Du har haft et uheld på dit arbejde, som muligvis har udsat dig for en smitterisiko med hepatitis eller HIV. Sandsynligheden for, at du er blevet smittet er meget lille, men du bliver tilbudt nærmere undersøgelse og vaccination.
Denne vejledning handler om de forholdsregler, du skal tage i de kommende måneder, og du kan læse, hvilket kontrolforløb du bliver tilbudt.
Om undersøgelsen
I Center for Planlagt Kirurgi bliver du tilbudt vaccination mod hepatitis B og difteri/stivkrampe. Begge vaccinationer er uden alvorlige bivirkninger.
Center for Planlagt Kirurgi registrerer også forskellige forhold i relation til dit uheld.
Hvis det er muligt at indhente samtykke fra den involverende patient til undersøgelse for HIV- og hepatitis-status, kan det medføre en hurtigere afklaring af smitterisikoen.
Du bliver undersøgt for HIV samt hepatitis B og C. Disse blodprøver har betydning for, om en eventuel smitte vil blive anderkendt som en arbejdsskade.
Blodprøverne omkring hepatitis B kan vise, om du er immun overfor hepatitis B grundet tidligere smitte eller vaccination.
Efter undersøgelsen
Efter din vaccination bliver du observeret i cirka 20 minutter for en mulig reaktion på vaccinen. En reaktion er dog meget sjælden.
Når du kommer hjem
Center for Planlagt Kirurgi sender en henvisning til Klinik for Mave- og Infektionssygdomme. Her bliver dit videre forløb planlagt, og du modtager planen for dit videre forløb i din digitale post eller med brev.
Selvom der er minimal risiko for, at du er blevet smittet med hepatitis eller HIV, bør du bruge kondom ved sex. Det er sikrest for begge parter.
Vi informerer dig, når det ikke længere er nødvendigt.
Videre forløb
Hvis blodprøverne for hepatitis B viser, at du har dannet antistoffer mod hepatitis B, skal du ikke vaccineres yderligere. Du skal blot have taget blodprøver, efter henholdsvis 1 og 2 måneder. Herefter afslutter du forløbet i Klinik for Mave- og Infektionssygdomme.
Hvis du ikke har dannet antistoffer mod hepatitis B, skal du vaccineres efter 1, 2 og 12 måneder. Endvidere skal du fortsat have taget blodprøver efter 1-2 måneder.
Mere information
Sundhedsstyrelsen anbefaler også gravide at tage imod tilbuddet om vaccination.
Uanset om du er tidligere vaccineret mod hepatitis B, anbefaler vi, at du får en hepatitis B-vaccine – en såkaldt booster.
Der findes ingen forebyggende behandling eller vaccination mod hepatitis C eller HIV.
Hvis du er bloddonor, skal du undlade at blive tappet i 6 måneder.
Uheldet skal meldes som en arbejdsskade. Arbejdsskadeanmeldelsen finder sted på din afdeling/arbejdsplads. Du kan eventuelt få hjælp af din arbejdsmiljørepræsentant.
Kontakt
Tlf. 78 41 72 24
Telefontid på hverdage fra kl. 8.00-13.00.
Kontakt til sygeplejerske Tlf. 78 41 72 24
Telefontid mandag, tirsdag, onsdag og fredag fra kl. 7.30-8.30.
Klinik for Mave- og Infektionssygdomme Regionshospitalet Silkeborg Indgang A, A10 Falkevej 1 8600 Silkeborg
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/669656
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.