Erfaringer har vist en øget behandlingseffekt og livskvalitet for dialysepatienter, som får hyppigere/daglige dialyser.
Derfor sker der nu både internationalt og i Danmark en stor udvikling omkring dialyse i eget hjem – en dialyseform, som er tilpasset dine individuelle ønsker og behov.
Hyppige dialyser, 5-6 gange ugentligt, giver blandt andet mindre ophobning af affaldsstoffer, mindre væsketræk under hver dialyse, bedre calcium-fosfat-balance, bedre blodtryksregulering, og samtidig udskydes evt. senere komplikationer – hvilket betyder bedre livskvalitet for den enkelte patient.
Du kan vælge enten at dialysere i korte dag/aften-dialyser eller i lange nat-dialyser:
Korte dag/aften dialyser, hvor du skal dialysere 3 timer, minimum 5 gange om ugen.
Lange natlige dialyser, hvor du skal dialysere 7 timer, 5 gange om ugen.
Vores forventninger til dig:
Du skal tage ansvar for din behandling.
Du skal kunne stille maskinen op og stikke dig selv.
Du skal kunne klare alarmer, behandling af komplikationer, bestille varer og vedligeholde apparaturet.
Det er dit ansvar at varetage behandlingen efter grundig oplæring (jævnfør Sundhedsloven 2005, afsnit III, kap. 5, § 15).
Hvis du er interesseret i hjemmehæmodialyse, tilbyder vi en samtale med dig og dine pårørende (og eventuelt deltagelse af din kontaktlæge).
Du bliver informeret af den ansvarlige sygeplejerske for hjemmehæmodialyse om de krav og forventninger, der stilles til dig, samt om de praktiske foranstaltninger, oplæringsforløbet og efterfølgende ambulante kontroller.
Oplæring
Tre sygeplejersker står for din teoretiske og praktiske oplæring. Erfaringsmæssigt forventer vi, at din oplæring varer 3–5 måneder. Oplæringen foregår under dialyserne.
Ved den første dialyse i dit hjem vil der være en sygeplejerske og evt. en dialysetekniker tilstede. Dialysesygeplejersken bliver hos dig under hele den første dialyse.
Ambulant kontrol
Du kommer til ambulant kontrol på Dialyse. Første gang 1 uge efter din første dialyse hjemme. I starten skal du komme til ambulant kontrol lidt hyppigt, men på længere sigt vil du komme til ambulant kontrol hver 6. uge. En gang om året kommer en dialysesygeplejerske på hjemmebesøg.
Indretning
En tekniker og evt. en sygeplejerske vurderer, hvor og hvordan vandanlægget kan installeres bedst muligt. Det er muligt at forberede til dialysemaskinen enten i soveværelset eller i et opholdsrum afhængigt af, hvor du ønsker dialyserne skal foregå. Dette giver dig frihed til at vælge dialysetid og -sted. Hospitalet stiller dialyseapparat, vandanlæg, blodtryksapparat, bord og underlag til rådighed. Du kan få et økonomisk tilskud til indkøb af en dialysevenlig stol eller seng.
Hospitalet sørger for diverse installationer samt afmontering af disse, når hjemmehæmodialyse ikke længere er aktuelt. Hospitalet refunderer merudgift til øget vand- og elforbrug.
Dialysemaskine
Afdelingen tilbyder to forskellige typer dialysemaskiner til hjemmehæmodialyse. Du aftaler med din kontaktlæge, hvilken der passer bedst til din hverdag.
Forsikring
Hospitalet sørger for forsikring af dialyseapparatet og vandanlæg.
Dialysematerialer
Du bliver oplært i selv at kunne bestille dialysematerialer, der leveres én gang om måneden.
Affald
Du vil få en del ekstra affald. Hospitalet sørger for levering af affaldsstativ og poser samt afhentning af den tomme emballage/kanylebokse/dialyseaffald.
Mere information
Hvis du ikke ønsker at benytte dig af at få dialysebehandlinger på andre dialyseafdelinger i forbindelse med din ferie, kan du låne en transportabel dialysemaskine af afdelingen.
Du bliver lært op i at bruge den 2-4 uger før din ferie.
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.