Sengeafsnit 14 tilbyder neurorehabiliteringsophold med udgangspunkt i de skader, som en blodprop eller blødning i hjernen har forårsaget (apopleksi).
Gå direkte til:
Sengeafsnit 14
I Lemvig Sundhedshus ligger Neurocenter Sengeafsnit 14, som hører til Regionshospitalet Hammel Neurocenter.
Regionshospitalet Hammel Neurocenter er en højtspecialiseret neurorehabiliteringsenhed, der dækker neurorehabilitering på tre matrikler – Hammel Neurocenter, Regionshospitalet Skive og Lemvig Sundhedshus.
Vi har siden år 2000 haft ansvaret for rehabilitering af patienter med erhvervet hjerneskade.
Rehabilitering af hjerneskader er ofte en længere proces, og under forløbet vil vi være åbne for dialog og behjælpelige med råd, vejledning og information.
Med et gensidigt samarbejde bestræber vi os på, at opholdet bliver en positiv og tryg oplevelse.
Dit forløb hos os
Du bliver tilknyttet en patientansvarlig læge og et miniteam. Vi samler din plan, medicinliste m.m. i en personlig mappe, der udleveres den første dag.
Læge, terapeuter og plejepersonale samarbejder tæt tværfagligt, og vi lægger stor vægt på, at dine behov og ønsker er styrende for forløbet.
Du kan altid henvende dig til al personale i vagten.
Dit ophold tilrettelægges individuelt. Kort efter indlæggelse aftales plan og varighed for forløbet i samarbejde med dig, dine pårørende og evt. din kommune.
Hvert forløb er forskelligt, og længde af ophold vil derfor variere.
Rehabiliteringsforløbet består af alle de indsatser, der fører til, at du kan genvinde færdigheder eller lære at leve med følgerne af din hjerneskade. Dit sociale liv med dit netværk har betydning for denne proces.
Vi ser alle daglige aktiviteter som indsatser eller træning. Aktiviteter kan foregå på stuen, i køkkenet, i værksted, på badeværelse, i motionsrum, ved PC, i butikker, i trafikken, i byen og i begrænset omfang i eget hjem.
Aktiviteterne kan foregå individuelt eller i grupper.
Dine besøgende skal være opmærksomme på, at du kan have træning eller behov for hvil. Besøgstiderne er fleksible, og det forventes, at der tages hensyn til medpatienter, træning og hvile.
Afdelingens fællesrum kan anvendes.
Besøgende bedes venligst undgå at medbringe stærkt duftende blomster af hensyn til allergikere.
Pårørende har mulighed for at overnatte på Sengeafsnit 14. Det koster 100 kr. pr. nat, som betales på MobilePay 17 445.
Som udgangspunkt tilbydes alle et hjemmebesøg med en eller flere kontaktpersoner. Det giver mulighed for at tilpasse rehabiliteringen efter dine personlige behov og hjemlige forhold.
Ophold i hjemmet, herunder weekender, kan eventuelt være en del af forløbet. Praktiske aftaler, som transport og lignende, planlægges sammen med dine pårørende og personalet.
De fysiske rammer
Sengeafsnit 14 tilbyder neurorehabiliteringsophold med udgangspunkt i de skader, som en blodprop eller blødning i hjernen har forårsaget (apopleksi).
En apopleksi kan medføre store forandringer for dig, og det kan et ophold på Sengeafsnit 14 hjælpe med at bearbejde. Her får du en behandling målrettet dit forløb ud fra behov og muligheder.
Tøj
Vi beder dig medbringe toiletartikler, dit vante tøj, skiftetøj, overtøj samt sko, du går godt i.
Værdigenstande
Vi har værdiboks i afdelingen, dog fraråder vi beløb over 500 kr. samt smykker af særlig værdi.
Mobiltelefon
Mobiltelefon, iPad og lignende udstyr kan være til god støtte under dit ophold. Det er dog på eget ansvar, at du anvender dit eget udstyr. Der er wifi med logon.
Medicin
Du skal medbringe din vanlige medicin og anvende den under indlæggelsen. Se desuden afsnittet "Min Medicin Med".
Sengeafsnit 14 er røg- og alkoholfrit.
Alkohol kan påvirke evnen til at indgå i rehabiliteringsprocessen. Eventuel rygning skal ske udendørs.
Ønsker du hjælp til rygestop, kan personalet give professionel vejledning og henvise til videre opfølgning ved kommunen.
At spise godt, og at få den mad og drikke, der passer til dig, betyder meget for et vellykket rehabiliteringsforløb.
