At blive ægdonor er en stor beslutning og en stor gave til modtageren. Donation skal ske, fordi du ønsker at hjælpe andre med at få opfyldt drømmen om børn.
En ægdonor får ikke betaling for donationen. Fertilitetsklinikken Skive har dog mulighed for at give dig et honorar på 7.200 kr. pr. donation. Det skal dække udgifter til transport og eventuelt tabt arbejdsfortjeneste.
Honoraret, du opnår som ægdonor, indgår i din samlede skattepligtige indkomst på linje med din øvrige indkomst. Det vil sige, at du selv skal indberette til Skat.
Nogle kvinder har på grund af sygdom som for eksempel kræft, arvelige sygdomme, tidlig overgangsalder eller Turners syndrom ikke mulighed for at blive gravide med egne æg.
For disse kvinder kan ægdonation være en mulig løsning for at realisere drømmen om et barn. Det kræver dog, at der findes kvinder, som vil donere æg.
Klinikken er altid parat til at tage en uforpligtende snak med dig om dine overvejelser, uanset om det fører til den ene eller den anden beslutning.
Sunde og raske kvinder over 18 år og under 36 år kan donere æg i Danmark enten anonymt eller ikke-anonymt.
Kvinder, der selv er i behandling for barnløshed med reagensglasmetoden, har også mulighed for at give et antal ubefrugtede æg til en anden kvinde.
For at kunne blive ægdonor på Fertilitetsklinikken, skal du være:
Mindst 23 år og under 35 år.
Sund og rask.
Uden kendte arvelige sygdomme i familien.
Testet negativ for HIV, Hepatitis B og C, syfilis, gonoré og chlamydia.
Normalt fertil eller i behandling for barnløshed med reagensglasmetoden.
Du må donere æg 6 gange i alt. Eventuelt andre ægdonationer i andre klinikker tæller med.
I enkelte tilfælde kan vi vurdere, at risikoen for dig ved at donere æg er for stor. Det kan for eksempel være, fordi æggestokkene ligger, så det er svært at udtage æg.
Du må ikke være nært beslægtet med modtagers mand. For eksempel må donor ikke være søster eller kusine til modtagers mand.
Dit BMI (Body Mass Index) må ikke være over 32.
Du skal testes og være fri for HIV, leverbetændelse type B og C, klamydia, gonorré og syfilis.
Har du spiral, fungerer den som prævention. Hvis du tager p-piller/minipiller, skal du holde pause med dem under behandlingen.
I 6 måneder inden donationen må du ikke have fået blodtransfusion, piercinger, tatoveringer eller akupunktur.
Du skal informere klinikken om eventuelle udlandsrejser indenfor de sidste 6 måneder før donationen.
Donation af æg er en personlig og privat sag både for den, der donerer æg og for den/de, der skal modtage æg. Det forventes derfor, at du som ægdonor udviser diskretion både privat og offentligt rum.
For at værne om sporbarheden/anonymiteten af din donation, må du ikke offentliggøre/poste noget som helst om din rolle som ægdonor eller din ægdonation.
Som ægdonor vil du altid forblive donor, og du vil aldrig kunne få juridiske forpligtigelser overfor det barn, som er udviklet fra det donerede æg.
Hvis der skulle blive født et barn med en mulig arvelig/overført sygdom efter din donation, oplyser vi dig om det.
Hvis du senere får konstateret en arvelig sygdom, er du også forpligtet til at informere Fertilitetsklinikken.
Forskellige former for donation
Det er vigtigt, at du inden donationen har besluttet dig for, hvilken type donation der tiltaler dig. Det er nemlig ikke muligt senere at ændre dit valg, fx fra anonym til åben eller omvendt, da modtagerparret er bestemt efter hvilken type donation, du har besluttet dig for.
Fertilitetsklinikken i Skive tilbyder:
Anonym donation
Åben donation
Kendt donation
Uanset hvilken donationsform du vælger, bør du overveje, hvordan du senere i livet vil kunne leve med din beslutning.
