Gangtræning er sammen med rygestop og medicin en vigtig og effektiv behandling ved åreforkalkning i benene.
Efter 3-6 måneders træning kan gangdistancen øges, så du kan gå op til 2-3 gange længere, før der kommer smerter.
Når du går, har musklerne behov for mere ilt. Når du får smerter, er det fordi åreforkalkning i benenes pulsårer gør, at der ikke kommer nok blod og ilt til musklen.
Den manglende ilt og smerter i musklerne er med til at stimulere dannelsen af nye blodkar i benene. Derfor skal du gangtræne, selv om det gør ondt i dine ben.
Åreforkalkning sidder ikke kun i benene, men i hele kredsløbet. Gangtræningen gavner derfor hele kroppen.
Slidgigt kan give smerter i hofte og knæ, og gener fra ryggen kan stråle ned i benene.
Smerter, der kommer på grund af åreforkalkning, sidder i musklerne. Særligt i læggene og nogle gange i ballerne. Du kan mærke, at musklerne syrer til. Smerterne er ubehagelige, men de er ikke farlige for dine muskler.
Sådan gør du
Gå ind til det gør ondt i benene og så lige et par skridt til. Hold en kort pause til smerterne er aftaget og start igen i langsomt tempo. Forøg hastigheden og fortsæt ind til smerterne kommer igen.
Gør motion til en del af din dagligdag. Tag for eksempel trappen i stedet for elevatoren eller stå af bussen et stoppested før, du skal af og gå det sidste stykke.
Du skal træne minimum en halv time i gennemsnit hver dag, for at opnå effekten. Men jo mere du går, jo større effekt kan du forvente at opnå.
Hvis du træner på en cykel, er det vigtigt at have vægt på forfoden, så du opnår samme effekt på benene som ved gangtræning.
Stavgang har større effekt på kredsløbet end almindelig gang og kan støtte din balance. Det samme gøre sig gældende ved gang med rollator.
Skriv i en træningsdagbog hvor langt eller hvor længe, du kan gå uden pause. Du kan for eksempel bruge en skridttæller, eller du kan gå den samme tur flere gange for at se, om du med tiden kan gå længere, før du får smerter.
Det kan være med til at motivere dig til at fortsætte træningen, når du ser resultatet.
Kontakt
Karkirurgisk Klinik
Tlf. 78 44 56 66
Kontakt os, hvis du har spørgsmål til behandlingen.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/1467999
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.