Fjernelse af forstadier til brystkræft (DCIS) med brystbevarende operation med samtidig plastikkirurgisk tilførsel af væv
Gå direkte til:
Fjernelse af forstadier til brystkræft (DCIS) med brystbevarende operation med samtidig plastikkirurgisk tilførsel af væv
Du skal have fjernet forstadier til brystkræft med samtidig plastikkirurgisk tilførsel af væv. Ved operation af forstadier bliver der fjernet væv i en passende bræmme i det sunde væv omkring forstadierne.
Denne vejledning giver dig en generel beskrivelse af hele forløbet, herunder hvordan du skal forberede dig inden operationen, hvad selve operationen indebærer og hvordan du skal forholde dig, når du kommer hjem.
Forløbet kan variere. Du bliver informeret om, hvad der gælder for dig.
Forbered dig til operationen
Der kan være øget risiko forbundet med at tage blodfortyndende medicin, når du skal opereres. Du skal derfor holde pause med visse typer blodfortyndende medicin op til operationen.
Hvis du tager blodfortyndende medicin, og ikke har lavet en aftale med os om pause, skal du kontakte os.
Hold pause med alle former for fiskeolie i 14 dage før din operation. Du må starte op igen umiddelbart efter din operation.
Du skal købe smertestillende medicin, så du er klar til at behandle eventuelle smerter, når du kommer hjem efter operationen:
Paracetamol (Pamol, Panodil eller Pinex)
De fås i håndkøb på apoteket og i de fleste dagligvarebutikker.
Du skal selv sørge for transporten til og fra operationen.
Du må ikke selv køre bil i 24 timer efter operationen, fordi du stadig er påvirket af bedøvelsen. Husk at lave en aftale om, hvem der kan køre dig hjem.
Det er vigtigt, at du kan blive hentet, så snart du er klar til at komme hjem.
2 dage før operationen skal du fjerne hår i armhulen i den side, hvor du skal opereres.
Medbring en støttende BH uden bøjler, som kan lukkes foran eller bagpå.
Vi anbefaler, at du bruger BH'en den første 2 uger efter operationen både dag og nat samt de følgende 5 uger om dagen. Det skal du gøre for at mindske smerter og ubehag.
BH'en hjælper desuden ved at give et mindre træk på dit ar. Det giver i sidste ende et bedre kosmetisk resultat.
Nogle patienter får indlagt et eller flere små metalkorn, som indeholder det radioaktive sporstof I-125. Iod-kornet lægges ind, hvis forandringen ikke kan mærkes.
Det udføres af en røntgenlæge ved hjælp af mammografi eller ultralyd og tager cirka 20 minutter.
Det foregår på samme måde, som når der tages vævsprøve. Du bliver informeret om, hvornår i dit forløb iod-markeringen skal foregå af personalet.
Metalkornet bliver lagt ind, hvor der er forandringer i vævet.
Under den kommende operation er det dermed muligt præcist at lokalisere forandringerne/området, hvor der er forandringer, da vi med måleudstyr er i stand til at lokalisere det radioaktive metalkorn.
Strålingen fra det lille metalkorn er meget lille. Selv efter et halvt år ligger den strålingsdosis, man modtager fra metalkornet, under den, som man modtager fra omgivelserne (naturlig baggrundsstråling).
Hvis du har fået lagt et radioaktivt iodkorn ind, kan der udelukkende foretages operation på Regionshospitalet Viborg, da iodkornet kun må fjernes af den afdeling, der har lagt det ind.
Du bliver ringet op den sidste hverdag op til operationen, så du kan få afklaret eventuelle spørgsmål inden operationen.
Hvis du skal melde afbud, eller hvis du i ugen op til operationen bliver syg, får hududslæt, bumser eller sår i nærheden af operationsstedet, skal du kontakte os på tlf. 78 44 63 44. Vi har telefontid mandag til fredag fra kl. 8.00-13.00.
På operationsdagen
Der er særlige regler for faste, hvis du skal opereres og har diabetes.
Det er vigtigt, at du overholder nedenstående fasteregler. Din operation bliver aflyst, hvis du ikke overholder fastereglerne.
