Hjertesygdomme på Regionshospitalet Viborg vil gerne hjælpe dig til at forstå lidt om rygnings skadelige effekter, og hvorfor det er vigtigt, at vi får dig hjulpet til at stoppe. Denne vejledning er lavet for at give dig de bedste forudsætninger for at holde med at ryge.
Den vigtigste forudsætning er, at du selv ser en mening med at holde op med at ryge. I vejledningen får du oplysninger om gevinsterne ved, at du holder op med at ryge, hvor vigtigt det er for din sundhed og hvilken hjælp du kan få for at komme i mål.
Vær opmærksom på
Uanset alder eller antallet af år, der er blevet røget, er der gavnlige effekter forbundet med rygestop, fx bedre generel velbefindende og ekstra vundne leveår.
Alder ved rygestop
Antal ekstra leveår
Omkring 30 år
10 år
Omkring 40 år
9 år
Omkring 50 år
6 år
Omkring 60 år
3 år
Rygning koster hvert år 13.600 borgere livet i Danmark. Til sammenligning dør 200 ved trafikuheld. 5.000 af borgerne har børn under 18 år.
Halvdelen af alle, der ryger hele livet, dør af deres rygning.
Rygere lever gennemsnitligt 8 år kortere end ikke-rygere. De sidste 10 år af en rygers liv er ofte præget af sygdom og stærk forringet livskvalitet.
Hver 4. borger dør af hjerte-karsygdom, og 1 ud af 4 hjerte-kartilfælde kan relateres til rygning.
Du skal være 30-40 kg overvægtig, før det er lige så farligt som at ryge. Normalt tager man kun 2-3 kg på, når man holder op med at ryge.
Rygning kan føre til alvorlige komplikationer i forbindelse med operation, fx infektioner, helingsproblemer, hjerte-lungeproblemer og brede ar.
Hvis du ryger, nedsætter du hastigheden af vævets evne til at hele og gendannes. En af årsagerne er den nedsatte blodforsyning til de beskadigede områder.
Du har som oftest længere indlæggelsestid efter operation end ikke-rygere.
Sådan gør du
Vi henviser dig til et rygestopforløb. Herefter bliver du ringet op af en professionel rygestoprådgiver.
Kommunerne tilbyder rådgivning ved professionelle rygestoprådgivere til alle rygere.
Rygestopforløbet foregår i gruppe og/eller individuelt og tilrettelægges fleksibelt sammen med den enkelte borger.
I enkelte tilfælde (eksempelvis grundet svær sygdom) kan samtaler foregå i hjemmet og/eller telefonisk.
Pårørende, støttekontaktpersoner m.fl. inddrages i forløbet, når det er relevant.
Der er evidens for, at en kombination af rådgivning og rygestopmedicin er den mest effektive behandling.
For at dæmpe din rygetrang, kan du under din indlæggelse få udleveret nikotinpræparater, fx nikotinplaster og nikotintyggegummi.
Når du udskrives, og du stadig har behov for nikotinpræparater, kan du købe det i dit supermarked, på tanken, på apoteket og ved materialister.
Du kan få recept på nikotinpræparater hos din egen læge. Din egen læge kan også hjælpe dig med motiverende samtaler, eller henvise dig til et rygestopkursus.
Mere information
Der er store helbredsfordele forbundet med rygestop. Særligt risikoen for at udvikle hjerte-karsygdomme reduceres markant efter rygestop, og den positive effekt i forhold til risikoreducering starter umiddelbart efter, du er stoppet.
Samtidig bedres prognosen hos patienter med hjerte-karsygdomme, fx reduceres risikoen for tilbagefald, ligesom rehabilitering sker hurtigere med færre komplikationer.
Hvor nogle helbredsfordele først viser sig efter nogle år, begynder de første positive effekter at vise sig på hjerte og kredsløb allerede få timer efter et rygestop.
Tid efter rygestop
Effekt på dit helbred
20 minutter
Puls og blodtryk normaliseres.
12 timer
Iltniveauet i blodet normaliseres.
1 døgn
Risikoen for blodpropper reduceres. Lungerne begynder at rense sig selv.
3 døgn
Iltoptagning forbedres og vejrtrækningen bedres.
2 uger - 3 måneder
Kredsløbet bedres gradvist. Lungerne bliver bedre til at bekæmpe infektioner.
3-12 måneder
Mindre hoste og lettere vejrtrækning. Fertiliteten og søvnen bedres.
1-2 år
Risikoen for blodpropper er halveret.
5-15 år
Risikoen for blodpropper er nu den samme som hos personer, der aldrig har røget.
At sende en SMS med teksten "Rygestop" til 1231. Herefter bliver du ringet op af en rygestoprådgiver. Du kan også ringe til en rygestoprådgiver på tlf. 80 31 31 31.
Sygeplejerske Tlf. 78 44 82 30 Telefontid hele døgnet
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/1280756
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.