Donation af æg er en personlig og privat sag, både for den, der donerer æg og for den/de, der skal modtage æg. Det forventes derfor, at du som ægdonor udviser diskretion både privat og i det offentlige rum samt på de sociale medier.
Ved anonym donation er anonymiteten gensidig. Du kan som donor ikke få oplysninger om modtagerparret og et eventuelt barn, der måtte blive født.
Modtagerparret kan kun få oplyst basis karakteristiska om dig, fx højde, vægt, øjen-, hud- og hårfarve, blodtype og alder.
Du skal acceptere, at du aldrig må foretage handlinger, der kan bryde anonymiteten.
Ved åben donation er din identitet ikke kendt af modtagerparret på donationstidspunktet. Du har aftalt med Fertilitetsklinikken, at et eventuelt barn, når det fylder 18 år, kan få oplysninger om din identitet.
Ved denne donationsform donerer du æg til en kvinde, hvis identitet du kender på donationstidspunktet. Det er vigtigt at gøre klart, at kvinden, som modtager dine æg, også er bekendt med din identitet. Med andre ord er jeres kendskab til hinanden er gensidigt.
Hvor stort kendskabet skal være, afhænger af den aftale, du og modtager indgår med hinanden. Aftalen er ikke juridisk bindende.
Du bliver bedt om at oplyse, hvem du ønsker at donere til.
Når du har besluttet, at du gerne vil donere æg
Når du har besluttet, at du gerne vil donere æg, indkaldes du til en samtale med en læge. Der bliver oprettet en journal ud fra din sundhedsprofil samt de informationer, du har oplyst i spørgeskemaerne.
Til samtalen taler vi med dig om, hvilken donationsform du ønsker at benytte dig af, og hvilke donationsformer vi tilbyder. Du får også ultralydsskannet dine æggestokke.
Efter samtale med læge skal du tale med en sygeplejerske med henblik på det praktiske i forbindelse med behandlingen. Du bliver også oplært i injektionsteknik.
Du skal samtykke til behandlingen elektronisk via Fertilitetsklinikkens hjemmeside. Det er også her, du vælger donationsform.
Du kan når som helst i forløbet trække dit tilbud om at donere æg tilbage – helt frem til og med den dag, hvor du skal have taget æggene ud.
Vælg "Selvbetjening" – "Tilmelding til behandling". Du skal bruge dit MitID.
Du får herefter tilsendt en skanningstid i din digitale post.
Når du kommer til skanningen, får du taget diverse blodprøver og podninger.
Sådan foregår det
I en normal menstruationscyklus udvikler kvinden 1 modent æg pr. måned.
I forbindelse med din donation stimulerer vi dannelsen af æg, så der i stedet for 1 æg udvikles 8-10 modne æg pr. måned.
Vi behandler dig med hormonstimulation, så du får færrest mulige bivirkninger.
Du skal forvente at skulle tage hormoninjektioner i maveskindet i 10-12 dage.
Du kan læse mere om de forskellige præparater her www.medicininstruktion.dk – se under "Fertilitet".
Som ægdonor betaler du naturligvis ikke for medicinen.
Der kan ses overfølsomhedsreaktioner under hormonbehandlingen. Oftest drejer det sig om lette reaktioner i form af udslæt, rødme på injektionsstedet eller kløe.
I meget sjældne tilfælde kan der komme alvorlig allergisk reaktion med større udslæt, åndenød eller hævelse. Hvis du får alvorlige reaktioner, må du ikke tage mere medicin, og du skal straks kontakte en læge.
Ved ultralydsscanning vurderer vi, hvornår æggene er modne. Der vil ofte være 3-4 scanninger i alt, inden du er klar til ægudtagning. Ved den sidste scanning får du det præcise tidspunkt for indsprøjtningen, der giver æggene den sidste modning.
Ægudtagning udføres uden indlæggelse og tager ca. 10 minutter. Det foregår ultralydsvejledt gennem skeden.