Stop med at spise 6 timer før - stop med at drikke 2 timer før
Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød, fx appelsinjuice, de sidste 6 timer før dit mødetidspunkt.
Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før dit mødetidspunkt.
Drik gerne 2 glas sød saft 2 timer før dit mødetidspunkt. Saftevandet modvirker kvalme og utilpashed før og efter operationen. Hvis du har diabetes, skal du følge den aftale, du har lavet med personalet.
Husk: De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Du må heller ikke ryge, bruge e-cigaretter, skrå eller snus, og vi anbefaler at du heller ikke tygger tyggegummi.
Du skal ikke faste længere tid, end der står her. Hvis du faster for længe, kan du bl.a. blive dehydreret og opleve ubehag.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Hvis du ikke har fået andet at vide, skal du tage din vanlige morgenmedicin på operationsdagen - dog ikke medicin mod diabetes.
Spørg lægen eller sygeplejersken, hvis du er i tvivl.
Husk at tage din medicinliste med, hvis du får medicin.
Hvis du får medicin, inklusiv inhalationsmedicin, skal du medbringe den i original emballage sammen med en opdateret medicinliste. Det hjælper personalet med at få et nøjagtigt overblik over din medicin.
Du får medicin fra afdelingen under indlæggelsen. Din medbragte medicin bruges kun, hvis der er noget særligt medicin, som afdelingen ikke har.
Du skal tage et grundigt bad om morgenen på din operationsdag for at forebygge infektion. Du skal være særlig omhyggelig med at vaske dig i det område, hvor du skal opereres.
Børst også gerne tænder, smør dig ikke ind i creme på kroppen og brug heller ikke parfume.
Du må ikke have makeup og neglelak på. Det er vigtigt, fordi vi skal kunne se, om din hud og dine fingerspidser skifter farve under operationen.
Du må ikke have smykker, piercinger eller kontaktlinser på. Lad smykker og andre værdigenstande blive hjemme.
Du skal have noget af dit eget tøj på under undersøgelsen/operationen. Det er derfor vigtigt, at dit tøj er rent og sidder løst, og at du medbringer rene sko. Joggingbukser, sandaler eller lignende er velegnede.
Der må ikke være metaldele som for eksempel knapper og nitter på tøjet.
Medbring en ren og varm trøje, du kan have på, mens du venter.
Du kan eventuelt tage en bog, et blad, musik eller lignende med, hvis der bliver ventetid.
Nogle patienter skal før deres operation have lavet en nålemarkering. Det fremgår tydeligt af dit indkaldelsesbrev, hvis du skal have lavet en nålemarkering.
Lægen, som skal operere dig, kan ikke se og føle det væv, der skal fjernes. Derfor skal området markeres.
Sådan foregår det
En røntgenlæge vil ved hjælp af mammografi eller ultralyd anlægge en lille metaltråd i området. Den anvendes som ledetråd under selve operationen.
Det tager cirka 20 minutter. Herefter bliver du fulgt videre til din næste aftale.
Enkelte patienter med forstadier til brystkræft får undersøgt lymfeknuderne i armhulen for at konstatere, om sygdommen har bredt sig via lymfesystemet.
Det gøres ved en særligt skånsom teknik, der kaldes skildvagtslymfeknude-metoden. Ved denne metode fjernes nogle få, særligt vigtige lymfeknuder - skildvagtslymfeknuderne. Er disse normale, fjernes ikke flere.
Sådan foregår det
Inden operationen sprøjtes en lille mængde svagt radioaktivt stof ind ved brystvorten. Via lymfebanerne bevæger det sig op til skildvagten i armhulen, og kan derefter findes med en lille søger, der registrerer det radioaktive stof. Den mængde radioaktiv stråling, du udsættes for ved undersøgelsen, er ganske beskeden og svarer til den radioaktive stråling, man udsættes for ved en røntgenundersøgelse af lungerne.
Ved selve operationen sprøjtes desuden lidt blåt farvestof ind ved brystvorten, så skildvagten bliver synlig for kirurgen pga. det blå farvestof. Husk at fortælle lægen, hvis du er allergisk overfor blåt farvestof.
