Inden du møder til operationen, skal du forberede dig ved at følge denne vejledning. Manglende forberedelse kan i værste fald medføre aflysning af din operation.
Forbered dig til operationen
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Du får tilsendt en dato samt et mødetidspunkt for din operation i e-Boks eller med brev.
Ønsker du at ændre din operationsdato skal du kontakte Operationsbooking på tlf.nr.: 7841 6300.
Ved afbud skal du også ringe til Operationsbookingen. Afbud på operationsdagen skal ske direkte til Operation og Dagkirurgi på tlf.nr.: 7841 6701.
Kontakt Ortopædkirurgisk Klinik (se under "Kontakt"), hvis du i ugen op til operationen:
Opstarter ny medicin eller din medicin bliver ændret.
Bliver syg.
Får feber.
Er forkølet.
Har influenza.
Får udslæt, bumser, insektstik eller sår på huden i området, hvor du skal opereres.
Influenzavaccination kan medføre let feber og andre symptomer i 1-2 døgn. Hvis du har disse symptomer, den dag du skal opereres, er der risiko for, at din operation bliver aflyst. Vi skønner derfor, at det er uhensigtsmæssigt, at du bliver vaccineret i ugen op til operationen.
Det er vigtigt, at du overholder nedenstående fasteregler. Din operation bliver aflyst, hvis du ikke overholder fastereglerne.
Stop med at spise 6 timer før - stop med at drikke 2 timer før
Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød, fx appelsinjuice, de sidste 6 timer før dit mødetidspunkt.
Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før dit mødetidspunkt.
Drik gerne 2 glas sød saft 2 timer før dit mødetidspunkt. Saftevandet modvirker kvalme og utilpashed før og efter operationen. Hvis du har diabetes, skal du følge den aftale, du har lavet med personalet.
Husk: De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Du må heller ikke ryge, bruge e-cigaretter, skrå eller snus, og vi anbefaler at du heller ikke tygger tyggegummi.
Du skal ikke faste længere tid, end der står her. Hvis du faster for længe, kan du bl.a. blive dehydreret og opleve ubehag.
Du må ikke tage medicin hjemmefra på operationsdagen - med mindre det er aftalt med personalet på hospitalet.
Kontakt Ortopædkirurgisk Klinik, hvis der før din operation sker ændringer i din medicin eller helbredstilstand. Telefonnummeret finder du under "Kontakt".
Får du blodfortyndende medicin, skal du som udgangspunkt ikke holde pause – med mindre du har aftalt noget andet med den læge, der har skrevet dig op til operationen.
Nogle naturlægemidler kan være blodfortyndende.
Tager du blodfortyndende naturlægemidler eller kosttilskud, bør du holde pause med disse i 14 dage inden din operation. Det kan for eksempel være baldrian, ephedra, fiskeolie, ginko, ginseng, hvidløgspulver og ingefær.
Er du i tvivl, er du velkommen til at kontakte Dagkirurgisk Afsnit. Telefonnummeret finder du under "Kontakt".
Du skal købe smertestillende medicin, så du er klar til behandle smerter, når du kommer hjem efter operationen:
Paracetamol (for eksempel Pinex, Panodil eller Pamol)
Ibuprofen (for eksempel Ibumetin, Brufen, Ipren eller Burana)
De fås i håndkøb på apoteket og i de fleste dagligvarebutikker. De kan også bestilles via egen læge.
Vær opmærksom på, om du kan tåle medicinen.
Tag et grundigt bad og vask håret om morgenen på din operationsdag for at forebygge infektioner. Du skal vaske dig grundigt i de områder, der er markeret på tegningen. Tør dig med et rent håndklæde.
Før badet skal du rense dine negle omhyggeligt og fjerne neglelak. Vi anbefaler, at du ikke har kunstige negle eller lignende på.
Lad være med at smøre dig ind i creme efter badet og tag ikke makeup på. Du må ikke have smykker, piercinger eller kontaktlinser på. Lad smykker og andre værdigenstande blive hjemme.
Vi fjerner hårvækst i det område, hvor du skal opereres, når du møder. Du må ikke selv fjerne hår hjemmefra på grund af risikoen for at lave sår.
Tag rent, varmt og behageligt tøj på.
Tag tøj på, der er let at få på efter operationen - gerne en kortærmet, løstsiddende bluse eller skjorte med knapper eller lynlås.
