Forebyggende vaccination og behandling af stik- og skæreskade hos medarbejdere
Gå direkte til:
Forebyggende vaccination og behandling af stik- og skæreskade hos medarbejdere
Denne vejledning gælder for medarbejdere på Regionshospitalet Viborg, Regionshospitalet Skive og Regionspsykiatrien Viborg.
En stik- eller skæreskade er en penetration af huden eller forurening af slimhinde, hvor der er særlig risiko for smitteoverførsel via blod eller vævsvæske.
Hvis du er udsat for en skade, skal du henvende dig i skadestuen samme dag eller senest dagen efter. I skadestuen tilbydes du blodprøver for HIV og hepatitis B og C.
Det har betydning for, om en eventuel smitte anerkendes som en arbejdsskade, da prøverne viser, om du i forvejen er smittet med en af sygdommene. Derudover kan hepatitis B-prøverne vise, om du er immun overfor hepatitis B grundet tidligere smitte eller vaccination.
Du skal medbringe CPR-nummer på den patient, der er smittekilde (indexpatient) i forbindelse med skaden, hvis den er kendt.
Hvis du er blevet smittet med en sygdom, kan det først påvises senere.
Det er dit afsnits ansvar at spørge indexpatienten, om vedkommende vil acceptere at få taget blodprøver, og bestille blodprøvepakken ved navn "Smittekilde".
Det er ikke tilladt for dig at tilgå indexpatientens journal.
Du kan se svar på dine egne blodprøver på sundhed.dk.
Om behandlingen
Du tilbydes vaccinationer mod stivkrampe og hepatitis B i skadestuen. Begge vacciner er uden alvorlige bivirkninger. Sundhedsstyrelsen anbefaler også, at gravide tager imod tilbuddet.
Vi anbefaler, at du får den første hepatitis B-vaccine, selvom du tidligere er vaccineret mod hepatitis B.
Vær opmærksom på
Indtil smitterisikoen er afklaret, kan der være risiko for at give en eventuel smitte videre seksuelt. Derfor bør du anvende kondom ved seksuel aktivitet, indtil du har en afklaring.
Der gives 6 måneders karantæne i forbindelse med bloddonation.
Hvis du er i fertilitetsbehandling, skal du kontakte din fertilitetsklinik for at finde ud af, om det har betydning for din videre behandling i perioden, indtil eventuel smitte er afkræftet.
Når du kommer hjem
Al opfølgning sker ved sygeplejersken i Klinik for Infektionssygdomme.
Du skal selv ringe og booke en tid til svar på blodprøver og den videre planlægning på tlf. 78 44 73 14. Du ringer til vores sekretær.
Herefter får du et brev med plan for det videre forløb, og kontrolblodprøver bliver rekvireret elektronisk.
Det er dit eget ansvar at få taget blodprøver, og at få vaccinationer på de angivne tidspunkter.
Du kan se dit elektroniske vaccinationskort på www.sundhed.dk, hvor du kan følge med i dine vaccinationer.
Videre forløb
I forbindelse med stik- og skæreskade skal der udfyldes en skadesanmeldelse. Denne kan blandet andet findes i E-Dok under HR-afdelingen, punkt 7.
Du kan også henvende dig til din arbejdsmiljøgruppe.
Du skal være opmærksom på, at din skadesag ikke afsluttes, før du har fuldført den anbefalede vaccinationsserie.
Mere information
Risikoen for at blive smittet med HIV samt hepatitis B og C efter en stik- eller skæreskade er meget lille.
Ved nålestiksskade fra en HIV-positiv person er der en risiko på <0,3 procent pr. stikskade, hvis man ikke sættes i behandling.
Ved nålestiksskade fra en hepatitis B-positiv er der en risiko på 6-20 procent, hvis man ikke vaccineres.
Ved nålestiksskade fra en hepatitis C-positiv er smitterisikoen på 1 procent.
Det er vigtigt at være opmærksom på stikskade, der kan medføre smitterisiko, da man ved korrekt vaccination kan hindre hepatitis B, og gennem antiretroviral behandling nedsætte risikoen for HIV-smitte.
Er du ansat hos Regionshospitalet Viborg, Regionshospitalet Skive eller Regionspsykiatrien i Viborg, kan du blive vaccineret gratis mod hepatitis B i Klinik for Infektionssygdomme hos Regionshospitalet Viborg torsdag fra kl. 8.00-9.00.
Du skal booke tid til vaccinationen på booking.rm.dk. Når du er logget ind, skal du skrive bookingkoden "rhvheps" i feltet øverst på siden og trykke "Fortsæt". Herefter får du adgang til at booke en tid.
Tilbuddet er altid gældende, uanset om du har været udsat for stik-/skæreskade eller ej.
Der kan være ventetid, og du skal regne med at blive i klinikken cirka 15 minutter efter vaccinationen til observation.
Klinikken holder lukket svarende til folkeskolernes ferieplan.
Kontakt
Er du urolig eller i tvivl om noget, kan du ringe til sygeplejerskerne på tlf. 78 44 78 13 hver torsdag fra kl. 8.00-15.00 med undtagelse af i ferieperioder.
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.