Formålet med denne vejledning er at give dig viden om det forløb, du skal gennemgå, herunder operationen, det forventede indlæggelsesforløb og tiden efter udskrivelse.
Det skal dog understreges, at der kan ske afvigelser fra det skitserede forløb, da alle operationer og forløb er individuelle.
Forbered dig til operationen
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Du vil igennem hele forløbet blive indkaldt til flere ambulante samtaler. Hvis det er muligt for dig, kan det være en fordel at have en pårørende med til disse samtaler.
Før indlæggelsen har du en ambulant samtale med en sygeplejerske fra det sengeafsnit, hvor du skal indlægges. sygeplejersken vil informere om indlæggelsen og forløbet efter udskrivelse samt instruere dig i, hvordan du hjemme skal forberede dig til operationen.
Du skal fjerne hår i det område, hvor du skal opereres:
Hele maven (fra brystvorterne ned til kønsbehåringen ved skambenet)
Højre side af låret (20x20 cm). Under operationen skal der sidde et plaster på det felt, hvor hårene er fjernet
Du skal bruge en barbermaskine eller hårklipper. Du må ikke bruge en skraber, da det kan give små rifter og infektion.
Der må godt være små stubbe på højst 2 mm.
Du skal købe smertestillende medicin, så du er klar til at behandle smerter, når du kommer hjem efter operationen:
Paracetamol (Pamol, Panodil eller Pinex)
Du får en recept på den smertestillende medicin, så du kan købe en større æske, end du normalt kan købe i håndkøb.
Hvis du får medicin, inklusiv inhalationsmedicin, skal du medbringe den i original emballage sammen med en opdateret medicinliste. Det hjælper personalet med at få et nøjagtigt overblik over din medicin.
Du får medicin fra afdelingen under indlæggelsen. Din medbragte medicin bruges kun, hvis der er noget særligt medicin, som afdelingen ikke har.
Du skal drikke de 4 proteindrikke, som du har fået udleveret, dagen før din operation. Vi anbefaler, at du opbevarer dem i køleskabet, da de smager bedst kolde.
Forskning har vist, at din mave kommer hurtigere i gang efter operationen, hvis du tygger tyggegummi. Du bedes derfor købe tyggegummi efter eget valg, som skal tages med ved indlæggelsen.
Efter operationen skal du tygge tyggegummi mindst en halv time 3 gange dagligt og meget gerne mere.
Alle patienter, der skal have fjernet et stykke af tarmen, bliver stomimarkeret inden operationen. Her markerer personalet med tusch på din hud.
På operationsdagen
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Det er vigtigt, at du overholder nedenstående fasteregler. Din operation bliver aflyst, hvis du ikke overholder fastereglerne.
Stop med at spise 6 timer før - stop med at drikke 2 timer før
Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød, fx appelsinjuice, de sidste 6 timer før dit mødetidspunkt.
Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før dit mødetidspunkt.
Drik gerne 2 glas sød saft 2 timer før dit mødetidspunkt. Saftevandet modvirker kvalme og utilpashed før og efter operationen. Hvis du har diabetes, skal du følge den aftale, du har lavet med personalet.
Husk: De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Du må heller ikke ryge, bruge e-cigaretter, skrå eller snus, og vi anbefaler at du heller ikke tygger tyggegummi.
Du skal ikke faste længere tid, end der står her. Hvis du faster for længe, kan du bl.a. blive dehydreret og opleve ubehag.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Hvis du ikke har fået andet at vide, skal du tage din normale morgenmedicin på operationsdagen – dog ikke medicin mod sukkersyge og blodfortyndende medicin.
Får du normalt blodfortyndende medicin eller medicin for sukkersyge, skal du følge den anvisning, du har fået af lægen i klinikken. Spørg lægen eller sygeplejersken, hvis du er i tvivl.
Husk at tage din medicinliste med, hvis du får medicin.
Du skal bade om morgenen på din operationsdag for at forebygge infektion:
Tag et grundigt bad og børst dine tænder.
Rens navlen med en vatpind med vand og sæbe på.
Smør dig ikke ind i creme på kroppen. Brug heller ikke parfume.
Du må ikke have makeup og neglelak på. Det er vigtigt, fordi vi skal kunne se, om din hud og dine fingerspidser skifter farve under operationen.
Du må ikke have smykker, piercinger eller kontaktlinser på. Lad smykker og andre værdigenstande blive hjemme.
Om operationen
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Under operationen er du i fuld bedøvelse. Personalet, der bedøver dig vil være hos dig under hele bedøvelsen og sørge for at du sover dybt og ikke mærker smerter.