I enkelte tilfælde undersøges lymfeknuderne allerede under selve operationen. Hvis den foreløbige undersøgelse viser betydelig spredning af kræftceller medfører dette som hovedregel, at alle lymfeknuder i armhulen fjernes under samme operation.
Skildvagtslymfeknuderne undersøges altid yderligere, og du får svar på disse undersøgelser omkring 10-14 dage efter operationen. Hvis den endelige undersøgelse viser betydelig spredning af kræftceller, vil du som hovedregel få tilbudt endnu en operation med fjernelse af alle lymfeknuder i armhulen.
Det blå farvestof, du får indsprøjtet, hvis der er anvendt skildvagtslymfeknude-metoden, giver blåfarvning af urin og afføring umiddelbart efter operationen. Det kan vare et par dage.
Din hud får desuden et gråligt/blegt skær i 1-3 dage.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Om operationen
Ved operation af forstadier til brystkræft bliver der fjernet væv rundt om knuden i en passende bræmme i det sunde væv omkring knuden.
Operationen foretages i samarbejde med en plastikkirurg, da der er brug for tilførsel af væv udenfor brystet. Plastikkirurgen vil før operationen tegne på huden og ultralydsskanne vævet under brystet. Ved skanningen kan man finde den/de blodkar der forsyner det væv man vil tilføre til brystet, for at udfylde tomrummet.
Der vil efter operationen være et ar på brystet og et ar under brystet i den naturlige fold. Arret vil følge den naturlige fold og afgrænsning af brystet ud mod armhulen.
Er der aftalt operation af lymfeknuder i armhulen, vil der være et lille ar ved armhulen.
Der placeres nogle små titaniumklips, hvor knuden har siddet. Klipsene skal bruges i den efterfølgende strålebehandling og kontrol. Klipsene kan ikke mærkes og har ingen betydning for senere MR-skanninger eller ved metaldetektorer.
Operationen varer mellem 1-3 timer og foregår i fuld bedøvelse i Dagkirurgisk Afsnit, men der går også tid med opvågning og information, før du må tage hjem.
Før for operationen laves der eventuelt iod-korn markering eller nålemarkering. Læs mere under afsnittet "Til dig der skal have foretaget iod-korn markering" eller "Til dig der skal have foretaget nålemarkering på operationsdagen".
Du vil være informeret om, hvad der gælder for dig og hvornår det eventuelt skal foregå.
Det kan nogle gange være nødvendig at operere flere gange, for at operere områderne med forandringerne helt væk. Cirka 17 procent får behov for mere end 1 operation.
I enkelte tilfælde kan det være nødvendigt at fjerne brystet på et senere tidspunkt, hvis lægen vurderer, at forandringerne ikke kan fjernes ved en brystbevarende operation.
I fuld bedøvelse sover du dybt og mærker ingen smerter under operationen.
Bedøvelsen kan gives på to måder:
Den sprøjtes ind i blodet via et drop (venflon)
Den indåndes via luften fra en maske
Det er bedøvelseslægen, der bestemmer, hvilken måde det skal gives til netop dig.
På hospitalet kalder vi fuld bedøvelse for generel anæstesi.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Efter operationen bliver du kørt til hvilerummet, hvor vi holder øje med, at du har det godt.
Hvis der ikke opstår komplikationer, fx blødning efter operationen, kan du komme hjem samme dag – som regel efter 2-4 timer.
Enkelte gange skønnes operationen at være så stor, blandt andet hvis der er lagt dræn, at vi lader dig blive på hospitalet et enkelt døgn.
Det er ikke nødvendigt, at der er en voksen hos dig efter operationen.
Du bliver vejledt af en fysioterapeut i daglig brug af armen efter operationen.
Risici og bivirkninger
Ved alle operationer er der en risiko for følgevirkninger som blødning, betændelse eller at såret går op.
I forbindelse med en genskabelse af brystet er der en risiko for markant ændret følsomhed af brystvorten og henfald (død) af væv, selvom risikoen er minimal.
