De hyppigste symptomer fra marisker er besvær med at holde sig ren efter toiletbesøg og i mindre grad svie, kløe og ømhed.
Ved udtalt ømhed eller blødning er der ofte tale en anden sygdom samtidig, fx hæmorider.
Marisker opstår typisk på grund af træk i huden fra en underliggende hæmoride, der kan være forsvundet igen.
Vi fraråder som udgangspunkt kirurgisk behandling (bortskæring) af marisker, da der kommer åbent sår i huden omkring endetarmsåbningen, som ofte tager 1 måned eller mere om at hele. Afhængigt af omfanget af mariskerne kan såret blive ganske stort.
Enkelte patienter oplever, at såret ikke heler komplet, men bliver til en såkaldt fissur. Det vil sige en kronisk revne i huden, der kan være meget smertefuld. Den kan blive ved med at genere i mange måneder.
Fjerner vi meget hud omkring endetarmen, kan du i sjældne tilfælde få forsnævring af endetarmsåbningen og dermed besvær med at komme af med afføringen.
Vi anbefaler derfor som udgangspunkt, at man ikke fjerner marisker på grund af risikoen, og fordi det ofte er relativt beskedne gener folk har fra selve mariskerne.
Vi anbefaler i stedet brug af vådservietter i stedet for toiletpapir for at minimere det mekaniske slid på huden og for bedre at blive ren.
Risikoen ved fjernelse af marisker er mindre, hvis de er stilkede. Det vil sige, hvis de udgår fra et mindre område i huden, så såret også bliver mindre, når de fjernes. Det er oftest dem, vi ender med at fjerne.
Hvis du er meget generet af dine marisker, og alligevel ønsker dem fjernet, kan vi tilbyde at gøre det i lokalbedøvelse. Det betyder, at der bliver sprøjtet lokalbedøvelse i huden med en nål, og efterfølgende kan vi skære marisken væk.
Det beror på en vurdering, hvor meget vi kan fjerne, og ofte kan vi kun fjerne det mest generende område.
Vi tilbyder ikke narkose.
Forbered dig til behandlingen
Du skal købe smertestillende medicin, så du er klar til at behandle smerter, når du kommer hjem:
Paracetamol (fx Pamol, Panodil eller Pinex)
Ibuprofen (fx Ibumetin, Brufen eller Ipren)
De fås i håndkøb på apoteket og i de fleste dagligvarebutikker.
I ugerne efter behandlingen er det vigtigt, at din afføring er blød. Køb eventuelt blødgørende afføringsmiddel på apoteket, fx Magnesia eller HUSK, og start gerne dagen før behandlingen.
For at beskytte dit undertøj de første dage til uger efter behandlingen, skal du købe bind. Almindelige hygiejnebind eller trusseindlæg egner sig udmærket.
Tag løst og behageligt tøj på, da du har dit eget tøj på under behandlingen.
Vi anbefaler, at du tager gamle underbukser på samt mørke, løse bukser.
Når mariskerne fjernes, og sårene lades stå åbne, er det naturligt, at det vil sive med blod.
Der er en risiko for, at det kan bløde mere, end hvad der er acceptabelt, og sårhelingen kan trække ud og vare op til flere uger. Det betyder, at der kan opstå infektion i såret.
Du kan modvirke dette ved at følge informationerne under "Når du kommer hjem".
Du kan komme hjem umiddelbart efter behandlingen
Du skal regne med at have ondt i huden flere dage efter indgrebet. Vi anbefaler derfor, at du planlægger at holde fri fra arbejde m.m. i ugen efter behandlingen.
Når du kommer hjem
Kontakt en læge, hvis du får stærke smerter eller tegn på betændelse i dit operationssår. Det kan for eksempel være:
Rødme
Hævelse
Feber
Sivning af væske fra såret
Det første døgn efter udskrivelsen er du velkommen til at kontakte afsnittet på det kontaktnummer, du finder i denne vejledning. Herefter skal du kontakte din egen læge eller vagtlæge.