Du får hospitalstøj på inden operationen. Du må gerne beholde dit eget undertøj på.
Du må påregne ventetid, så tag eventuelt iPad, bog eller anden underholdning med.
Du er klar til at komme hjem 1-3 timer efter operationen. Du må gerne være passager i privat bil eller taxa, men du må ikke selv køre bil eller benytte offentlig transport.
Lav en klar aftale om, at du bliver hentet, når du er klar efter operationen. Den person, som skal hente dig, skal være fleksibel og kunne komme, når du eller vi ringer.
Det er også en god idé at have en pårørende med til samtalen som foregår, inden du tager hjem.
Vi anbefaler, at du har en pårørende hos dig indtil næste morgen efter operationen.
Kost
Det er vigtigt, at du spiser en sund, varieret og proteinrig kost før og efter operationen, så dit sår kan hele bedst.
Følg gerne de officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen:
Spis planterigt, varieret og ikke for meget
Spis flere grøntsager og frugter
Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
Spis mad med fuldkorn
Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
Spis mindre af det søde, salte og fede
Sluk tørsten i vand
Rygning
Rygning kan give komplikationer efter operationen, fx at såret heler dårligere, større risiko for betændelse eller hjerte- og lungeproblemer.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du ikke ryger 6 uger før og 4 uger efter operation. Hvis dette ikke er muligt, er enhver nedskæring i tobakken gavnlig for dit helbred.
Stopper du med at ryge, får du et betydeligt bedre helbred og styrker din sundhed. Selv om du har været ryger i mange år, har rygestop en positiv indvirkning på din sundhed.
Alkohol
Hvis dit alkoholforbrug er større end sundhedsstyrelsens anbefalinger, har du større risiko for komplikationer som for eksempel lungeproblemer, betændelse og dårlig sårheling.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at voksne over 18 år højst drikker 10 genstande om ugen og højst 4 genstande på samme dag.
Motion
Dyrk motion eller bevæg dig i det omfang, du kan, fx gåture eller cykling.
Få hjælp af din egen læge eller et lokalt sundhedstilbud
Vi kan henvise dig til et sundhedstilbud i din kommune. Du kan også tale med din egen læge eller selv henvende dig i dit lokale sundhedshus.
Du kan læse mere om din kommunes sundhedstilbud på www.sundhed.dk under "Sundhedstilbud".
På operationsdagen
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Når du møder, viser vi dig til rette i afdelingen. Vi oplyser dig om, hvornår du skal opereres og gør dig klar.
Den læge, der skal operere dig, kommer og taler med dig. Fortæl os, hvordan du har det, så vi bedst muligt kan hjælpe dig. Du kan eventuelt skrive spørgsmål ned hjemmefra.
Vær opmærksom på, at der kan være ventetid.
I fuld bedøvelse sover du dybt og mærker ingen smerter under operationen.
Den bedøvende medicin sprøjtes ind i blodet via et tyndt plastikrør i håndryggen.
Du får overvågningsudstyr på, som måler blodtryk, puls og iltindhold i blodet under operationen.
Lige efter operationen kommer du på opvågningsafsnittet, hvor der er en person omkring dig hele tiden. Du kan føle dig døsig og omtumlet i timerne efter, at du er vågnet.
Nogle oplever kvalme og opkastning. Det kan vi ofte afhjælpe med medicin.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Efter operationen måler vi dit blodtryk og din puls og hjælper dig, hvis du har smerter eller kvalme.
Du får mad og drikke.
Vi informerer dig om operationen, og om hvordan du skal forholde dig, når du kommer hjem. Vi udleverer kopi af journalen, medicinliste og plaster.
Du er klar til at komme hjem 1-3 timer efter operationen. Husk at planlægge hjemtransport.
Om operationen
En fedtknude er en godartet, langsomt voksende knude, der består af fedtceller. Den viser sig som en blød knude oftest i fedtlaget mellem hud og muskel, men kan også ligge inde i musklen.
Det er ganske almindeligt og helt ufarligt at have en fedtknude. De fleste mennesker har kun en fedtknude, men man kan også have mange af dem på kroppen. Fedtknuderne kan sidde alle steder på kroppen, men skuldrene, overarme, ryggen og låret er de mest almindelige steder.
Fedtknuderne skyldes, at fedtceller samler sig i en klump med en tynd hinde omkring sig. Man ved ikke helt, hvorfor man får fedtknuder, men det kan ligge til familien at få fedtknuder. Fedtknuder er derfor harmløse og ikke et forstadie til kræft.
