Adenomyose er en tilstand i livmodervæggen, hvor slimhinden visse steder har tendens til at bevæge sig ind i livmoderens muskellag. Det kan påvirke slimhindens modtagelighed, når det befrugtede æg skal sætte sig fast.
Nyere forskning har vist, at op mod 25 procent af alle kvinder i fertilitetsbehandling har adenomyose i mindre eller større grad. Det er vigtigt at understrege, at adenomyose ikke er farligt og ret så almindeligt.
Selvom adenomyose ofte bliver kaldt indre endometriose, er der tale om 2 forskellige sygdomme, der dog er tæt beslægtede.
Endometriose er en kronisk sygdom, som rammer op mod 10 procent af alle kvinder i den fødedygtige alder. Endometriose er væv, som ligner livmoderslimhinde, men som sidder uden for livmoderen, fx i bughulen, på æggestokkene og i og omkring de indre organer.
Ved adenomyose er forandringerne kun at finde stedvist i livmodervæggen.
Adenomyose og endometriose kan typisk (men ikke hos alle) forårsage smerter både før og under menstruation. Nogle kvinder oplever også smerter ved samleje. Menstruationen kan desuden være kraftigere og eventuelt med klumper ved adenomyose.
En forklaring kan være, at der i forbindelse med menstruation skabes små rifter i slimhinden. Det gør, at slimhinden vokser ind i livmodermusklen.
Kroppen vil prøve at hele disse mikroskopiske rifter ved at øge østrogenniveauet lokalt i livmoderen. Høje østrogenniveauer giver hyppigere sammentrækninger af livmoderen, hvilket igen kan skabe flere rifter/sår i slimhinden. På den måde starter kroppens eget forsøg på at reparere det en ond cirkel.
Adenomyose kan også opstå spontant efter en fødsel eller en udskrabning på grund af påvirkning af slimhinden.
Om behandlingen
Hvis vi opdager adenomyose i forbindelse med reagensglasbehandling, ændrer vi behandlingen til frysebehandling i stedet for tilbagelægning af et friskt æg.
Efter ægudtagningen giver vi dig enten p-piller (i 6 uger) eller en anden form for nedregulering (Gonapeptyl eller Zoladex). Det gør vi for at mindske dit eget østrogenniveau i livmoderslimhinden og derved "reparere" slimhinden, og gøre den mere modtagelig for ægget.
Rent medicinsk øger hormonet progesteron slimhindens modtagelighed. Nye studier viser, at der ved adenomyose/endometriose ser ud til at være behov for ekstra progesteron. Hos kvinder med adenomyose eller endometriose bliver progesteron givet både som stikpiller og injektioner.
Kontakt
Ring til vores sekretærer på tlf. 78 44 57 60
Telefontid på hverdage fra kl. 8.00-13.00
Ring til vores sygeplejersker på tlf. 78 44 57 70
Telefontid:
Mandag - torsdag fra kl. 13.00-15.00
Fredag fra kl. 13.00-14.30
Lørdag: Send en sikker mail inden kl. 8.00 (log på med MitID).
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/1432906
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.