Det er vigtigt for dig at forstå, at en genskabelse ikke giver et udseende som før operationen. Brystet vil være mindre, der vil være ar og måske er formen (udseendet) ikke ideel.
Vi tilbyder operationen med genskabelse af brystet, fordi alternativet – det vil sige udelukkende fjernelse af brystknuden – giver et mere uharmonisk udseende.
For at mindske risikoen for blodpropper i benet, får du et par støttestrømper, som skal bruges på operationsdagen. Enkelte får også en indsprøjtning med blodfortyndende medicin.
Er du opereret i armhulen, kan der i den første tid efter operationen komme smerter, følelsesløshed eller en prikkende fornemmelse i armhulen og ned ad overarmens inderside. Det kan gøre det vanskeligt at bevæge dig, som du plejer. Symptomerne kan vare i flere måneder, men plejer at gå væk på længere sigt.
En del gener kan forebygges ved genoptræning efter operationen.
Genoptræning
De første 3 uger efter operationen må du løfte armen til vandret (90 grader), og kun bruge den foran kroppen – ikke ud til siden. Det er vigtigt for at undgå at strække væv og blodkar i operationsområdet.
Herudover må du gerne bruge hvilestillinger og lave venepumpeøvelser (øvelse 1) fra øvelsesprogrammet.
Du bliver kontaktet af en fysioterapeut efter cirka 3 uger med henblik på at starte et øvelsesprogram.
Du skal lave øvelser for at øge blodgennemstrømningen i området, hvor du er blevet opereret. Formålet er at bevare bevægelighed i din skulder, og at undgå komplikationer og senfølger.
Dagen efter operationen skal du til kontrol i Brystklinikken, hvor vi ser på dit operationssår, og du taler med en læge og en sygeplejerske.
Der kan opstå blødning i døgnet efter operationen. I sjældne tilfælde kan det også komme i dagene efter operationen.
Blødning giver følgende symptomer:
Operationsområdet vil føles spændt, stramme og hæve op.
Følgende symptomer kan desuden forekomme:
Tiltagende smerter.
Huden kan være misfarvet og ligne et blåt mærke.
Plastret kan være gennemsivet af blod.
Hvad gør du, hvis du oplever ovenstående
Læg en ispose/frosne grøntsager med et klæde om på området. Brug isposen maks. 20 minutter af gangen. Hold en pause før du eventuelt gentager.
Hvis du ikke oplever bedring i tilstanden, skal du kontakte:
Kontakt sygeplejerske i Brystklinikken på tlf. 78 44 25 30 på hverdage mellem kl. 8.00-10.00 og kl. 13.00-14.30.
Mavekirurgisk Afsnit om aftenen/natten eller i weekend og på helligdage på akutnummer 78 44 63 90. Afsnittet har døgnåbent.
Kontakt os, hvis du er tvivl om ovenstående. Du bliver vejledt af personalet på afsnittet.
Det kan i nogle tilfælde være nødvendigt, at blive opereret igen for at stoppe blødningen.
Du skal være opmærksom på tegn på betændelse.
Symptomerne kan være:
Hævelse i operationsområdet
Strammende fornemmelse i operationsområdet
Blødning eller væske fra såret
Hævet, ømt, varmt eller rødt sår
Feber
Kontakt sygeplejerske i Brystklinikken, hvis du får nogle af ovenstående symptomer, eller hvis du er i tvivl på tlf. 78 44 25 30 på hverdage mellem kl. 8.00-10.00 og kl. 13.00-14.30.
Om aftenen/natten, i weekenden og på helligdage skal du ringe til Mavekirurgisk Afsnit på tlf. 78 44 63 90. Afsnittet har døgnåbent.
Huden kan være misfarvet og ligne et blåt mærke efter operationen.
Du skal være opmærksom på, hvordan huden ser ud og om huden er naturlig varm. Du skal reagere, hvis hudlappen ændrer farve med enten et blåligt skær eller bliver helt hvid. Huden må heller ikke blive kold i forhold til den øvrige brysthud.
