Lungeskolen er et tilbud til dig med svær KOL og med en oplevelse af, at åndenød begrænser dig i hverdagen. Målet med at deltage er derfor, at du får flere kræfter og mere luft, så hverdagens opgaver bliver lettere.
Lungeskolen består af et træningsforløb på hold, som varer 12 uger med i alt 24 træningsgange. Et hold består af 8-12 deltagere.
Forløbet foregår i Fysio- og Ergoterapien på Regionshospitalet Silkeborg og varetages primært af en fysioterapeut og en sygeplejerske.
Hvis du har behov for det, kan du få kørsel til Lungeskolen. Du bliver ringet op inden træningsstart, hvor vi planlægger det. Kørsel bestilles af vores sekretær.
Hvis du har spørgsmål til Lungeskolen, er du meget velkommen til at kontakte Fysioterapien på Regionshospitalet Silkeborg. Se telefonnummer nederst i vejledningen.
Når du er henvist til Lungeskolen, bliver du ringet op af en fysioterapeut. I samtalen skal vi sammen finde ud af, om tilbuddet er noget for dig.
Vi aftaler herefter en tid til et besøg, hvor du møder en ergoterapeut og en fysioterapeut.
Du taler først med ergoterapeuten om, hvilke udfordringer åndenøden giver dig i dine gøremål i hverdagen. Det er godt, hvis du på forhånd har gjort nogle tanker om dette.
Herefter skal du sammen med fysioterapeuten udføre nogle fysiske tests og besvare et spørgeskema, der handler om dit velbefindende.
Hvis du siger ja til træningsforløbet, har vi en forventning om, at du så vidt muligt møder op hver gang.
Om forløbet
Træningen foregår over 12 uger på mandage og torsdage fra kl. 13.00-14.00. Vi mødes hver gang i Fysioterapien på Regionshospitalet Silkeborg.
Træningen retter sig mod at øge din kondition og styrke, men også at give dig bedre balance og lære dig at mindske din åndenød.
For at du kan forbedre din kondition og styrke, skal du træne mindst 3 gange om ugen. Derfor skal du træne 1-2 gange hjemme.
Vi tager løbende små emner op som for eksempel brug af PEP-fløjte, vejrtrækningsteknikker, hvilestillinger og lignende.
Udover træningen er der undervisning 7 gange ved forskellige fagpersoner. Undervisningen handler om emner, der knytter sig til KOL:
Hvordan fungerer lungerne? (v/ læge)
Hvad er gevinsten ved træning? Vi kommer omkring håndtering af åndenød, motivation og målstætning (v/ fysioterapeut)
Medicin. Vi skal tale om de mange former for inhalationsmedicin, hvodan de virker og skal tages (v/ sygeplejerske)
Energibesparende principper og hjælpemidler i hverdagen. Vi deler gode råd til at gøre hverdagens gøremål lettere (v/ ergoterapeut)
Hvordan er det at leve med en kronisk sygdom? (v/ sygehuspræsten)
Hvad er vigtigt i min kost, når jeg har KOL? (v/ diætist)
Du modtager i starten af træningsforløbet en oversigt med:
Træningsdatoer
Klokkeslet for træning og undervisning
Dagens træningsfokus
Undervisningsemne
Undervisningen foregår efter træningen og varer cirka 1 time hver gang. Derfor er du først færdig kl. 15.00 på dage med undervisning.
I forløbet hjælper vi dig med at finde en træningsform, som du kan fortsætte med, når Lungeskolen slutter.
Får du behov for at melde afbud, kan du kontakte os på tlf. 78 41 76 00. Telefonen er åben alle hverdage fra kl. 9.00-13.00.
Mere information
Brug browseren til at få oversat en side til næsten ethvert sprog.
Fysioterapien Falkevej 1 Indgang A, Plan 1 8600 Silkeborg
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/605118
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.