Uregelmæssig hjerterytme kaldes også atrieflimren eller forkammerflimren.
Elektrisk stød på hjertet er en behandling, hvor dit hjerte under narkose får et svagt stød. Når strømmen går gennem hjertet, får den som regel hjertet til at slå i en normal rytme igen. Andre gange skal der flere forsøg til.
Forbered dig til behandlingen
Inden elektrisk stød på hjertet skal du være i behandling med blodfortyndende medicin.
Du skal tage blodfortyndende medicin sammenhængende i minimum 3 uger, før vi kan foretage undersøgelsen.
Hvis du misser at tage din blodfortyndende medicin en eller flere dage i løbet af de 3 uger, skal du kontakte os for at få en ny tid, da vi så ikke kan foretage undersøgelsen.
Du skal faste inden, du skal bedøves, så din mavesæk er helt tom. Det er vigtigt at faste, så der ikke er risiko for, at mad i mavesækken kan løbe tilbage gennem spiserøret og ned i lungerne.
Du må ikke spise, ryge, drikke mælkepulver eller tage pastiller, bolsjer og tyggegummi fra 6 timer inden dit mødetidspunkt.
Du må gerne drikke tynde væsker som vand, saft, juice, kaffe og te (uden mælk) indtil 2 timer inden dit mødetidspunkt.
Du skal tage din morgenmedicin, som du plejer med en lille smule vand. Får du Digoxin, skal du ikke tage det på dagen for undersøgelsen.
Du skal tage din blodfortyndende medicin om morgenen på dagen for undersøgelsen.
Du skal forberede dig på ventetid i løbet af dagen, da der er flere patienter, som skal behandles.
Om behandlingen
Når du ankommer, skal du registrere din ankomst med dit sundhedskort på den sorte stander på gangen ved Hjerterytmereguleringen. Tag herefter plads i venteværelset.
Du modtages af en sygeplejerske, som gør dig klar til at få et stød senere på formiddagen. Du får lagt en lille nål i håndryggen, og vi sætter en geleplade på dit bryst og ryg.
Da I er flere patienter, der skal have samme behandling, kan der være ventetid. Tag derfor gerne læsestof eller anden underholdning med.
Ved modtagelsen får du taget hjertekardiogram (EKG) samt målt puls og blodtryk. Du kobles på en hjerteovervågning, der følger din hjerterytme både før, under og efter du får stød.
Inden dit elektriske stød taler du med hjertelægen, der laver en kort journal om behandlingen.
En læge og en sygeplejerske fra Bedøvelsesklinikken er til stede under din behandling.
Lægen giver dig et bedøvende stof direkte i blodåren via den lille nål i håndryggen. Du kan mærke en lille svien, når stoffet gives. Du falder herefter hurtigt i søvn, og du modtager stød på brystkassen.
Ofte er 1 stød nok. I nogle tilfælde gives der op til 3 stød, før hjertet igen slår over i normalrytme.
Får du ikke normal rytme efter behandling med elektrisk stød, lægges der en individuel plan for dig.
Behandlingen varer kort tid, hvorefter du er vågen igen.
Når du er vågen efter bedøvelsen, tilbydes du mad og drikke.
Efter behandlingen holder vi øje med din hjerterytme.
Du snakker med lægen, som har givet dig stød på hjertet, om din videre behandling og plan, inden du tager hjem.
Du skal fortsætte den blodfortyndende behandling, indtil andet er aftalt.
Vær opmærksom på
Hvis du er i Marevan-behandling, skal den blodfortyndende behandling være i niveau. Det vil sige, at værdien INR skal ligge over 2 i mindst 3 uger i træk umiddelbart inden behandlingen. Op til behandlingen skal du derfor kontrollere INR med ugentlige mellemrum.
Du skal have taget blodprøver og EKG 1-4 dage, inden du skal modtager stød af hjertet.
Du bliver ringet op af en hjertesygeplejerske, der giver dig svar på dine blodprøver og EKG samt orienterer dig om fastereglerne op til undersøgelsen.
Hvis du er i behandling med Xarelto, Eliquis eller Praxada, er det meget vigtigt, at du har taget din medicin sådan, som du har fået den ordineret. Der må ikke være dage, hvor du har glemt en tablet.
Efter bedøvelse må du ikke selv køre bil i 1 døgn.
Kontakt
Tlf. 78 41 74 60 Telefontid på hverdage fra kl. 8.00-13.00
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.