Der føres en tynd kanyle gennem skedevæggen ind i æggestokken, hvorved æg kan suges ud. Dette gøres i begge æggestokke, indtil alle ægblærer er tømt. Under udtagningen er der mulighed for at følge med i processen på en tv-skærm og se de æg, der bliver fundet.
Under ægudtagningen er der mulighed for to typer smertebehandling, akupunktur eller traditionel smertestillende medicin. Akupunktur består af 7 nåle, som fremmer kroppens egen produktion af endorfiner (smertelindrende hormon). Forskningen viser, at akupunktur er lige så smertelindrende som medicin. Uanset hvad du vælger, lægges der altid en kanyle ind i en blodåre samt lokalbedøvelse i skeden.
For at forebygge infektion vil du blive behandlet med antibiotika.
Vi bestræber os på at skabe så trygge rammer omkring ægudtagningen som muligt, og de fleste oplever det udramatisk.
Efter ægudtagningen skal du hvile dig mindst en halv time.
Du må ikke arbejde denne dag, og hvis du får beroligende og smertestillende medicin, må du ikke selv køre bil.
Vi anbefaler, at du ikke er alene det første døgn efter ægudtagningen.
Du skal tage en ledsager med til ægudtagningen, som kan køre med dig og være hos dig resten af dagen.
Hvis du får smerter i underlivet efter ægudtagningen, kan du tage Paracetamol samt Ibumetin.
Vi vil gerne høre, hvordan du har det dagen efter ægudtagningen. Derfor skal du dagen efter ægudtagningen give besked til sekretærerne på tlf. 78 44 57 60 mellem kl. 8.00-9.00. Hvis dagen efter ægudtagningen er en weekenddag, ringer vi til dig.
Vær opmærksom på
Bliver du utilpas, får kraftige smerter, temperaturforhøjelse eller begynder at bløde så kraftigt, at du føler dig utryg, bedes du kontakte klinikken eller vagtlæge udenfor klinikkens åbningstid.
Der er ingen dokumentation for, at hormonbehandling giver øget risiko for kræft i æggestokkene eller brystkræft.
Under hormonbehandlingen og i dagene efter ægudtagningen er det normalt, at du kan føle dig oppustet og øm i underlivet samt have brystspænding.
Der er en meget lille risiko for, at der efter ægudtagning kan opstå en blødning eller infektion omkring æggestokkene. Risikoen er under 0,1 procent.
Meget sjældent kan æggestokken "dreje rundt" om sig selv i dagene efter ægudtagning (torsion). Det viser sig som meget kraftige smerter.
Ofte kan bevægelse eller sideskift få æggestokken til at "dreje" tilbage igen. Kun meget sjældent kan operation være nødvendigt.
Det er vigtigt, at du eller din partner bruger prævention i den periode, hvor du behandles med hormonstimulerende medicin – specielt i dagene omkring ægudtagningen.
Selv om vi gør vores bedste for at udtage alle de modne æg, kan det være nødvendigt at efterlade nogle modne ægblærer. De modne æg vil nemt kunne befrugtes ved et ubeskyttet samleje i dagene omkring ægudtagning.
Da vi har modnet mere end et æg, er der også stor risiko for tvillinger eller trillinger.
Har du mod på at donere æg mere end én gang, er dette bestemt en mulighed. Der skal blot være mindst en måneds pause imellem. Som donor må du maksimalt donere 6 gange. Det er derfor vigtigt, at du fortæller os, hvis du har doneret æg tidligere.
Ægdonation påvirker ikke antallet af tilbageværende ægceller i dine æggestokke, og betyder derfor ikke noget for din mulighed for selv at blive gravid senere.
Undersøgelser viser, at rygning kan nedsætte frugtbarheden med 50 procent, og at giftstofferne fra rygningen påvirker arvematerialet i æggene. Derfor er det et krav, at du som ægdonor ikke ryger, så længe du er i behandling.
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.