Kostråd efter anlæggelse af stent i spiserør eller tolvfingertarm
Gå direkte til:
Kostråd efter anlæggelse af stent i spiserør eller tolvfingertarm
Denne vejledning er et supplement til en samtale med en diætist, som du kan henvises til via afdelingens personale.
En stent er et lille metalgitter formet som et rør.
Stenten sættes ned i spiserøret eller tolvfingertarmen, hvor der er en forsnævring, så der skabes passage. Stenten hjælper altså spiserøret/tolvfingertarmen til at holde sig åbent, så der kan komme mad igennem.
Når stenten er sat på plads ved en kikkertundersøgelse, udvides den ligeså langsomt.
Sådan gør du
De første 2-3 døgn efter du har fået anlagt en stent, bør du kun spise flydende kost, da det tager lidt tid for stenten at udvide sig.
Flydende kost er for eksempel:
Surmælksprodukter som yoghurt (uden frugtstykker) og ymer
Supper uden kødstykker eller lignende
Koldskål
Flødeis
Kakaomælk med flødeskum
Hjemme- eller færdiglavede tilskudsdrikke (færdiglavede tilskudsdrikke kan købes på recept)
Efter 2-3 døgn kan du overgå til mad med flere forskellige konsistenser, men du skal stadig være opmærksom på at vælge fødevarer, der nemt kan glide igennem stenten. Vi anbefaler derfor, at du følger kostrådene i denne vejledning, så du undgår, at maden sætter sig fast og stopper til i stenten.
Du må spise almindelig mad med blød konsistens. Mærk efter, om det føles fint at synke maden. Ellers må du tage en ekstra dag med flydende kost eller forsøge dig med en blødere konsistens.
Kød skal koges eller steges let. Det skal hakkes før eller efter tilberedningen, hvis ikke du er god til at tygge maden grundigt. Er du det, kan du nøjes med at skære det i små bidder på tallerkenen og tygge det grundigt.
Grøntsager kan spises rå eller kogte, men de skal serveres i små stykker, og de skal tygges grundigt. Du skal undgå trevlede grøntsager eller skære dem meget småt ud.
Frugt skal være moden og blød. Er skindet eller skrællen sej, skal det fjernes eller skæres meget småt ud. Du skal undgå trevlede frugter eller skære dem meget småt ud.
Spis lidt og tit. Det vil sige 3 hovedmåltider og 3-5 mellemmåltider dagligt.
Mad du kan spise uden problemer
Mad du bør undgå
Mælkeprodukter
Mælkeprodukter, fx mælk, kakaomælk, yoghurt og ymer.
Ingen restriktioner.
Kød
Kød uden stegeskorpe, fx kogt eller let stegt. Gerne hakket kød eller skåret ud i små bidder. Kødet skal være fri for sener.
Pølser med skind og hårdt stegt og/eller panerede kødstykker. Du bør undgå flæskesvær.
Pålæg
Pålæg som leverpostej og paté samt kødpølse, spegepølse og hamburgerryg i tynde skiver og uden skind.
Undgå roastbeef og pølser med skind.
Ost
Bløde oste uden skorpe samt smøreost, hytteost og brie (uden skorpe).
Ingen restriktioner.
Fisk
Al slags fisk, fx kogt eller let stegt.
Undgå hårdt stegt og/eller paneret fisk, samt fisk med ben.
Æg
Æg, fx kogte æg, omelet og røræg.
Ingen restriktioner.
Fedtstoffer
Alle former for fedtstof, fx smør på brød, margarine og olie i madlavning.
Ingen restriktioner.
Brød, gryn og kartofler
Efter den første uge kan du forsøge dig med rugbrød og franskbrød uden kerner og uden en hård skorpe. Gerne en halv skive til at starte med.
Herefter kan du godt vælge brød med kerner.
Du kan også spise knækbrød og kiks.
Til morgenmad kan du spise havregrød, øllebrød eller cornflakes.
Til det varme måltid anbefaler vi kartofler og pasta. Hvis du vælger ris, skal der gerne være sovs til.
Den første uge fraråder vi rugbrød og franskbrød med en hård skorpe og kerner.
Undgå også ris den første uge.
Tilbehør
Sukker, honning, marmelade og lignende. Dressinger og ketchup samt diverse krydderier. Mandler og nødder bør hakkes fint og ikke spises hele.
Hele mandler og nødder.
Frugt
Moden og blød frugt. Det kan for eksempel være bananer, skrællede æbler og pærer.
Du kan også spise hindbær, jordbær og blåbær samt melon.
Vi anbefaler desuden frugtgrød uden store stykker.
Undgå hinder og skind på frugt, fx fra appelsiner, klementiner, mandariner, citron, grapefrugt, vindruer, blommer, nektariner og ferskner.
Du bør også undgå frugt med trevler, fx ananas, rabarber og mango samt tørret frugt som for eksempel rosiner og abrikoser.
Grøntsager
Vi anbefaler, at du koger grøntsagerne. Hvis du spiser friske grøntsager, skal de skæres i små stykker og tygges grundigt.
Undgå hele porrer, asparges, rå kål og skindet på tomater.
Drikkevarer
Alle former for drikkevarer.
Ingen restriktioner.
Du skal helst spise i siddende eller halvt siddende stilling. Bliv gerne siddende minimum en halv time efter måltidet for at undgå tilbageløb.
Tag små bidder og tyg grundigt.
Drik rigeligt med væske i forbindelse med et måltid. Det må meget gerne være kulsyreholdige drikkevarer som for eksempel danskvand og sodavand, da det renser stenten.
Undgå mad med hård stegeskorpe og hårde former for frugt og grønt.
Videre forløb
Hvis du har tabt vægt og appetitten er nedsat, skal du spise en mere energi- og proteinrig kost. Du skal sørge for, at du dagligt får fødevarer som mælkeprodukter, ost, æg, fisk og fiskepålæg, kød og blødt kødpålæg samt bruge smør, olie, margarine og fløde i madlavningen.
Det er også en god idé at spise kage og desserter, da det indeholder mange kalorier.
En klinisk diætist kan være med til at afdække, om du får nok energi og protein, og vejlede dig i, hvordan du får dækket dine behov. Afdelingen kan henvise dig til en klinisk diætist.
Hvis du er normalvægtig, og din vægt er stabil, bør du overvejende bruge magre mælke-, pålægs- og kødprodukter samt skrabet smør på brødet.
Kontakt
Tlf. 78 44 75 10 Telefontid på hverdage fra kl. 8.00-13.00
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/1012709
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.