Fosfat er et mineral, der findes i de fleste mad- og drikkevarer. Mineralet er nødvendigt for at opretholde kroppens funktioner.
For meget fosfat i blodet er dog skadeligt. Det kan give hudkløe og madlede, og på sigt øge risikoen for knogleskørhed og kalkaflejringer i blodkarrene.
Formålet med fosfatreduceret kost er at nedsætte den forhøjede fosfatkoncentration i blodet.
Mad og drikke
Fosfat findes naturligt i de fleste fødevarer i større eller mindre grad. Herudover bruges fosfat som tilsætningsstof i en række fødevarer for at forbedre holdbarhed, konsistens og smag.
Fosfat som tilsætningsstof optages i meget højere grad i kroppen end naturligt fosfat.
I det følgende afsnit får du nogle råd til, hvordan du kan mindske dit indtag af fosfat i mad- og drikkevarer.
Vi anbefaler, at du starter med at vælge mad- og drikkevarer uden tilsat fosfat. Tilsat fosfat kan deklareres med et E-nummer.
Der er fosfat i E338, E339, E340, E341, E343, E450, E451 og E452.
Du kan finde fødevarernes oplysninger på varedeklarationen.
Nogle producenter skriver E-nummeret, mens andre skriver navnet på fosfat, fx fosforsyre, mononatriumphosphat eller dinatriumdifosfat.
Tilsat fosfat findes særligt i ikke-økologisk kødpålæg, pølser, smelteost, færdigretter, kartoffelmospulver, færdigkøbte kager og småkager samt nogle typer sodavand.
Økologiske produkter indeholder ikke tilsat fosfat. E341 er dog tilladt som hævemiddel i økologiske kager og brød.
Vi indtager fosfat fra den mad, vi spiser. Overskuddet af fosfat udskilles af nyrerne gennem urinen.
I takt med at nyrefunktionen falder, får nyrerne sværere ved at udskille fosfat. En kost med mindre fosfat kan derfor være nødvendig.
Mælk- og surmælksprodukter har et højt indhold af fosfat. Du kan begrænse dit indtag af mælk- og surmælksprodukter til cirka 1,5 dl, eller erstatte noget af mængden med plantebaserede produkter, fx sojadrik, havredrik osv. De plantebaserede produkter har et lavere indhold af fosfat.
Ost har generelt et højt indhold af fosfat. Smelteoste, fx rejeost og hårde oste som parmesan, har et meget højt indhold og bør spises sjældent.
Skæreost har også et højt indhold af fosfat, så vi anbefaler, at du holder dig til 1 skive om dagen. Skimmelost har et lidt lavere indhold af fosfat. Det kan derfor spises i lidt større mængde.
Der er lavest indhold af fosfat i friskost, flødeost, rygeost og hytteost, som kan spises flere gange dagligt.
Vælg økologisk pålæg eller pålæg af mærket Den Grønne Slagter eller Pålækker fra Tulip. Brug gerne rester fra aftensmaden.
Undgå kage med tilsat fosfat. Vælg i stedet hjemmelavet kage eller købekage uden tilsat fosfat (se varedeklarationen).
Begræns fastfood. Læs varedeklarationen i forhold til, om der er tilsat fosfat.
Undgå alle slags cola, Faxe Kondi, Carlsberg Sport og energidrikke uanset om det er med eller uden sukker. Vælg i stedet økologisk cola, andre typer sodavand eller læskedrikke.
Kontakt
Hvis du er i tvivl om, hvordan du kan sammensætte din mad i forhold til din nyresygdom, kan diætisten give dig yderligere vejledning.
Du kan få din læge eller en sygeplejerske i Klinik for Nyresygdomme/Dialysen til at henvise dig til diætisten.
Tlf. 78 44 75 10 Telefontid på hverdage fra kl. 8.00-13.00
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.