Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Symptomer
Tyktarmsudposninger (divertikler) er udposninger i slimhinden på tyktarmen og meget udbredt blandt midaldrende danskere. Det er en ufarlig tilstand, som ikke nødvendigvis giver symptomer.
10-20% af de mennesker, der har udposninger (divertikler), oplever at udvikle betændelse i disse, diverticulitis. Det formodes, at betændelsen opstår, fordi afføring ophobes i udposningerne og giver overdrevet bakterievækst.
Betændelse i udposningerne, diverticulitis, giver oftest følgende symptomer:
smerter og ømhed i nedre, venstre del af maven (hvor den sidste tredjedel af tarmen er placeret)
feber
evt. delvis eller helt manglende tarmfunktion
evt. påvirket almen tilstand og opkastninger
Om behandlingen
Diagnosen stilles ofte efter en CT-scanning af maven.
Mens du er indlagt, tager vi blodprøver regelmæssigt for at følge udviklingen i dine infektionstal.
Du vil blive tilbudt en kikkertundersøgelse af din tyktarm efter udskrivelsen - typisk 4-6 uger efter udskrivelsen, da sygdommen så er faldet helt til ro igen. Kikkertundersøgelsen tilbydes for at udelukke, at der kan være tale om ondartet sygdom.
I nogle tilfælde kan betændelse i udposninger medføre en forsnævring i tarmen, som kan give problemer med at holde gang i maven og give mavesmerter - dette vil også opdages ved en kikkertundersøgelse.
Behandlingen afhænger af symptomerne. I langt de fleste tilfælde er det tilstrækkeligt at ændre lidt på kosten, sørge for at få ro og hvile samt evt. smertestillende behandling. I tilfælde af feber behandles der nogle gange med antibiotika. I alle tilfælde anbefales fibertilskud (fx HUSK eller klid), da dette har en god effekt på tarmens funktion.
Nogle gange kan der dannes en lokal byld ved siden af tarmen. Denne kan enten behandles konservativt (med antibiotika eller med et lille dræn, der lægges ind gennem huden ved hjælp af ultralyd) eller kirurgisk.
I sjældne tilfælde kan der gå hul på udposningen, og afføringen kan komme ud i bughulen, hvilket kan medføre bughindebetændelse. I sådanne tilfælde er det ofte nødvendigt at operere og fjerne et stykke tarm og i nogle tilfælde lave en stomi. Den kan ofte føres tilbage, dog tidligst efter 3 måneder.
Langt de fleste med betændelse i udposninger på tyktarmen oplever et ukompliceret forløb og udskrives efter få dages indlæggelse.
Det er vigtigt at holde afføringen lind og dermed holde maven i gang - fx ved at spise ekstra fiber hver dag og drikke rigeligt med vand; minimum 1½ liter dagligt.
Det er relativt sjældent, at man oplever betændelse i udposninger mere end en gang.
Du vil blive indkaldt til en kikkertundersøgelse af din tyktarm - typisk 4-6 uger efter udskrivelsen, da sygdommen så er faldet helt til ro igen.
Hvis der opstår gentagne tilfælde med mavesmerter og evt. feber, bedes du kontakte din egen læge.
Mere information
Kost
En sund kost er med til at forebygge sygdomme. Følg gerne de officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen:
Spis planterigt, varieret og ikke for meget
Spis flere grøntsager og frugter
Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
Spis mad med fuldkorn
Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
Spis mindre af det søde, salte og fede
Sluk tørsten i vand
Rygning
Ethvert cigaretforbrug er skadeligt for både din sundhed og dit helbred.
Stopper du med at ryge, får du et betydeligt bedre helbred og styrker din sundhed. Selvom du har været ryger i mange år, har rygestop en positiv indvirkning på din sundhed.
Alkohol
Et stort alkoholforbrug er også skadeligt for både din sundhed og dit helbred.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at voksne over 18 år højst drikker 10 genstande om ugen og højst 4 genstande på samme dag.
Motion
Fysisk aktive personer har et bedre psykisk og fysisk helbred end inaktive personer.
Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at voksne er moderat fysisk aktive mindst 30 minutter om dagen, og udøver fysisk aktivitet af høj intensitet 20-30 minutter 2 gange om ugen.
Moderat fysisk aktivitet kan blandt andet være at cykle på arbejde, at lave havearbejde og at tage trappen.
Brug browseren til at få oversat en side til næsten ethvert sprog.
Ring til Tarmkirurgisk Afsnit, hvis der opstår problemer efter indlæggelse.
Du kan ringe til afsnittet det første døgn efter udskrivelsen. Herefter skal du ringe til din egen læge eller vagtlægen.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/581944
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.