Efter 2-3 døgn kan du overgå til mad med flere forskellige konsistenser, men du skal stadig være opmærksom på at vælge fødevarer, der nemt kan glide igennem stenten. Vi anbefaler derfor, at du følger kostrådene i denne vejledning, så du undgår, at maden sætter sig fast og stopper til i stenten.
Du må spise almindelig mad med blød konsistens. Mærk efter, om det føles fint at synke maden. Ellers må du tage en ekstra dag med flydende kost eller forsøge dig med en blødere konsistens.
Kød skal koges eller steges let. Det skal hakkes før eller efter tilberedningen, hvis ikke du er god til at tygge maden grundigt. Er du det, kan du nøjes med at skære det i små bidder på tallerkenen og tygge det grundigt.
Grøntsager kan spises rå eller kogte, men de skal serveres i små stykker, og de skal tygges grundigt. Du skal undgå trevlede grøntsager eller skære dem meget småt ud.
Frugt skal være moden og blød. Er skindet eller skrællen sej, skal det fjernes eller skæres meget småt ud. Du skal undgå trevlede frugter eller skære dem meget småt ud.
Spis lidt og tit. Det vil sige 3 hovedmåltider og 3-5 mellemmåltider dagligt.
|
Mad du kan spise uden problemer |
Mad du bør undgå |
Mælkeprodukter |
Mælkeprodukter, fx mælk, kakaomælk, yoghurt og ymer. |
Ingen restriktioner. |
Kød |
Kød uden stegeskorpe, fx kogt eller let stegt. Gerne hakket kød eller skåret ud i små bidder. Kødet skal være fri for sener. |
Pølser med skind og hårdt stegt og/eller panerede kødstykker. Du bør undgå flæskesvær. |
Pålæg |
Pålæg som leverpostej og paté samt kødpølse, spegepølse og hamburgerryg i tynde skiver og uden skind. |
Undgå roastbeef og pølser med skind. |
Ost |
Bløde oste uden skorpe samt smøreost, hytteost og brie (uden skorpe). |
Ingen restriktioner. |
Fisk |
Al slags fisk, fx kogt eller let stegt. |
Undgå hårdt stegt og/eller paneret fisk, samt fisk med ben. |
Æg |
Æg, fx kogte æg, omelet og røræg. |
Ingen restriktioner. |
Fedtstoffer |
Alle former for fedtstof, fx smør på brød, margarine og olie i madlavning. |
Ingen restriktioner. |
Brød, gryn og kartofler |
Efter den første uge kan du forsøge dig med rugbrød og franskbrød uden kerner og uden en hård skorpe. Gerne en halv skive til at starte med.
Herefter kan du godt vælge brød med kerner.
Du kan også spise knækbrød og kiks.
Til morgenmad kan du spise havregrød, øllebrød eller cornflakes.
Til det varme måltid anbefaler vi kartofler og pasta. Hvis du vælger ris, skal der gerne være sovs til.
|
Den første uge fraråder vi rugbrød og franskbrød med en hård skorpe og kerner.
Undgå også ris den første uge.
|
Tilbehør |
Sukker, honning, marmelade og lignende. Dressinger og ketchup samt diverse krydderier. Mandler og nødder bør hakkes fint og ikke spises hele. |
Hele mandler og nødder. |
Frugt |
Moden og blød frugt. Det kan for eksempel være bananer, skrællede æbler og pærer.
Du kan også spise hindbær, jordbær og blåbær samt melon.
Vi anbefaler desuden frugtgrød uden store stykker.
|
Undgå hinder og skind på frugt, fx fra appelsiner, klementiner, mandariner, citron, grapefrugt, vindruer, blommer, nektariner og ferskner.
Du bør også undgå frugt med trevler, fx ananas, rabarber og mango samt tørret frugt som for eksempel rosiner og abrikoser.
|
Grøntsager |
Vi anbefaler, at du koger grøntsagerne. Hvis du spiser friske grøntsager, skal de skæres i små stykker og tygges grundigt. |
Undgå hele porrer, asparges, rå kål og skindet på tomater. |
Drikkevarer |
Alle former for drikkevarer. |
Ingen restriktioner. |