Før du bliver bedøvet, spørger vi til din medicin m.m., for at bedøvelsen kan passe til netop dig.
Derefter får du:
lagt et drop i hånden, hvori du får sovemedicin og smertestillende medicin
sat elektroder på brystkassen, så vi kan holde øje med din hjerterytme
sat en blodtryksmåler om armen
sat en klemme på fingeren, det er en iltmåler, der holder øje med din vejrtrækning
Det afhænger af operationen om du får mere overvågningsudstyr og flere drop under operationen, narkoselægen eller narkosesygeplejersken fortæller dig om dette.
Du får en iltmaske på og falder hurtigt i søvn. Når operationen er slut, slukker vi for sovemedicinen, og du vågner efter kort tid.
Efter operationen kan du føle dig døsig og lidt omtumlet lige efter, du er vågnet. Vi observerer dig på opvågningsafsnittet efter operationen.
Hvis du er bekymret for at skulle bedøves, er det vigtigt, at du fortæller det til personalet, der modtager dig, så de kan hjælpe dig.
Operationen foregår enten som en kikkertoperation eller som en åben operation
Ved kikkertoperation fjernes det syge stykke af tyndtarmen ved hjælp af kikkertinstrumenter, der indføres gennem bugvæggen. Kikkertoperationen kan udføres direkter af kirurgen eller som robotassisteret kirurgi, hvor det er en robot, som holder kirurgens instrumenter.
Ved åben operation lægges et snit i maveskindet, hvorigennem det syge stykke tarm fjernes.
Årsagen til at man i nogle tilfælde vælger en åben operation, kan blandt andet være, at sygdommen skønnes at kunne behandles sikrest og bedst på denne måde, eller at det under operationen viser sig, at kikkertoperation ikke kan gennemføres. Efter fjernelse af det syge stykke tarm, syes tarmenderne sammen igen.
Risici og bivirkninger
Der er en lille risiko for, at der går betændelse i såret. Du skal reagere, hvis du oplever hævelse og varme omkring såret.
Det er normalt, at der er ømhed og lette smerter efter en operation.
Efter alle operationer kan der opstå betændelse eller blødning, eventuelt som en blødning inde i kroppen. I sjældne tilfælde kan en indre blødning udvikle sig livstruende, hvis den ikke opdages og behandles i tide.
Smerter
Der er en mindre risiko for at tarmsammensyningen ikke holder, hvilket kan resultere i en ny operation og midlertidig stomi.
På længere sigt kan du risikere at få galdesyre diarré. Det betyder, at du har tyndere og hyppigere afføring end vanligt. Det kan behandles med fedtfattig kost og evt. medicin.
Efter operationen
Efter operationen kommer du på opvågningsafsnittet, hvor du bliver observeret, mens du vågner. Der er en sygeplejerske, der holder øje med dig, og du er tilkoblet overvågningsudstyr.
Når du er vågen, og din vejrtrækning og dit blodtryk er stabilt efter bedøvelsen, bliver du flyttet til sengeafdelingen.
Det er individuelt, hvordan man har det efter operation og bedøvelse. Derfor er det forskelligt, hvor lang tid opholdet i opvågningsafsnittet vil være.
Hvis du har smerter, så du ikke kan trække vejret dybt, hoste eller bevæge dig, skal du fortælle det til personalet. De kan så hjælpe dig med smertestillende behandling.
Hvis du har kvalme, kan du få behandling mod det.
Efter operationen kan du forvente at vågne op med:
et eller flere drop i hånden, som bl.a. kan bruges ti smertebehandlinger eller til at give væske i.
næsekatater med ilt, da du kan have behov for ilttilskud lige efter operationen.
en slange i blæren (et blærekateter), så urinen kan løbe frit ned i en pose.
Efter operationen er det vigtigt, at du hurtigst muligt kommer ud af sengen og bevæger dig. Derfor skal du om eftermiddagen/aftenen op at sidde i en stol i 2 timer, og du skal gå mindst 2 x 50 meter.
Du får serveret almindelig mad, og du skal drikke 1 liter væske inklusiv 2 proteindrikke, da de hjælper din sårheling.
Desuden skal du bruge din PEP-fløjte, tygge tyggegummi, og du skal beholde dine støttestrømper på under hele indlæggelsen.
I de første dage efter operationen sørger vi for, at du får smertestillende medicin i form af tabletter eller eventuelt igennem dit epiduralkateter.
Vi fjerner dit blærekateter og eventuelle dræn, men du beholder droppet i hånden, så du kan få antibiotika og væske herigennem.
Du skal være ude af sengen i 4-8 timer og gå nogle korte ture i de første dage.
