Den neuropsykologiske undersøgelse danner baggrund for en vurdering af, hvilke færdigheder du har bevaret og hvilke, der måske er forringede.
I planlægningen af et genoptræningsforløb kan undersøgelsen være med til at fastlægge på hvilke områder, du har brug for hjælp.
En neuropsykologisk undersøgelse foregår hos en psykolog, der er specialist i, hvordan hjernens funktioner afspejles i tanker, følelser og handlinger.
Neuropsykologen undersøger forskellige færdigheder, fx:
Opfattelse af sanseindtryk
Koncentration og udholdenhed
Indlæringsevne og hukommelse
Sprog
Overblik, planlægning og problemløsning
Følelser og personlighedstræk (fx angst, temperament, væremåde, depression)
Evnen til at håndtere eventuelle følger efter hjerneskade, sygdom og anden modgang
Undersøgelsen starter med en samtale om formålet med undersøgelsen. Vi har brug for oplysninger om nuværende og tidligere sociale og helbredsmæssige forhold, fx uddannelse, erhverv, sygdomme, skader, medicin og alkoholforbrug.
Vi anbefaler, at en pårørende deltager i den indledende samtale.
Herefter gennemfører vi en række mundtlige og skriftlige prøver – eventuelt også prøver ved hjælp af en computer – for at belyse de forskellige færdigheder.
De fleste opgaver er af kort varighed, men der er mange, og den enkelte undersøgelse kan derfor vare op til fire timer inklusiv den indledende samtale.
Efter undersøgelsen er det normalt, at du føler sig træt og har brug for et hvil derhjemme.
Undersøgelsens resultat fremsendes til den, der har bedt om undersøgelsen samt til din egen læge – med mindre du frabeder dig dette. Desuden lægges resultatet i din elektroniske patientjournal.
Det er vigtigt, at du medbringer eventuelle briller og høreapparat.
Du får tilbud om en tilbagemeldingssamtale vedrørende undersøgelsens resultater, herunder anbefalinger i forhold til det videre forløb.
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.