Informeret samtykke til undersøgelser og behandling
Gå direkte til:
Informeret samtykke til undersøgelser og behandling
Om informeret samtykke
Informeret samtykke er at acceptere noget, efter at have fået information om det.
Alle indlagte patienter på danske hospitaler skal give informeret samtykke til de undersøgelser og behandlinger, de gennemgår.
Der findes 3 former for samtykke.
Informeret samtykke: Du bekræfter aktivt, at du giver dit samtykke, når du har modtaget information.
Stiltiende samtykke: Du giver udtryk for samtykke på anden måde end ved tale.
Forældresamtykke: Gælder for børn under 15 år. Er du 15-18 år, midlertidig inhabil eller af andre årsager ikke i stand til selv at tage stilling, kan samtykke gives af forældre.
Når din tilstand ændres, kan det informerede samtykket ændres. Samtykke dokumenteres altid i journalen og fornyes ved overflytning mellem afsnit.
Du kan til enhver tid ændre dit samtykke.
Undersøgelser og behandlinger
Et behandlingsforløb hos os omfatter både terapi, terapeutisk sygepleje, kommunikationstræning, medicinsk behandling, vejledning i håndtering af en ny livssituation samt psykisk/psykologisk og social støtte.
Alle forløb indeholder tværfaglig intensiv træning, hvileperioder og medicinsk behandling og opfølgning.
Korte videooptagelser eller foto kan være en del af behandlingen. Sådanne optagelser/fotos indgår som en del af behandlingen / dokumentation af behandlingen og arkiveres i den Elektroniske Patient Journal (EPJ).
Alle faggrupper hos os kan foretage undersøgelser. Undersøgelser kan for eksempel være røntgen, skanninger, kikkertundersøgelser af svælget, blodprøver og undersøgelser af de elektriske svingninger i hjernen (EEG).
Ved nogle undersøgelser kan du opleve ubehag, smerte eller blive udsat for røntgenstråler.
Vi foreslår kun de undersøgelser, vi finder nødvendige. Det er dit valg, om du ønsker at få foretaget undersøgelserne. Når vi har svar på dine undersøgelser, informerer vi dig om resultatet.
Hvis du på grund af din sygdom ikke er i stand til at tage stilling til dine undersøgelser, stille spørgsmål eller forstå forklaringer og valg, taler vi med dine pårørende eller din værge om disse ting. Vi laver en individuel aftale for, hvordan vi skal håndtere det med dig og din familie
Det kan være nødvendigt at benytte overvågning for at passe på dig, hvis du er konfus eller af en anden grund ikke har mulighed for at passe på dig selv. Overvågning kan ske ved hjælp af en fast vagt eller webcam.
Fast vagt
En fast vagt kan benyttes, hvis dine handlinger kan være til fare for dig selv.
Webcam
Webcam kan benyttes, hvis du både har behov for opsyn og samtidig behov for at være alene uden forstyrrelser.
Der bliver ikke optaget noget, og overvågningsbillederne kan kun ses i vagtrummet for fagpersoner, som kan komme til hjælp ved behov. Vi betragter det på samme måde som for eksempel hjerteovervågning.
Hvis vi benytter webcam, vil der være et skilt på døren, og vi afbryder opsynet ved besøg af pårørende.
Der bliver løbende holdt møder med dig og dine pårørende med opdatering af status, planer og mål.
Din udskrivelse bliver planlagt i god tid i samarbejde med dig og dine pårørende, din hjemkommune og teamet på Hammel Neurocenter.
Spørgsmål
Du eller dine pårørende er altid velkomne til at tage kontakt til dit team, hvis I har spørgsmål til os.
Ved indlæggelsen får du et kort med navn og telefonnummer på din kontaktperson.
Vi ønsker dig et godt ophold på Regionshospitalet Hammel Neurocenter.
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.