Nedfrysning af ubefrugtede æg er en mulighed for dig, der skal i fertilitetsnedsættende behandling, fx behandling af cancersygdomme, og kvinder født uden livmoder.
Du behøver ikke at have et aktuelt ønske om at blive forælder for at deponere æg.
Vær opmærksom på
Før nedfrysning af æg skal du screenes for smitsom leverbetændelse og HIV, der alle skal være negative, ellers må klinikken ifølge loven ikke nedfryse/opbevare æggene.
Om behandlingen
Først er du til en forundersøgelse med en læge, hvor du bliver ultralydsskannet og får informationer om behandlingens forløb.
Der skal underskrives et samtykke angående nedfrysning af æggene. Er du mellem 15-18 år, skal dine forældre/værge være til stede, når du underskriver samtykket.
Efter forundersøgelsen kommer du til at tale med en sygeplejerske angående planlægning af din stimulering samt oplæring i injektionsteknik.
I en normal menstruationscyklus udvikler kvinden 1 modent æg pr. måned.
Vi stimulerer dannelsen af æg, så der i stedet for 1 æg udvikles flere modne æg pr. måned. Vi behandler dig med hormonstimulation, så du får færrest mulige bivirkninger.
Du skal forvente at skulle tage hormoninjektioner i maveskindet i 10-12 dage.
Videre forløb
Ved ultralydsscanning vurderer vi, hvornår æggene er modne. Der vil ofte være 3-4 scanninger i alt, inden du er klar til ægudtagning. Ved den sidste scanning får du det præcise tidspunkt for indsprøjtningen, der giver æggene den sidste modning.
Ægudtagning udføres uden indlæggelse og tager cirka 10 minutter. Det foregår ultralydsvejledt gennem skeden.
Der føres en tynd kanyle gennem skedevæggen ind i æggestokken, hvorved æg kan suges ud. Dette gøres i begge æggestokke, indtil alle ægblærer er tømt. Under udtagningen er der mulighed for at følge med i processen på en tv-skærm og se de æg, der bliver fundet.
Under ægudtagningen er der mulighed for to typer smertebehandling; akupunktur eller traditionel smertestillende medicin.
Akupunktur består af 7 nåle, som fremmer kroppens egen produktion af endorfiner (smertelindrende hormon). Forskningen viser, at akupunktur er lige så smertelindrende som medicin.
Uanset hvad du vælger, lægges der altid en kanyle ind i en blodåre samt lokalbedøvelse i skeden.
Vi bestræber os på at skabe så trygge rammer omkring ægudtagningen som muligt, og de fleste oplever det som værende ganske udramatisk.
Du er meget velkommen til at medbringe en ledsager til ægudtagningen.
Efter ægudtagningen skal du hvile dig mindst en time. Du må ikke arbejde denne dag, og hvis du får beroligende og smertestillende medicin, må du ikke selv køre bil.
Vi anbefaler, at du ikke er alene det første døgn efter ægudtagningen.
Hvis du får smerter i underlivet efter ægudtagningen, kan du tage Paracetamol og Ibumetin.
Du får et brev i din e-Boks med besked om, hvor mange ubefrugtede æg, der var egnet til nedfrysning.
Mere information
Det er vigtigt, at din partner bruger kondom i den periode, hvor du behandles med hormonstimulerende medicin – specielt i dagene omkring ægudtagning.
Selvom vi gør vores bedste for at udtage alle de modne æg, kan det være nødvendigt at efterlade nogle modne ægblærer. Disse modne æg vil nemt kunne befrugtes ved et ubeskyttet samleje i dagene omkring ægudtagning. Da vi også har modnet mere end et æg, er der også stor risiko for tvillinger eller trillinger.
Der er en meget lille risiko for, at der efter ægudtagning kan opstå en blødning eller infektion omkring æggestokkene. Risikoen er under 0,1 procent.
I dagene efter ægudtagningen er det normalt, at du føler dig oppustet og øm i underlivet samt får brystspændinger.
Undersøgelser viser, at rygning kan nedsætte frugtbarheden med 50 procent, og giftstofferne fra rygningen påvirker arvematerialet i æggene.
Frit sygehusvalg Fertilitetsbehandling er omfattet af lov om frit sygehusvalg. Dette betyder, at man som patient frit kan vælge blandt landets offentlige fertilitetsklinikker.
Kopi af journalen Alle patienter i det danske sundhedsvæsen har via Sundhed.dk adgang til deres journal. Ønsker du en kopi af din journal, kan du finde den her.
Kontakt
Ring til vores sekretærer på tlf. 78 44 57 60
Telefontid på hverdage fra kl. 8.00-13.00
Ring til vores sygeplejersker på tlf. 78 44 57 70
Telefontid:
Mandag - torsdag fra kl. 13.00-15.00
Fredag fra kl. 13.00-14.30
Lørdag: Send en sikker mail inden kl. 8.00 (log på med MitID).
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.