Præparatet amantadinhydrochlorid afprøves hos nogle personer som en del af deres rehabilitering på Regionshospitalet Hammel Neurocenter.
Behandling med amantadin kan hos udvalgte personer med erhvervet skade i hjernen øge bevidsthed, fremme initiativ og igangsætning, bedre opmærksomhed og deltagelse og/eller mindske visse sprogvanskeligheder.
Afprøvning af og behandling med amantadin er en lægelig beslutning, der træffes i samråd med det nære team og eventuelt neuropsykolog og/eller logopæd.
For at vurdere, om en person har gavn af amantadin, er der forud for fast behandling lavet en afprøvning af effekten af amantadin.
Ved afprøvningen foretages systematiske observationer af specifikke aktiviteter før, under og efter behandlingen for at evaluere effekten og eventuelle bivirkninger af medicinen.
Kontaktlægen informerer patient og/eller pårørende om behandlingen og indhenter mundtligt samtykke til afprøvning af amantadin.
Personer med nyere erhvervet skade på hjernen, som har en eller flere af følgende problemstillinger, kan have gavnlig effekt af amantadin:
Nedsat bevidsthed, hvor personen er svær at opnå kontakt med
Nedsat opmærksomhed, hvor det er svært at fastholde koncentrationen
Nedsat initiativ til for eksempel at børste tænder og vaske sig
Besvær med at igangsætte kendte daglige opgaver, fx at spise
Problemer med at planlægge og styre dagligdagsaktiviteter
Besvær med at finde ord, eller besvær med at planlægge og igangsætte tale
Sådan virker medicinen
Virkningen af amantadin er ikke kendt i detaljer, men det øger visse signalstoffer i hjernen, fx dopamin.
Risici og bivirkninger
Amantadin gives som regel kl. 8.00 og kl. 14.00 for at minimere risikoen for forstyrrelse af søvnrytme.
De hyppigste bivirkninger er indre uro, koncentrationsbesvær, ufrivillige bevægelser, søvnbesvær, træthed, nedsat appetit, kvalme og svimmelhed. Bivirkningerne er afhængige af dosis og forsvinder, hvis behandlingen stoppes.
Amantadin sænker krampetærsklen, hvorfor der skal udvises særlig opmærksomhed hos personer med epilepsi.
Længerevarende brug kan give netformet misfarvning af huden, sløret syn og ophobning af væske i huden.
Ved mistanke om bivirkninger til behandlingen kan der rettes henvendelse til Kognitiv Klinik, Regionshospitalet Hammel Neurocenter. Se kontakt oplysninger nedenfor.
Hvis man udskrives med amantadin, skal begrundelsen revurderes i samarbejde med Kognitiv Klinik, Regionshospitalet Hammel Neurocenter, 3-6 måneder efter udskrivelse.
På individuel baggrund vurderes det, hvorvidt der er behov for kontrol af blodprøver efter udskrivelse (jf. retningslinjen).
Det vurderes om behandlingen skal fortsætte, efter medicinen er trappet ud, og der har været pause i behandlingen. Hvis der opleves og/eller observeres et blivende (mere end 14 dage) og betydende fald i funktionsevnen, er der begrundelse for at genoptage behandlingen. Opleves og/eller observeres ingen forværring i funktionsevnen, stopper behandlingen.
OBS! Behandling med amantadin må ikke stoppe brat efter længere tids brug grundet risiko for seponeringssymptomer.
Ved den ambulante kontrol eller telefonkonsultation er det vigtigt, at en pårørende eller anden med godt kendskab til personen deltager, hvis det er muligt.
Der tages stilling til, om behandlingen skal stoppe eller fortsætte. Hvis det vurderes, at behandlingen skal fortsætte, aftales ny opfølgning med Regionshospitalet Hammel Neurocenter.
På Regionshospitalet Hammel Neurocenter afprøves og behandles med præparatet amantadin. Præparatet kan bestilles af alle apoteker med nogle dages leveringstid, hvis man har en recept.
Ved behov for en ny recept kan der rettes henvendelse til Kognitiv Klinik, Regionshospitalet Hammel Neurocenter eller alternativt din egen læge.
Som udgangspunkt udskrives man med præparatet amantadin, men i nogle tilfælde vælges at overgå til det kommercielt tilgængelige præparat Dinetrel. Det aktive stof er amantadinhydrochlorid som i amantadin, men dosis er 100 mg pr. kapsel modsat 50 mg pr. tablet ved amantadin.
Et eventuelt skift fra amantadin til Dinetrel bør kun ske i samarbejde med Kognitiv Klinik, da nogle få personer ikke oplever samme effekt af Dinetrel som ved amantadin.
Mere information
Ved spørgsmål til denne vejledning eller ønske om yderligere information om amantadin kan du henvende dig på telefon, via korrespondance-brev eller mail.
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.