Et bugvægsbrok opstår gennem et svagt sted i bugvæggen og forekommer ofte i eller omkring navlen, alternativt i et ar efter en tidligere operation.
Bughinden skubber sig ud gennem det svage sted, og hvis en tyndtarmsbøjle eller andet bugindhold kommer i klemme her, kan det give anledning til potentielt alvorlige problemer, som kan kræve akut operation.
Et bugvægsbrok vokser typisk med tiden og går aldrig væk af sig selv. Operation er den foretrukne behandlingsform for symptomgivende brok.
Forbered dig til operationen
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
De sidste to uger inden operationen, må du ikke indtage naturmedicin eller kosttilskud uanset type.
Overvægt har stor betydning for såvel forekomsten af brok som risikoen for genkomst af brok efter operation. Som følge heraf bliver en del patienter med brok ofte stillet over for et krav om at tabe sig inden operationen. Størrelsen af det ønskede vægttab er naturligvis individuelt. Når vægttabet er opnået, skal vægten holdes frem til operationen. Vægtøgning efter operaton frarådes kraftigt.
Hvis du bruger blodfortyndende medicin, skal du muligvis holde pause op til operationen.
Hvis du ikke allerede har snakket med vores personale, og lavet en aftale om en eventuel pause fra din blodfortyndende medicin, skal du kontakte Mave- og Tarmkirurgisk sekretariat på tlf. 78 44 63 06 for at høre, om du skal holde pause.
Du skal købe smertestillende medicin, så du er klar til at behandle smerter, når du kommer hjem:
Paracetamol (fx Pamol, Panodil eller Pinex)
Ibuprofen (fx Ibumetin, Brufen eller Ipren)
De fås i håndkøb på apoteket og i de fleste dagligvarebutikker.
På operationsdagen
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Det er vigtigt, at du overholder nedenstående fasteregler. Din operation bliver aflyst, hvis du ikke overholder fastereglerne.
Stop med at spise 6 timer før - stop med at drikke 2 timer før
Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød, fx appelsinjuice, de sidste 6 timer før dit mødetidspunkt.
Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før dit mødetidspunkt.
Drik gerne 2 glas sød saft 2 timer før dit mødetidspunkt. Saftevandet modvirker kvalme og utilpashed før og efter operationen. Hvis du har diabetes, skal du følge den aftale, du har lavet med personalet.
Husk: De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Du må heller ikke ryge, bruge e-cigaretter, skrå eller snus, og vi anbefaler at du heller ikke tygger tyggegummi.
Du skal ikke faste længere tid, end der står her. Hvis du faster for længe, kan du bl.a. blive dehydreret og opleve ubehag.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Der er særlige regler for faste, hvis du skal opereres og har diabetes.
Hvis du ikke har fået andet at vide, skal du tage din normale morgenmedicin på operationsdagen – dog ikke medicin mod sukkersyge og blodfortyndende medicin.
Får du normalt blodfortyndende medicin eller medicin for sukkersyge, skal du følge den anvisning, du har fået af lægen i klinikken. Spørg lægen eller sygeplejersken, hvis du er i tvivl.
Husk at tage din medicinliste med, hvis du får medicin.
Du bedes fjerne hår i området, hvor du skal opereres. Sygeplejersken i Mave- og Tarmkirurgisk Klinik vil informere dig om, hvor meget det drejer sig om.
Du skal bruge en barbermaskine eller hårklipper. Du må ikke bruge en skraber, da det kan give små rifter og infektion.
Der må godt være små stubbe på højst 2 mm.
Du skal bade om morgenen på din operationsdag for at forebygge infektion:
Tag et grundigt bad og børst dine tænder.
Rens navlen med en vatpind med vand og sæbe på.
Smør dig ikke ind i creme på kroppen. Brug heller ikke parfume.
Du må ikke have makeup og neglelak på. Det er vigtigt, fordi vi skal kunne se, om din hud og dine fingerspidser skifter farve under operationen.
Du må ikke have smykker, piercinger eller kontaktlinser på. Lad smykker og andre værdigenstande blive hjemme.
Hvis du får medicin, inklusiv inhalationsmedicin, skal du medbringe den i original emballage sammen med en opdateret medicinliste. Det hjælper personalet med at få et nøjagtigt overblik over din medicin.
Du får medicin fra afdelingen under indlæggelsen. Din medbragte medicin bruges kun, hvis der er noget særligt medicin, som afdelingen ikke har.
Til nogle operationer skal du have noget af dit eget tøj på under operationen. Derfor er det vigtigt, at dit tøj er rent og sidder løst, og at du medbringer rene sko. Joggingbukser og sandaler eller lignende er velegnede.
Medbring også en ren og varm trøje, du kan have på, mens du venter.
Det er en god idé at tage noget underholdning med, fx en bog, et blad, iPad, musik eller lignende, hvis der bliver ventetid.
Om operationen
Operationen foregår under fuld bedøvelse og igennem det gamle ar. Brokket løsnes fra bugvæggen og der tildannes et rum i denne, hvori der indføres et ”net”, som skal dække det svage sted med et vist overlap. Der vil ofte blive anlagt 1-3 dræn. Huden lukkes med clips, som skal fjernes hos egen læge efter 14 dage.