Ofte er behandling ikke nødvendig, men den kan fjernes ved operation, hvis du oplever gener heraf. Det kan eksempelvis have en kosmetisk betydning for dig, eller hvis fedtknuden er stor, voksende eller befinder sig på et sted, der gener dig.
Operationen foregår ved at lægen lægger et snit i huden svarende til fedtknudens bredde eller længde. Snittet lægges efter hudens folderetning, da det giver det pæneste kosmetiske resultat. Når fedtknuden er fjernet lukkes huden med en tynd tråd.
Operationen varer cirka 15-30 minutter.
Der kan i sjældne tilfælde opstå komplikationer efter operationen. Det kan for eksempel være infektion eller forsinket sårheling.
Når du kommer hjem
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Smerter efter en operation opleves forskelligt. Derfor får du en individuelt tilpasset smertebehandling.
Du skal tage smertestillende medicin, så længe du har ondt.
Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal håndtere din smertebehandling, er du velkommen til at kontakte Ortopædkirurgisk Klinik.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Vi anbefaler, at du komprimerer det opererede område de første dage efter operationen. Det skal du gøre for at undgå blødning, hævelse og væskeansamling i området.
Du kan komprimere operationsområdet ved at rulle et håndklæde stramt og trykke det ind mod det opererede område – eventuelt ved at ligge dig på håndklædet.
Vi anbefaler, at du komprimerer området 3-5 gange dagligt af cirka 20 minutters varighed.
Det er normalt, at der siver lidt klar væske fra såret i de første dage. Lad så vidt muligt plastret sidde urørt i de første 2 døgn, og lad være med at åbne unødigt ind til såret, så længe der er sivning. Jo færre gange der åbnes ind til såret, jo mindre er risikoen for infektion.
Der må gerne være en blodig plet på plasteret, men du skal skifte det, hvis det er fyldt med blod, eller hvis det ikke slutter tæt.
Rens ikke såret, hvis du får brug for at skifte plasteret. Hvis huden er fugtig, kan du vaske og tørre huden rundt om såret, inden du sætter et nyt plaster på.
Når der ikke har været sivning fra såret i 24 timer, skal du ikke længere have plaster på.
Du kan sætte Micropore (englehud) hen over trådene, så de ikke hænger i tøjet.
Plastrene, du har fået på hospitalet, er vandafvisende. Du må gå i brusebad med plastrene, hvis de slutter tæt.
Når plastrene er taget af (24 timer efter sivning er ophørt), må du tage brusebad uden plaster.
Du må først tage karbad, når sårene er helet og trådene fjernet.
Du skal kontakte din egen læge eller vagtlæge, hvis:
Der er tegn på infektion. Tegn på infektion er rødme, hævelse, dunkende smerter omkring såret, tiltagende sivning fra såret, og feber. Tegnene opstår typisk 3-4 dage efter operationen.
Smerterne ikke kan afhjælpes med den aftalte medicin.
Såret ikke vil hele.
Du skal have fjernet tråde hos din egen læge 10-12 dage efter operationen. Du skal selv bestille en tid.
For at få så pænt et ar som muligt, kan du sætte et stykke Micropore (englehud) på såret efter, at trådene er fjernet. Skift én gang om ugen og brug det i 3 måneder. Micropore kan købes på apoteket.
Undgå sol på arret det første år. Dæk arret til eller brug høj solfaktor.
Afhængigt af hvor belastende dit arbejde er, kan det blive nødvendigt at sygemelde dig i en kortere periode efter operationen, så såret får ro til at hele og holdes rent.
Du aftaler med lægen, som opererer dig, hvad der er mest hensigtsmæssigt i forhold til dig efter operationen.
Hvis du har spørgsmål efter din operation, kan du kontakte Ortopædkirurgisk Klinik.
Kontakt
Ved problemer samme dag du er opereret, kan du kontakte Dagkirurgisk Opvågning på tlf.nr.: 7841 8753 indtil kl. 17.00. Herefter kan du kontakte Vagtlægen.
Får du efterfølgende spørgsmål til dit forløb, er du velkommen til at kontakte Ortopædkirurgisk Klinik indenfor åbningstiden.
Ortopædkirurgisk Klinik Tlf. 78 41 63 70 Telefontid på hverdage fra kl. 9.00-13.00
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/1385013
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.