Gode råd når appetitten er lille og kroppen har brug for noget ekstra
Gå direkte til:
Gode råd når appetitten er lille og kroppen har brug for noget ekstra
Hvis du på grund af sygdom har dårlig appetit og taber dig, nedbrydes dine muskler og livsvigtigt organvæv.
Uplanlagt vægttab er altid uhensigtsmæssigt – også selv om du er overvægtig.
Vægttab resulterer i nedsat modstandskraft, øget risiko for infektioner, dårligere sårheling, øget træthed og nedsat funktionsevne. Det betyder, at det tager længere tid at blive rask.
Det er derfor ikke lige meget, hvad du spiser. Sund mad for raske er ikke sund mad for syge.
8 gode råd
Det kan for eksempel være morgen, middag og aften samt formiddag, tidlig og sen eftermiddag og igen inden sengetid.
Spis også gerne om natten, hvis du vågner.
Fedt indeholder meget energi og hjælper til, at du bedre kan undgå vægttab. Fedt findes især i smør, olie, margarine, mayonnaiser, sovse, fisk i olier, farsmad, pølser, sødmælk, piskefløde, ymer, oste med 45+ til 70+ samt mandler og nødder.
Ved sygdom har din krop øget behov for protein. Spis derfor protein til alle måltider. Du finder protein i mælkeprodukter, surmælksprodukter, ost, æg, kød, kylling, fisk, mandler/nødder og tørrede bælgfrugter.
Flydende retter mætter ofte ikke så lang tid, fx legerede supper, supper med piskefløde, koldskål, smoothies, desserter, is og forskellige former for grød.
Du kan med fordel bruge energi- og proteindrikke som mellemmåltider. Læs mere om mellemmåltider og find opskrifter på energi- og proteindrikke længere nede i vejledningen.
Drik for eksempel lidt juice, spis et syrligt bolche eller lidt syrligt frugt før et måltid.
Tag en vitamin-/mineraltablet hver dag, da kroppen har et øget behov.
Få mest mulig motion og frisk luft.
Forslag til dagens måltider
Øllebrød med piskefløde
Havregrød lavet på sødmælk med smørklat og sukker
Brød med et godt lag smør
Fede oste 45+ til 70+
Kødpålæg er bedre end marmelade eller honning
Æg - blødkogt eller spejlæg
Ymer med brun farin, lidt müsli eller lidt hakkede mandler/nødder
A38 eller sødmælks yoghurt m/frugt
Legeret suppe, omelet, æggekage, røræg
Lune middagsrester, tartelet med fyld
Færdigret eller færdigfremstillet suppe tilsat piskefløde
Risengrød eller anden grød kogt på sødmælk – gerne med smørklat
Tynde skiver brød med et tykt lag smør eller andet fedtstof
Pålæg i rigelig mængde, fx leverpostej, frikadelle, kød-og pølsepålæg
Fiskepålæg, fx marineret sild, røget laks/ørred/hellefisk, rejer, sardiner, tun i olie, makrel
Pynt i form af mayonnaise, mayonnaisesalater og remoulade
Mayonnaisesalater med æg, rejer, skinke og makrel
Ost og skæreoste (minimum 45+) samt brie, camembert, flødeost m.fl.
Kød, der er let at tygge, mørt kød eventuelt hakket eller som fars
Benfri fisk eller fiskefars
Æggeretter, gratin, røræg, omelet
Kartoffelmos eller grøntsagsmos lavet med sødmælk tilsat smør
Brasede kartofler, stuvede kartofler, flødekartofler med piskefløde og revet ost
Rigelig sovs, gerne opbagt med piskefløde
Lidt grøntsager med smørklat eller i en stuvning
Tilbehør som asier, rødbeder, agurker, tyttebær og gelé er med til at give farve og smag til maden
Dessert, fx frugtgrød med fløde, fromage eller is
Når du har nedsat appetit er mellemmåltiderne meget vigtige.
Kager, tærter med flødeskum eller creme fraiche, småkager
Kiks gerne med smør og ost (minimum 45+)
Et halvt stykke franskbrød gerne med smør, ost, røget laks, æg eller rejer
Fromager, budding, mousse, fløderand, ris à la mande, koldskål med kammerjunker, flødeis, ymer med drys eller hakkede mandler/nødder, frugtgrød med piskefløde og sødmælk, risengrød kogt på sødmælk med smørklat
Avocado med lidt rejer og cremefraice 38%
Mandler, peanuts og nødder, chokolade, marcipan, chips med creme fraiche dip
Sødmælk til alle måltider
Kærnemælk tilsat piskefløde eventuelt tilsat frugt eller frugtjuice
Kærnemælkskoldskål eller drikkeyoghurt
Kakao, varm eller kold, med flødeskum eller flødeis
Protein- og energidrik hjemmelavede (se opskrift) eller købt i supermarked (Protino fra Arla)
Færdigfremstillet ernæringstilskud fra apoteket
I særlige tilfælde er der mulighed for at få tilskud fra det offentlige. Produkterne skal ordineres på grøn recept af din egen læge eller klinisk diætist. Der gives 60% i tilskud.
På apoteket fås også kosttilskud i form af pulver, som kan tilsættes mad og drikkevarer. Tal med din egen læge eller kliniske diætist om, hvad der vil være godt i netop dit tilfælde.
Opskrifter
Ingredienser:
3 pasteuriserede æg
3 spsk sukker
1 dl ymer
1,5 dl kvark eller skyr
6 dl kærnemælk
0,5 dl piskefløde
Appelsin-, citron- eller anden frugtsaft/frugtmos efter smag
Tilberedning:
Æg og sukker piskes sammen. Ymer, kvark/skyr, kærnemælk og piskefløde tilsættes. Smages til med frugtsaft.
Næringsindhold pr. 100 g: 375 kJ og 5,9 g protein
Cirka 1 liter færdig drik
Holdbarhed: 2 døgn i køleskab
Ingredienser:
4 dl kærnemælk
1,75 dl skyr naturel
2 dl piskefløde
85 g sukker
Citronsaft efter smag
Kan tilsættes 85 g Atpro 200 (proteinpulver). Det giver pr. 100 g 744 kJ og 11,8 g protein.
Tilberedning:
Pisk kærnemælk, skyr og piskefløde sammen med sukker. Smag til med citronsaft.
Næringsindhold: Pr. 100 g: 663 kJ og 4 g protein (inkluderer ikke tilsætning af Atpro 200)
Holdbarhed: Cirka 1 uge i køleskab
Kontakt
Klinisk diætist Anne-Marie Christensen
Mandag til torsdag
kl. 12.00-12.30
7841 7642
Der forsøges at ringe tilbage ved kontakt uden for telefontid.
Klinik for Mave- og Infektionssygdomme Indgang A, plan 3 Falkevej 1A 8600 Silkeborg
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/649844
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.