Hvis dit virustal er nul 12 uger efter endt behandling, bliver du erklæret rask. Du skal dog være opmærksom på, at du godt kan blive smittet igen, selv om du er erklæret rask. Man kan desværre ikke vaccinere mod hepatitis C.
Om behandlingen
Du skal møde i klinikken for at få behandling. Du får en liste med mødetider første gang, du kommer.
Når du kommer, skal du skanne dit sundhedskort, og gøre som der står på skærmen.
Til samtalen spørger vi dig, om du har bivirkninger af medicinen, og om hvordan du i øvrigt har det. Du kan eventuelt få målt dit blodtryk og blive vejet.
I forløbet skal du have taget blodprøver. Blodprøverne viser blandt andet mængden af virus, din blodprocent samt lever- og nyrefunktion.
Hvis du ikke kan få taget blodprøver på normal vis, har vi mulighed for at bruge ultralyd. Giv os besked, hvis det er aktuelt.
Du skal selv bestille tid til blodprøver med mindre, du har aftalt andet med os.
Bor du i Region Midtjylland, skal prøverne tages på et af hospitalerne i regionen. Du kan bestille tid med MitID på booking.rm.dk eller via tlf. 78 44 34 20 alle hverdage mellem kl. 10.00-12.00.
Hvis du bor udenfor Region Midtjylland, skal du kontakte dit lokale hospital.
Du får svar på blodprøverne, når du kommer i klinikken.
Du skal eventuelt have lavet andre undersøgelser i forbindelse med din behandling. Du får indkaldelse i din digitale post eller med brev. Hvis du ikke bruger digital post, skal du huske at afmelde den.
Du får svar på undersøgelserne, når du kommer i klinikken.
Sådan virker medicinen
Du får tilbudt det præparat, der passer til dig ud fra den virustype, du har. Det måler vi i en blodprøve.
De fleste skal have behandlingen i 8 eller 12 uger. Længden er afhængig af, om du fejler andet end hepatitis C.
Medicinen mod hepatitis C kan betyde noget for den øvrige medicin, du får. Nogle gange bliver virkningen af din sædvanlige medicin større eller mindre, og andre gange må det slet ikke tages sammen.
Inden du starter behandlingen, skal du medbringe en medicinliste inklusiv kosttilskud og naturlægemidler. Det kan være nødvendigt at ændre i din sædvanlige medicin i de uger, du er i behandling. Når behandlingen er slut, får du din sædvanlige medicin igen.
Vi udleverer en medicinliste, som gælder i de uger, du er i behandling. Hvis du skal have anden medicin, skal du altid spørge os. Det gælder også, selvom det er din praktiserende læge eller hospitalet, der giver dig det.
Da behandlingen er meget dyr, får du udleveret medicin gratis hos os i klinikken.
Hvis du får hjælp til at dosere medicinen, er det vigtigt, at du tager den med til dem, der doserer det for dig.
Hvis du bliver indlagt, skal du selv sørge for at få din medicin med. Hvis du har medicin i overskud efter behandlingen, kan du aflevere det til os eller på et apotek.
Hvis det er svært for dig at huske at tage medicinen, kan vi sammen finde en løsning for dig. Sig det til os, hvis du skal have hjælp.
Risici og bivirkninger
Almindelige bivirkninger er træthed, svimmelhed, søvnbesvær, kløe og kvalme.
Du skal fortælle os, hvordan du har det, fordi vi ofte har mulighed for at hjælpe dig af med de værste bivirkninger eller justere din behandling.
Videre forløb
Som smittet med hepatitis C har du mulighed for en gratis, forebyggende vaccination mod hepatitis A og B. Du skal have 3 stik, og de kan gives i forbindelse med dine besøg i klinikken.
Du kan også blive vaccineret hos din egen læge eller Rusmiddelcenter Viborg.
Hvis du har antistoffer mod hepatitis A og B, er det ikke nødvendigt at blive vaccineret.
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.