Vi lægger et smertekateter ind i ryggen for at sikre dig god smertedækning efter operationen.
I fuld bedøvelse sover du dybt og mærker ingen smerter under operationen.
Bedøvelsen kan gives på to måder:
Den sprøjtes ind i blodet via et drop (venflon)
Den indåndes via luften fra en maske
Det er bedøvelseslægen, der bestemmer, hvilken måde det skal gives til netop dig.
På hospitalet kalder vi fuld bedøvelse for generel anæstesi.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Risici og bivirkninger
Ved en hvilken som helst operation kan der opstå blødning og infektion (<1-3%). Ved brokoperationer, uanset hvilken type, vil der altid være risiko for, at brokket kommer igen, men undersøgelser viser, at denne risiko minimeres ved indsættelse af net.
Der er op mod 8-10% risiko for kroniske smerter og gener i varierende grad.
Ved operationen foregår der et større frilægningsarbejde i bugvæggen. Dette kan i sjældne tilfælde medføre sårproblemer, som kan nødvendiggøre et senere plastikkirurgisk indgreb.
Det har stor betydning, at du efter operationen er oppe så meget som muligt, da det forebygger komplikationer i form af blodpropper i ben og lunger samt lungebetændelse. Dette kan kun gennemføres ved et samarbejde mellem dig og personalet. Du opfordres derfor til at være aktiv under indlæggelsen og når du kommer hjem.
Efter operationen
Når selve operationen er overstået kommer du til Opvågningen eller Intensiv, hvor du skal forvente at overnatte. Morgenen efter bliver du flyttet til Tarmkirurgisk Afsnit.
Hvis du har smerteproblemer, bliver du i Opvågningen eller Intensiv indtil problemet er løst.
Der kan opstå ubehag i form af smerter og kvalme. Hvis det er tilfældet så kontakt personalet, så de kan hjælpe dig.
Smerterne efter operationen behandles i langt de fleste tilfælde med et smertekateter i ryggen og derudover med fast smertestillende medicin i en periode. Den smertestillende medicin aftrappes.
Du skal dog forvente, at du har behov for stærke smertestillende præparater i en længere periode efter operationen. Medicinen kan påvirke din evne til at køre bil.
De dræn, der er lagt under operationen, fjernes, når der produceres under 30 milliliter væske i døgnet/pr. dræn.
Du skal have blodfortyndende medicin efter operationen for at forebygge blodpropper. Medicinen indsprøjtes i huden.
Hvis du skal fortsætte behandlingen, når du kommer hjem, får du udleveret sprøjterne og udstyret af hospitalet. Du bliver oplært i, hvordan du skal gøre, og hvor længe du skal tage medicinen.
Får du i forvejen blodfortyndende medicin, tager lægen stilling til, hvornår du kan genoptage din sædvanlige blodfortyndende medicin.
Selvom du føler dig træt og kan have kvalme de første dage, er det vigtigt, at du umiddelbart efter operationen begynder at spise og drikke.
Spis og drik som du plejer. Drik gerne rigeligt og spis gerne proteinrig kost.
Alle patienter udstyres med et brokbælte, som bør anvendes i døgndrift i 4 uger og derefter i dagstid i 4 uger.
De fleste patienter er indlagt i 5-7 dage.
Før du kan blive udskrevet, skal følgende være opfyldt:
Du skal spise og drikke normalt.
Du skal kunne klare dine almindelig daglige gøremål.
Du skal være acceptabelt smertedækket på tabletbehandling.
Drænene skal være fjernet.
Vi planlægger altid udskrivelsen i samarbejde med dig og dine pårørende.
Genoptræning
I efterforløbet er der principielt ingen løfterestriktioner, medmindre kirurgen giver anden anvisning. Men gør noget ondt bør man være forsigtig.
Det tager typisk 4-6 uger før at bugvæggen føles "normal" igen.
Fysisk aktivitet er med til at mindske risikoen for komplikationer efter operationen. Vejledningen er til dig, der har fået foretaget en åben brokoperation.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Plastre og steri-strips fjerner du selv 8-10 dage efter operationen.
Du kan dog opleve at have fået et særligt plaster på, som er koblet til en lille maskine, et såkaldt PICO-plaster. I de tilfælde skal plasteret forblive på i 7 dage inden det fjernes.
Du skal forvente sygemelding i mindst 10-14 dage efter udskrivelsesdagen, men du kan godt gå på arbejde før, hvis du har det godt. Enkelte har behov for sygemelding i op til 4 uger.
Videre forløb
Hvis der opstår problemer, eller du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Tarmkirurgisk Afsnit det første døgn efter udskrivelsen. Derefter skal du kontakte din egen læge.
Mere information
Brug browseren til at få oversat en side til næsten ethvert sprog.
Ring til Mave- og Tarmkirurgisk Bookingsekretariat, hvis du har spørgsmål til indkaldelse og booking.
Efter indgrebet
Tlf. 78 44 63 92
Ring til Tarmkirurgisk Afsnit, hvis der opstår problemer efter indgrebet.
Du kan ringe til afsnittet det første døgn efter udskrivelsen. Herefter skal du ringe til din egen læge eller vagtlægen.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/1476333
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.