Ovenstående kan være tegn på manglende blodforsyning til det opererede område. Kontakt sygeplejerske i Brystklinikken, hvis du får nogle af ovenstående symptomer, eller hvis du er i tvivl, på tlf. 78 44 25 30 på hverdage mellem kl. 8.30-9.30 og kl. 13.30-14.30.
Om aftenen/natten, i weekenden og på helligdage skal du ringe til Mavekirurgisk Afsnit på tlf. 78 44 63 90. Afsnittet har døgnåbent.
Såret er syet med selvopløselig tråd, som ikke skal fjernes. Det er dækket af et plaster, som du må fjerne dagen efter operationen.
Hvis du har hvide strips under plasteret, skal du lade dem sidde.
Kontakt os, hvis der siver meget væske fra såret, når du fjerner plasteret.
Det er normalt at opleve lette til moderate smerter, mens såret heler.
Vi anbefaler, at du fortsætter med smertestillende de første dage efter udskrivelsen, så du kan fortsætte med at bevæge dig og lave dine øvelser.
Vi anbefaler:
Paracetamol (Pinex/Pamol/Panodil) 1 g x 4
Hvis du har behov for stærkere smertestillende, bliver det udleveret ved udskrivelsen.
Det er vigtigt, at du undgår brug af BH de første 2 uger operationen, med mindre du har fået særlige anvisninger gældende for dig.
I dagene efter operationen, er det vigtigt du ikke går og småfryser. Så tag en ekstra trøje på, så dit brystparti holdes varmt.
Målet er, at du får samme bevægelighed i skulderen og genvinder samme styrke i armen som før operationen.
Det er vigtigt at beskytte væv og blodkar under brystet mod stræk. Derfor skal du undgå at løfte armen over vandret (90 grader) de første 3 uger efter operationen.
Hvis din arm føles øm og træt, så hvil din arm i en afslappende stilling – gerne med armen understøttet af puder.
Videre forløb
Du må gå ture allerede dagen efter operationen, men du skal undgå sportsaktiviteter de første 2 uger.
De første 6 uger må du ikke styrketræne med armene eller løfte tungt. Du må heller ikke løbe, danse eller lave anden aktivitet, hvor barmen hopper.
Du må først køre bil, når du kan bruge begge dine arme frit, og når du er stoppet med de stærke smertestillende tabletter.
Du skal vente mindst 14 dage efter operationen med at tage karbad eller gå i svømmehal, da der ellers kan være risiko for, at der går betændelse i operationssåret. Hvis såret ikke er helet, skal du vente længere.
De små hvide strips fjernes, når du kommer til kontrol 10-14 dage efter din operation. Falder de af inden, behøver du ikke gøre noget.
Du kan bruge englehud (en særlig type plaster) over arret de første 3 måneder efter operationen, så du sikrer, at du får et pænere ar. Lad det sidde på, indtil det selv løsner sig.
Anvendelsen af englehud er mest erfaringsbaseret, og der findes ikke videnskabelig bevis for, at brugen af englehud gør arret pænere.
Englehud kan købes på apoteket.
Efter operationen er de følelsesmæssige reaktioner meget forskellige fra person til person. Det er naturligt at opleve en vis lettelse over, at operationen er overstået, men mange oplever også følelser som tristhed, angst og nervøsitet.
Du står i en ny situation, hvor tanker om fremtiden, selve sygdomsdiagnosen og den ændrede krop kan være årsag til spekulationer og bekymringer. Ventetiden frem til det endelige svar efter operationen kan være præget af omskiftelighed, og der kan være gode og dårlige dage.
For nogle kan det være en hjælp at dele disse tanker og følelser med andre, fx dine pårørende eller personalet i Brystklinikken.
Ved operationen fjerner lægen brystvæv og eventuelt lymfekirtler, og sender det til undersøgelse.
Du bliver indkaldt til sårkontrol dagen efter din operation. Derudover bliver du indkaldt til en samtale med en læge og en sygeplejerske omkring 10-14 dage efter din operation, hvor du får svar på undersøgelserne fra operationen samt en plan for en eventuel efterbehandling, hvis du er færdigopereret. Dit operationssår bliver også tilset.
