Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
En blodprop i benets dybe vener er en blodprop i de dybe blodårer, der fører blodet tilbage til lungerne. Det kaldes også en dyb venetrombose (DVT). Udover benet kan blodproppen i sjældne tilfælde opstå i bækkenet eller armen.
En del af eller hele denne blodprop kan rive sig løs og føres med blodet, hvor den kan sætte sig fast i lungekredsløbet som en blodprop i lungerne (lungeemboli).
Nogle patienter præsenterer sig med DVT og andre med lungeemboli, men grundlæggende er der tale om samme sygdom.
Symptomerne opleves meget forskelligt fra person til person. Nogle har udtalte og svære symptomer, mens andre kun har få og milde symptomer. Det kan udvikle sig gradvist over dage/uger eller opstå pludselig.
Ved DVT har blodet sværere ved at blive ført retur fra benet og benet vil ofte hæve, fordi blod og væske hober sig op under blodproppen. Tilstanden kan derfor give ømhed, smerter, hævelse, rødme og varme.
Ved lungeemboli kan der opstå åndenød, brystsmerter, træthed, svimmelhed og hoste. Symptomerne kan minde om en lungebetændelse eller et hjerteanfald.
Der kan være flere mulige årsager til DVT og lungeemboli. De hyppigste årsager er:
Længere tids sengeleje grundet infektion, brækket ben eller anden sygdom
Større kirurgisk indgreb, fx hofte- eller knæoperation
Kræftsygdom
Lange rejser med bil, bus eller fly
Arvelige forhold
Graviditet
P-piller eller anden hormonbehandling
Overvægt
Blodproppen opstår dog ofte hos en helt rask person, hvor ingen af de ovennævnte årsager er til stede.
Om behandlingen
Formålet med behandlingen er at:
Opløse blodproppen.
Forebygge dannelse af nye blodpropper.
Forebygge varige skader i benet og lungerne.
Behandlingen er:
Blodfortyndende medicin. Det gives oftest som tabletter. I nogle tilfælde dog som indsprøjtning.
Kompressionsstrømpe anvendes ved DVT som udgangspunkt i 6 måneder.
Bevægelse og motion.
Som patient med DVT bliver du typisk behandlet ambulant på hospitalet. Du kommer til konsultation og bliver fulgt i AK-ambulatoriet i Hjerteklinikken.
En lungeemboli er en mere alvorlig tilstand, hvor du oftest er indlagt i starten. Efter udskrivelsen bliver du fulgt i Hjerteklinikken.
Din blodfortyndende medicin er meget vigtig både i det akutte forløb og når symptomerne er forsvundet. Lav nogle rutiner, så du husker medicinen hver gang.
Ved DVT er det helt almindeligt med smerter i benet. Vi anbefaler, at du prøver med regelmæssig motion og bevægelse af benet, da det kan afhjælpe smerterne.
Du kan supplere med et mildt smertestillende præparat ved behov. Vi anbefaler 2 tabletter á 500 mg paracetamol op til 4 gange dagligt. Paracetamol kaldes også Panodil, Pamol eller Pinex.
På grund af den blodfortyndende medicin bør du undgå NSAID-præparater som Ibumetin, Ipren, Ibuprofen m.fl.
Brug kun kompressionsstrømpen i dagtimerne. Strømpen skal tages af til natten.
Hvis du har fået en DVT eller lungeemboli, er det vigtigt at få dyrket motion og rørt kroppen. Det er generelt vigtigt, at du bruger musklerne i benene så meget som muligt for at holde blodomløbet i gang. Det kan være ved at gå ture, tage trappen i stedet for elevatoren og cykle i stedet for at køre bil. Find noget, der motiverer og passer til dig.
Det kan give anledning til mange bekymringer og tanker at få en blodprop. Det kan være svært at forstå, overskue og håndtere alt det nye, du skal forholde dig til. Det kan derfor være en hjælp at tale med os eller mennesker, som er tæt på dig i din hverdag og fortælle, hvordan du har det.
Kontakt
Tlf. 78 44 82 10 Telefontid på hverdage fra kl. 8.00-13.00
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/1036858
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.