En døgnblodtryksmåling er en måling af dit blodtryk over et helt døgn i vante omgivelser.
Undersøgelsen skal foregå på en ganske almindelig dag, hvor du foretager dig det, du plejer. Dog skal du i døgnet for undersøgelsen være i stand til at holde armen i ro og ikke tale, når blodtryksmålingen foregår 2 gange i timen.
Du kan heller ikke dyrke sport eller bade med apparatet på.
Forbered dig til undersøgelsen
På dagen for undersøgelsen er det godt at have løstsiddende tøj på, fx en T-shirt. Det er også en god idé at tage et bælte på, hvor apparatet kan sidde i.
Om undersøgelsen
Påsætning og aftagning af apparatet foregår i Klinik for Diabetes og Hormonsygdomme. Det tager cirka 30 minutter at sætte apparatet på.
Blodtryksmanchetten sættes på en af dine arme så stramt, at den ikke kan glide op og ned. Fra manchetten fører vi en gummislange bag nakken ned til apparatet, der hænger ved din ene hofte.
Døgnblodtryksmålingen sættes i gang, når apparatet er sat på.
Når du har fået apparaturet på, skal du gøre som på en ganske almindelig dag. Du skal altså foretage dig det, du plejer derhjemme eller på arbejde.
Husk at holde armen i ro og ikke tale, når blodtryksmålingen foregår 2 gange i timen.
Husk at ikke at dyrke sport eller bade med apparatet på.
Målingerne foregår automatisk, så du skal ikke røre ved knapperne, før døgnet er ovre, og apparatet slukkes.
Blodtryksmåleren er programmeret til at måle 2 gange i timen. Umiddelbart før en måling lyder der 2 korte varslingstoner, og manchetten begynder at stramme.
Det er vigtigt, at du ikke taler, holder armen helt i ro og nogenlunde strakt i de cirka 45 sekunder, hvor målingen foregår. Hvis målingen mislykkes, skyldes det ofte uro.
Apparatet gentager herefter målingen efter et par minutter.
Ved meget hyppige og generende ommålinger prøv da at holde armen i ro eller at ændre placeringen af manchetten. Hjælper det ikke, kan du blive nødt til at tage apparatet helt af.
Apparatet tages ud af livremmen.
For at dæmpe støj, kan apparatet pakkes ind i et håndklæde, og lægges i sengen. Undgå at slangen bøjer.
Apparatet giver ikke varslingstoner om natten.
25 timer efter du har fået apparatet på, er undersøgelsen afsluttet, og apparatet kan tages af. Husk at slukke apparatet, når det tages af, da det ellers fortsætter med at måle.
Risici og bivirkninger
Hvis du alligevel er nødt til at køre, og du er chauffør, råder vi dig til at slukke apparatet, mens du kører. Husk at tænde det igen, når du er færdig med at køre.
Hvis det er nødvendigt for dig at køre bil, mens målingen finder sted, skal du være ekstra opmærksom på trafiksikkerheden.
Videre forløb
Du får svar ved en lægesamtale eller med et brev 1-2 uger efter undersøgelsen.
Kontakt
Tlf. 78 41 72 50
Spørgsmål til behandling Telefontid, sygeplejerske:
Mandag, onsdag og fredag fra kl. 8.00-8.30
Tirsdag og torsdag fra kl. 13.00-13.30
Afbud og ændring af tid Telefontid, sekretær:
Hverdage fra kl. 8.00-13.00
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/1496516
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.