Desuden bliver det foreløbige resultat af den plastikkirurgiske genskabelse af brystet vurderet. I den forbindelse er det vigtigt at vide, at det endelige resultat først kan vurderes langt senere i dit forløb.
Datoen for besøget er aftalt ved dit første møde i Brystklinikken. Vi anbefaler, at du tager en eller flere af dine nærmeste pårørende med til samtalen. Det er en god idé at skrive eventuelle spørgsmål ned på forhånd.
Langt de fleste med brystkræft skal have supplerende behandling efter operationen. Derfor henvises mange patienter til Onkologisk Afdeling (foregår enten i Gødstrup eller Aarhus) til efterbehandling. Det kan være strålebehandling, kemoterapi, behandling med antihormontabletter eller en kombination af en eller flere.
Hvis du skal have strålebehandling, foregår det som udgangspunkt alle hverdage i 3 eller på det opererede bryst. Strålebehandlingen foregår ambulant i Gødstrup eller Aarhus.
Når efterbehandlingen er overstået, går du til kontrol på hospitalet i Viborg, hos Regionshospitalet Gødstrup eller hos Aarhus Universitetshospital.
Vi tilbyder en kosmetisk opfølgning 1 år efter operationen, da nogle patienter har behov for yderligere plastikkirurgiske korrektioner for at få et harmonisk resultat.
Vi tilbyder dig en opfølgende samtale med en sygeplejerske 1 år efter operationen i henhold til Sundhedsstyrelsens opfølgningsprogram. Du får tilsendt tiden af os sammen med et skema, du bedes besvare. Skemaet handler om dit velbefindende efter operationen.
Mere information
Pårørende eller ledsagere kan ikke opholde sig i afdelingen af hensyn til dine medpatienter og pladsforholdene i afdelingen. Det gælder også på opvågningsstuen.
Din pårørende eller ledsager kan i stedet opholde sig på hospitalets øvrige opholdsarealer på etage 2 og 3.
Din pårørende eller ledsager bliver kontaktet, når du er klar til at blive hentet efter operationen.
Ovenstående gælder ikke ledsagere til børn og personer med handicap.
Kost
En sund kost er med til at forebygge sygdomme. Følg gerne de officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen:
Spis planterigt, varieret og ikke for meget
Spis flere grøntsager og frugter
Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
Spis mad med fuldkorn
Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
Spis mindre af det søde, salte og fede
Sluk tørsten i vand
Rygning
Ethvert cigaretforbrug er skadeligt for både din sundhed og dit helbred.
Stopper du med at ryge, får du et betydeligt bedre helbred og styrker din sundhed. Selvom du har været ryger i mange år, har rygestop en positiv indvirkning på din sundhed.
Alkohol
Et stort alkoholforbrug er også skadeligt for både din sundhed og dit helbred.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at voksne over 18 år højst drikker 10 genstande om ugen og højst 4 genstande på samme dag.
Motion
Fysisk aktive personer har et bedre psykisk og fysisk helbred end inaktive personer.
Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at voksne er moderat fysisk aktive mindst 30 minutter om dagen, og udøver fysisk aktivitet af høj intensitet 20-30 minutter 2 gange om ugen.
Moderat fysisk aktivitet kan blandt andet være at cykle på arbejde, at lave havearbejde og at tage trappen.
Brug browseren til at få oversat en side til næsten ethvert sprog.
Kontakt til Brystklinikken og Mavekirurgisk Afsnit
Kontakt sygeplejerskerne i Brystklinikken, hvis der opstår komplikationer efter operationen. Du træffer os på tlf. 78 44 25 30 mellem kl. 8.00-10.00 og kl. 13.00-14.30.
Ved behov for booking af tid i Brystklinikken, kontakt sekretær på tlf. 78 44 63 44 på hverdage fra kl. 8.00-13.00.
Du skal kontakte Mavekirurgisk Afsnit på tlf. 78 44 63 90, hvis dit problem opstår uden for Brystklinikkens åbningstid. Afsnittet har døgnåbent hele året rundt.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/899646
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.