i spisestuen.
Her er der mulighed for at drøfte forskellige relevante emner med hinanden og med de forskellige fagpersoner, som også deltager.
Desuden er der café for bedsteforældre ca. hver 2. måned, hvilket vi anbefaler jeres pårørende at deltage i.
Se opslag på informationsskærmen/opslagstavlen på gangen.
Der bliver delt invitationer ud og ellers møder I bare op og er med.
De fysiske rammer
Kuvøsestuerne er indrettet med god plads til det enkelte barn og jer som forældre, og I må være så meget omkring jeres barn, som I ønsker.
Vi har en del overvågningsudstyr på kuvøsestuerne, og det kan for nogle virke lidt skræmmende, men det er en hjælp for personalet til at holde øje med barnet i den periode, der er behov for tæt observation.
Når der lyder en alarm, kan det betyde, at barnet har brug for hjælp, men det kan også skyldes, at barnet blot bevæger sig. Personalet kender forskel på alarmlydene og ved, hvilke lyde der kalder på indgriben.
Familieafsnittet er primært til forældre, der kan have deres barn hos sig.
Der kan dog være individuelle hensyn, der gør, at personalet prioriterer anderledes.
Mad og drikke
Efter fødslen kan der være forskellige grunde til, at du som mor skal forblive indlagt på barselsafsnittet. Når du er færdigbehandlet og helt selvhjulpen, er der forskellige muligheder for, hvor du og din partner kan være.
Som forældre spiser du gratis med i afsnittet. Der kan dog være udgifter, hvis du spiser på Patienthotellet.
Hvis I som familie har brug for, at mor bor hjemme en tid, er der også mulighed for at være dagpatient i en periode. Hvilke muligheder der er realistiske, kan I tale med personalet om.
I spisestuens køleskab står der kolde drikkevarer, som I som forældre er velkomne til at tage af. Derudover er der kaffe og te til rådighed mellem måltiderne.
Hospitalets kantine ligger på 3. etage og kan benyttes af alle – både pårørende og personale. Se åbningstider på informationsskærmen på gangen.
Kiosken ligger på 2. etage ved Hovedingang A. Her kan I blandt andet købe sandwich, salat, pølsebrød og meget mere. Se åbningstider på informationsskærmen på gangen.
Telefon og internet
På kuvøsestuerne må der ikke tales i mobiltelefon, men det er tilladt at have den på lydløs.
Mobiltelefonen må bruges overalt på familieafsnittet og på gangene under hensyntagen til andre familier og pårørende.
Kom på det gratis, trådløse netværk:
Vælg netværket "RegionMIDT-Gaest"
Gå til siden hotspot.rm.dk
Log ind via CPR, MitID eller sms
Hygiejne
God håndhygiejne er utrolig vigtig, da alle små og syge nyfødte børn er særligt modtagelige for infektioner.
Sammen med personalet har I en vigtig rolle i at være med til at beskytte jeres barn.
Derfor skal I, når I kommer ind på kuvøsestuerne:
Tage ur og smykker af hænder og håndled.
Vaske og spritte hænder.
Først nu er I klar til at røre ved og være omkring jeres barn.
Herefter skal I huske at spritte hænder, før I rører ved rene ting, og når I går fra jeres barn.
Hvis I har skiftet barnet eller gjort andre ting, hvor jeres hænder er blevet fugtige og snavsede, skal I både vaske og spritte hænder, før I igen rører barnet eller rene ting.
Pårørende
På kuvøsestuerne er besøgende altid sammen med deres forældre. Alle børn skal bare altid være under opsyn af jer forældre.
Ingen smittede på besøg
Der må ikke komme børn ind under 16 år, undtagen jeres barns søskende. Alle besøgende skal være raske, altså ikke have feber, forkølelse eller hoste. Mindre søskende må ikke have været udsat for smitte. I kan tale med personalet, hvis I skulle være i tvivl.
Besøgstider
På afdelingen har vi ingen faste besøgstider. Det giver jer forældre mulighed for at planlægge besøg efter jeres og jeres barns døgnrytme. Dog anbefaler vi, at I på kuvøsestuerne begrænser besøg til 2 gange dagligt og ikke om formiddagen på hverdage, hvor der er mange aktiviteter på stuen/i afsnittet.
Ved besøg henstiller vi til, at der kun kommer 2-3 besøgende ind til barnet ad gangen, og at I udelukkende koncentrerer jer om jeres barn.
Besøgsregler
Under alle besøg tages der hensyn til den familie, som evt. ligger på samme stue, ligesom besøg maks. må vare 30 minutter ad gangen. Vi anbefaler, at I aftaler besøg med den sygeplejerske, som er omkring jer.
Besøgsreglerne er til for at holde ro på børnestuerne og tage hensyn til jeres barn og jer som familie, og for at I kan bevare et privatliv sammen med jeres nyfødte baby.
I har mulighed for at vælge én nær støtteperson, som frit må være omkring jer, som I ønsker.
Vær opmærksom på
Rygning er ikke tilladt på hospitalet.
Har I brug for at ryge, skal det foregå i de udendørs rygeskure.
Har I brug for et aflåst rum til værdigenstande, er der mulighed for at bruge taskeskabene, der står på gangen ved siden af familierum 4.
På alle familierum er der desuden monteret en safety box i skabene til fri afbenyttelse.
Der gives ikke erstatning ved tyveri.
I har mulighed for at klage og få erstatning i henhold til Lov om Patientorsikring, hvis jeres barn får en fysisk eller psykisk skade i forbindelse med behandlingen på hospitalet.
Vi kan hjælpe med information om, hvordan I rejser erstatningskrav via pjecen "Patientens ret til erstatning for behandlingsskader og lægemiddelskader".
Kontakt
Hvis du har brug for at kontakte Afsnit for Syge Nyfødte og Tidligt Fødte, kan du ringe på tlf. 78 44 55 30.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/661860
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.