Du bliver vejledt af personalet, hvis du har behov for særlige hensyn til mad og drikke, placering m.v.
Spisetider
Morgenmad: Kl. 7.30-9.30
Frokost: Kl. 11.30-12.30
Eftermiddagskaffe: Kl. 14.15-16.00
Aftensmad: Kl. 17.15-18.15
Aftenkaffe: Kl. 19.30
Pårørende
Dette afsnit af vejledningen henvender sig til dig, hvis familiemedlem, ven eller gode kollega er blevet indlagt som følge af en apopleksi (blodprop eller blødning i hjernen).
Hvordan du har det som pårørende, afhænger naturligvis af hele situationen, blandt andet jeres relation til hinanden – om du er ægtefælle, kæreste, barn, forældre, søskende eller ven. Uanset relationen vil alle pårørende typisk have mange af de samme tanker, følelser og frustrationer i forskellig grad.
Teksten er generel, så der vil være tanker og følelser, du kan genkende fra dig selv, men sikkert også ting du slet ikke kan genkende. Den bygger på andre pårørendes erfaringer. Et væsentligt budskab er, at der er andre som er eller har været i samme situation som dig. Andre pårørende med tanker og følelser, der måske ikke adskiller sig meget fra dine.
Mange pårørende beskriver følelserne over at være bragt i denne situation, at ens pårørende har fået en apopleksi. De fortæller også om angst, vrede eller måske uvirkelighedsfølelse. Om en svær tid, hvor det svinger mellem håb og tvivl omkring tilstand og fremtid. Og at håb blev forvandlet til håbløshed for igen at blive til håb. Dernæst kom angsten for, hvordan din pårørende ville komme igennem sådan en sygdom, og hvordan det vil påvirke familie som helhed.
Det er naturligt som pårørende at have forventninger til et rehabiliteringsophold på Sengeafsnit 14.
Det er meget forskelligt, hvor meget ens kære kan bedres. Det afhænger af hjerneskadens årsag, omfang, placering og hjernens evne til at komme sig. Samtidig kan anden sygdom (f.eks. sukkersyge, KOL, hjerteproblemer) få betydning for udfaldet.
Dine pårørende er vigtige personer i dit rehabiliteringsforløb. Planlægning af opholdet sker i dialog med dig og dine pårørende.
At stå midt i den svære situation kan betyde, at du som pårørende kan have svært ved at fungere eller reagere, som du plejer. Der opleves typisk større behov for at være sammen om håndteringen af forløbet i familien.
Pårørende er vigtige personer i rehabiliteringsforløbet. Samtidig kan krisereaktion og forskellig opfattelse af situationen udfordre. Egen læge kan henvise til psykolog hjælp til pårørende.
I en familie i krise kan det være svært at tale sammen indbyrdes, ligesom I kan have meget forskellige opfattelser, fx af forløbet.
Nedenfor er nogle af de helt normale og forbigående reaktioner, du kan have i forbindelse med den svære situation:
Angst og håb
Chok over det, der er sket. Det kan føles uvirkeligt, uretfærdigt og meningsløst.
Angst for hvad fremtiden vil bringe.
Håb og forventninger når det går fremad.
Vrede
Vrede over det, der er sket.
Frustration over at fremskridtene ikke viser sig hurtigt nok.
Vrede rettet mod personalet, fordi din pårørende ikke bliver helt rask igen.
Generel irritabilitet og rastløshed.
Andre svære følelser
Følelse af afmagt og hjælpeløshed.
Tab af interesse for aktiviteter, der før var vigtige for dig.
Selvbebrejdelser over egne behov, det der normalt gør dig glad eller giver dig energi, fx gåtur, læsning, idræt m.v.
Fysiske følger
Dårligere nattesøvn.
En svær situation kan også medføre fysiske gener, fx svimmelhed, hjertebanken, hovedpine, nedsat appetit og kvalme.
Intellektuelle funktioner
Problemer med opmærksomhed og koncentration. Du kan have svært ved at overkomme sædvanlige gøremål.
Du glemmer måske aftaler og husker ikke, hvad der blev sagt.
Svært ved at overskue alle spørgsmål i den nye situation.
Du kan enten have svært ved at træffe beslutninger, eller du kan handle forhastet uden at have gennemtænkt konsekvenserne.
Du er altid velkommen til at henvende dig til personalet med dine spørgsmål. Det er teamet omkring din pårørende, der bedst kan give dig kvalificerede svar på dine spørgsmål.
Ved behov afholder vi pårørendemøde, hvor du eller I kan møde nogle af teamets medlemmer og drøfte det videre forløb.
