SGLT2-hæmmere bruges som supplerende behandling hos patienter med type 2-diabetes, som ikke er velkontrollerede på Metforminbehandling, og ved hjertesvigt.
Sådan virker medicinen
SGLT2-hæmmere virker ved at blokere sukkeroptagelsen i nyrerne. På den måde udskilles sukker i urinen og blodsukkeret sænkes.
Samtidig har SGLT-2 hæmmerne en række effekter ud over den blodsukkersænkende effekt, som gør at stofferne har gavnlig virkning ved patienter med hjertesvigt og ved nyresygdom uanset blodsukkerniveau.
Risici og bivirkninger
Bivirkninger kan være:
Øget vandladning – specielt hvis blodsukkeret ligger højt
Svampeinfektioner – hos kvinder svamp i skeden/hos mænd svamp bag forhuden på penis, som viser sig ved rødme og udtalt kløe. Det behandles med svampemidler (stikpiller, creme), som kan fås i håndkøb.
Øget hyppighed af blærebetændelse, som viser sig ved svie ved vandladning og hyppig vandladningstrang
I meget sjældne tilfælde kan der opstå syreforgiftning trods normalt blodsukker. Hvis du oplever opkastning, mavesmerter eller udtalt tørst og træthed, skal du straks stoppe med SGLT2-hæmmerne og kontakte Hjerteklinikken, din egen læge eller Lægevagten.
I meget sjældne tilfælde kan der opstå rødme, hævelse og smerter i skridtet. I så fald skal du straks kontakte Hjerteklinikken, din egen læge eller Lægevagten.
Vær opmærksom på
Ved akut sygdom med feber, nedsat appetit eller diarré skal du holde pause med SGLT-2 hæmmere, indtil du er blevet rask.
Hvis du har diabetes, vil blodsukkeret måske stige og du kan derfor få behov for justering af din øvrige diabetesmedicin. Snak eventuelt med din diabeteslæge eller egen læge om det.
Ved planlagt operation skal du holde pause med SGLT2-hæmmere på operationsdagen og genoptage behandlingen efter operationen.
Mere information
Du kan finde mere information på min.medicin.dk (søg på "SGLT2-hæmmere").
Du er selvfølgelig også altid velkommen til at spørge personalet på Hjertemedicinsk Afdeling eller din egen læge om uddybende information om din medicin.
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.