Dit væskeindtag bør øges til 2 liter inklusiv 4 proteindrikke, og du bør forsætte med at tygge tyggegummi. Desuden skal du fortsætte med at bruge PEP-fløjten og beholde dine støttestrømper på.
Der kommer en fysioterapeut og tilser dig i forhold til brugen af PEP-fløjten og din bevægelsesaktivitet.
En læge kommer på stuegang og fortæller dig om operationens forløb. Her kan du og dine pårørende også stille eventuelle spørgsmål til lægen.
Man bliver typisk udskrevet 2-3 dage efter en kikkertoperation og 3-4 dage efter en åben operation.
Du kan komme hjem når dine smerter kan behandles effektivt med tabletter, og der er gået luft fra din tarm. Du skal også kunne spise almindeligt, og du må ikke have høj feber.
Når du er udskrevet, sender vi en kort gennemgang af dit indlæggelsesforløb til din egen læge.
Efter operationen kan du have smerter i operationssåret. Smerter er individuelle, og hver enkelt person oplever smerter forskelligt. Derfor er det vigtigt, at du fortæller personalet, hvis du har smerter og hvordan de føles.
Når man har smerter, kan man ikke bevæge sig ordentligt eller trække vejret frit. Derfor er smertebehandling en vigtig del af behandlingen.
Sammen med plejepersonalet vurderes dine smerter på en skala fra 1-10, hvor 1 er lette smerter og 10 er uudholdelige smerter.
Skalaen anvendes som et vigtigt redskab for din smertebehandling.
Du vil begynde behandling med afføringsmiddel i form af tablet Magnesia. For at dække dit væskebehov skal du drikke det, der svarer til 30 ml/kg legemsvægt dvs. ca. 2 liter, hvis du vejer ca. 70 kg.
Det er forventeligt, at der går nogle dage efteroperationen, før der kommer gang i maven. Det er ikke usædvanligt, at der kan gå op til 5 dage.
Du skal have blodfortyndende medicin efter operationen for at forebygge blodpropper. Medicinen indsprøjtes i huden.
Hvis du skal fortsætte behandlingen, når du kommer hjem, får du udleveret sprøjterne og udstyret af hospitalet. Du bliver oplært i, hvordan du skal gøre, og hvor længe du skal tage medicinen.
Får du i forvejen blodfortyndende medicin, tager lægen stilling til, hvornår du kan genoptage din sædvanlige blodfortyndende medicin.
Når du kommer hjem
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
I den første periode efter operationen er det almindeligt, at der optræder turvise smerter - koliksmerter. Der kan godt gå 2 måneder inden din mave-tarmfunktion igen er normaliseret.
Efter udskrivelsen skal du være særlig opmærksom på følgende symptomer:
Feber, temperatur over 38o C
Ophør af tarmfunktion
Kraftige turevise smerter i maven/koliksmerter, kvalme/opskastninger og samtidig ophør af tarmfunktion
Tiltagende smerter, som ikke kan dækkes af den faste smertestillende medicin
Kraftig sivning fra såret med væske (der kan forekomme mindre pletter på forbindingen uden det har betydning)
Rødme og ømhed omkring såret
Vedvarende åndenød og samtidig sløvhed
Forværring af almen tilstand
Hvis du får sygdomsfornemmelse i forhold til, hvordan du havde det ved udskrivelsen eller hvis et af de nævnte symptomer opstår, er det vigtigt, at du kontakter os. Ved behov for hjælp indenfor de første 24 timer efter udskrivelse, skal du kontakte Tarmkirurgisk Afsnit, RH Viborg på tlf. 7844 6392. Herefter skal du kontakte egen læge eller vagtlæge.
At føle sig træt efter operationen er en naturlig reaktion på det, kroppen har været udsat for. Det vil også være naturligt at få perioder med følelsesmæssige udsving.
Selvom du føler dig træt, er det vigtigt at motionere dagligt, da det er medvirkende til at genopbygge det muskelvæv, du har tabt i forbindelse med indlæggelsen. Start ud med små gåture og lyt til din krops signaler.
Ca. 10-14 dage efter operationen skal eventuelle clips over dit sår fjernes hos egen læge.
Mere information
Brug browseren til at få oversat en side til næsten ethvert sprog.
Ring til Mave- og Tarmkirurgisk Bookingsekretariat, hvis du har spørgsmål til indkaldelse og booking.
Efter indgrebet
Tlf. 78 44 63 92
Ring til Tarmkirurgisk Afsnit, hvis der opstår problemer efter indgrebet.
Du kan ringe til afsnittet det første døgn efter udskrivelsen. Herefter skal du ringe til din egen læge eller vagtlægen.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/1334055
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.