Har du spørgsmål, så skriv dem ned, da det kan være svært at huske det hele til en samtale.
Det kan være en god idé at involvere familie og venner i denne svære situation. De kan ofte holde til mere, end man regner med.
Hvis du er i tvivl, så spørg dem. De kan være usikre på, hvor meget de skal blande sig, og hvordan de kan hjælpe.
Hjælp er både at slå græsplænen, at købe ind og at være der til en god snak, når du er klar.
Hvis du er blandt de nærmeste pårørende, så aftal eventuelt med gode venner eller familien, at bekendte kan henvende sig til dem, så du ikke igen og igen skal fortælle det samme, hvis det er for krævende.
Har du behov for professionel hjælp, kan du gennem din praktiserende læge få henvisning til en psykolog. Til denne hjælp kan der være tilskud til honoraret.
Mange pårørende oplever, at det er værdifuldt at tale med andre pårørende. Oplevelsen af at være i samme båd og at have lignende problemer tæt inde på livet, kan styrke dig. Din kommune har tilbud om at deltage i grupper med andre pårørende. Du kan henvende dig til teamet, for at høre nærmere.
Patientforeninger kan give gode råd og støtte samt formidle kontakt til andre. Hjernesagen og Hjerneskadeforeningen er eksempler på relevante patientforeninger i forbindelse med skade i hjernen.
Hold fast i sports- og fritidsinteresser. Det er vigtigt at have et sted eller to, hvor man kan holde fri fra det hele, lade op og hente energi.
På Sengeafsnit 14 holder vi med jævne mellemrum aktiviteter. Det kan være med foredrag om sygdommen eller blot hyggeligt samvær. Her vil du som pårørende også være velkommen. Du kan følge aktiviteter ved opslag i afsnittet.
Vær opmærksom på
Vi har gode erfaringer med, at du ved indlæggelsen medbringer din egen medicin i originalpakninger. Du har mulighed for at opbevare din medicin i dit sengebord, der kan aflåses, eller du kan bede dine pårørende tage det med hjem, du ikke skal anvende under opholdet.
Når du medbringer din egen medicin, får vi et bedre overblik over, hvad du tager af medicin, og der sker færre medicinfejl ved indlæggelse og udskrivelse fra hospital. Samtidig får du lettere ved at tage ansvar for den medicin, du kender.
Du skal anvende din egen medicin så vidt muligt ved indlæggelsen.
Har du brug for ny medicin under din indlæggelse, supplerer vi den med mindste pakke, vi kan anskaffe.
Har du ikke medbragt din medicin, kan dine pårørende måske være behjælpelige med at skaffe det, og ellers er vi behjælpelige.
Medicineringen foregår ved dit sengebord og sammen med en sygeplejerske. Det betyder også, at I blandt andet kan få en snak om:
Der kan være perioder, hvor du ikke selv kan håndtere medicinen. Der vil vi selvfølgelig varetage din medicinering.
Spørgsmål
Har du eller dine pårørende spørgsmål i forhold til medicinen, er I meget velkomne til at spørge personalet.
Ved udskrivelse
Du får al din medicin suppleret med eventuel ny medicin og eventuel recept med hjem ved din udskrivelse.
Når du skal hjem
I udskrivelsesfasen er vi i tæt dialog, og har et nært samarbejde med din kommune for at skabe den bedst mulige overgang til den fortsatte rehabilitering.
Du og dine pårørende inddrages i planerne for udskrivelse.
Undersøgelsen handler om din og dine pårørendes tilfredshed med din genoptræning/rehabilitering. Du deltager ved at besvare et spørgeskema på en computer eller iPad i dit afsnit.
Svarene bliver brugt til at gøre tilbuddet hos Regionshospitalet Hammel Neurocenter endnu bedre.
Du kan ikke genkendes som enkeltperson i resultaterne, da dine svar er anonyme.
Mere information
For nogle kan det være svært at finde relevant information om hjerneskade på internettet. Derfor har vi herunder samlet nogle gode links, hvor du kan læse mere:
Du kan få overblik over alle de patientvejledninger, der er tilknyttet dit afsnit ved at gå ind på www.rhn.hemidt.dk og derefter vælge det afsnit, du er indlagt på.
Brug browseren til at få oversat en side til næsten ethvert sprog.
Du og dine pårørende er velkomne til at kontakte personalet. Det optimale er at tale med kontaktpersonen eller det tværfaglige team, du har fået tildelt.
Telefon til Sengeafsnit 14 78 43 72 33
Patienttelefoner Team 1: 78 43 72 46 Team 2: 78 43 71 63
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.