Efter fjernelse af marisker (hudflapper) er det vigtigt at undgå stræk på såret. Du skal derfor tage det med ro og undgå at sidde for meget.
Det er vigtigt at holde området rent for at fremme helingen og forebygge infektion.
Såret skal derfor bruses 2-3 gange dagligt og altid efter afføring. Brug håndbruseren, anvend en blød stråle samt tempereret vand og skyl såret grundigt.
Efter skylning duppes området tørt med en tør, ren klud. Læg et lille bind/trusseindlæg i underbukserne, så længe såret væsker.
Hvis du ikke kan komme til at anvende en bruser, kan en "skylleflaske" eller vådserviet bruges som erstatning. Det bør dog kun være i undtagelsestilfælde, da håndbrusning er langt det bedste.
Det er normalt, at det siver eller bløder lidt fra såret de første par dage. Vi anbefaler derfor, at du bruger bind eller trusseindlæg af hensyn til undertøjet i denne periode.
For at mindske blødning og smerter efter behandlingen, er det vigtigt, at du holder din afføring blød. Derfor anbefaler vi, at du tager et let afføringsmiddel de første dage, fx tablet Magnesia eller HUSK.
Desuden bør du drikke minimum 2 liter væske dagligt og spise groft brød, grøntsager og frugt.
Videre forløb
Du kan genoptage almindelig motion straks efter behandlingen, eller når du føler dig i stand til det. Du må bevæge dig til smertegrænsen, men undgå stræk på såret.
Vi fraråder tunge løft de første 2-3 uger efter behandlingen.
Når såret er helet, er der ingen begrænsninger.
Behov for sygemelding er individuelt og afhænger af arbejdets karaktér.
Vi fraråder, at du tager karbade og går i svømmehal de første 2-3 uger, da det giver stor risiko for infektion i sårene. Du må dog gerne gå i brusebad allerede efter det første døgn.
Når sårene er helet, er der ingen begrænsninger.
Der er ingen kontrol eller opfølgning efter behandlingen.
Hvis du har flere marisker (hudflapper), der skal fjernes, kan det være nødvendig at gøre over flere gange med nogle måneders interval.
Mere information
Kost
En sund kost er med til at forebygge sygdomme. Følg gerne de officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen:
Spis planterigt, varieret og ikke for meget
Spis flere grøntsager og frugter
Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
Spis mad med fuldkorn
Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
Spis mindre af det søde, salte og fede
Sluk tørsten i vand
Rygning
Ethvert cigaretforbrug er skadeligt for både din sundhed og dit helbred.
Stopper du med at ryge, får du et betydeligt bedre helbred og styrker din sundhed. Selvom du har været ryger i mange år, har rygestop en positiv indvirkning på din sundhed.
Alkohol
Et stort alkoholforbrug er også skadeligt for både din sundhed og dit helbred.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at voksne over 18 år højst drikker 10 genstande om ugen og højst 4 genstande på samme dag.
Motion
Fysisk aktive personer har et bedre psykisk og fysisk helbred end inaktive personer.
Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at voksne er moderat fysisk aktive mindst 30 minutter om dagen, og udøver fysisk aktivitet af høj intensitet 20-30 minutter 2 gange om ugen.
Moderat fysisk aktivitet kan blandt andet være at cykle på arbejde, at lave havearbejde og at tage trappen.
Brug browseren til at få oversat en side til næsten ethvert sprog.
Ring til Mave- og Tarmkirurgisk Bookingsekretariat, hvis du har spørgsmål til indkaldelse og booking.
Efter indgrebet
Tlf. 78 44 63 92
Ring til Tarmkirurgisk Afsnit, hvis der opstår problemer efter indgrebet.
Du kan ringe til afsnittet det første døgn efter udskrivelsen. Herefter skal du ringe til din egen læge eller vagtlægen.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/910070
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.