Laktoseintolerans skyldes mangel på enzymet laktase i tarmen. Laktasemangel er naturligt for 75 procent af verdens befolkning. Symptomerne kommer først, når der indtages mælk eller retter med mælk.
Laktase dannes i tyndtarmens slimhinde, og det er nødvendigt for nedbrydning og optagelse af laktose.
Laktose er mælkens kulhydrat og kaldes også for mælkesukker.
Vær opmærksom på
Hvis laktosen ikke nedbrydes i tyndtarmen på grund af laktasemangel, passerer det videre ned i tyktarmen. Her nedbryder bakterier laktosen og samtidig trækkes vand ind i tarmen, hvilket kan give diarré, oppustethed, luft i tarmen og mavesmerter.
Der kan gå fra 15 minutter til flere timer fra indtagelse af laktose til symptomerne opstår. Symptomerne er ubehagelige, men de er ufarlige.
Diagnosen stilles ved en blodprøve.
Om behandlingen
Laktoseintolerance er ikke en sygdom. Formålet med behandlingen er derfor at undgå/dæmpe symptomerne, og behandlingen består i det, du selv kan gøre.
Det kan omfatte:
Helt at undgå laktose i den mad, du spiser.
At nedsætte indholdet af laktose i det, du spiser og drikker ved at vælge produkter med lavt indhold af laktose eller vælge laktosefri produkter.
At bruge laktosespaltende enzymer enten som kapsler, tabletter eller dråber.
Et eventuelt tilskud af kalk med D-vitamin.
Hvis du har betydelige symptomer, kan du vælge at spise og drikke helt laktosefrit i en periode, indtil du er symptomfri.
Når du er symptomfri, kan du stille og roligt indtage mere og mere laktose for at finde frem til, hvor meget du tåler. Start for eksempel med 1-2 g laktose pr. måltid.
Der er stor individuel forskel på, hvor meget laktose den enkelte tåler. Nogle får symptomer ved små mængder laktose, mens andre tåler 5-10 g laktose pr. måltid.
Mere information
I varedeklarationen skal det altid fremgå, hvis der er brugt mælk eller laktose. Mælk og laktose kan dog have flere betegnelser, og det er derfor nødvendigt at læse varedeklarationen grundigt.
Laktose findes i varierende mængde i mælk og mælkeprodukter, og er hyppigt nævnt under følgende navne på varedeklarationen:
Diverse former for mælk (sød-, let-, mini-, skummet- og kærnemælk, koldskål, fløde, piskefløde og milkshake)
Diverse former for surmælksprodukter (yoghurt, ymer, ylette, A38, skyr, cultura, fromage frais, græsk yoghurt, creme fraiche, syrnet fløde m.fl.)
Diverse former for ost (hytte-, ryge-, myse-, fløde-, frisk- og smøreost)
Diverse former for fedtstof (animalsk fedtstof, animalsk olie, smørolie, bagemargarine, margarine og minarine)
Mælkepulver, skummetmælks- og sødmælkspulver
Tørmælk og inddampet mælk
Valle, vallepulver og valleprotein
Kasein, kaseinat og lactalbumin
Mælkesukker
Laktose
Mælkebestanddele
Raffineret fedt og animalsk fedt kan være lavet af smør, og kan dermed indeholde spor af laktose.
BEMÆRK! Mælkesyre og mælkesyrekultur har trods navnet intet med mælk at gøre.
Du kan efterhånden købe mange laktosefri mælke- og surmælksprodukter, fløde, friskoste, creme fraiche med flere. Her har producenten fjernet laktosen.
Soya-, havre- ris- og mandeldrik er andre alternativer, der kan erstatte mælk. Næringsindholdet i disse produkter er dog ikke som i almindeligt mælk. Indholdet af protein er eksempelvis noget lavere, og kvaliteten af proteinerne er dårligere i havre-, soya- og mandeldrik.
Risdrik kan indeholde en del sukker.
Baggrunden for at anbefale mælkeprodukter skyldes, at vi får meget af vores kalktilskud fra mælkeprodukter. Kalk findes også i andre fødevarer, men er ofte svært at optage og udnytte for kroppen.
Laktosefri mælkeprodukter har det samme indhold af kalk som almindelige mælkeprodukter.
Indeholdet af kalk i soya-, havre-, ris- og mandeldrik er lavere end i mælk. Produkterne kan være tilsat kalk, men det er uvist, hvor godt kroppen udnytter det.
Hvis du vælger at fjerne mælk helt fra ding kost, er det relevant at overveje et tilskud af kalk med D-vitamin som supplement.
Mælk- og mælkeprodukter
Sød-, let-, mini- og skummetmælk
4,8
Kærnemælk
3,5
Kakaomælk
4,6
Yoghurt naturel, tykmælk, A38, Cultura naturel
2,5-4,7
Ymer, ylette
3,7
Græsk yoghurt
3,7
Skyr
3,5
Yoghurt med frugt, drikkeyoghurt, drikke-Cultura
3,1
Fromage Frais 0,3%
3,1
Cheasy Fraiche
3,5
Creme Fraiche 38%
2,7
Fløde 9%
4,5
Milda Creme Fine 7%
4,5
Madlavningsfløde 18%
4,2
Piskefløde 38%
3,2
Koldskål (færdigkøbt)
3,5
Skære- og skimmelost
Skæreost (alle former)
<0,05
Skimmelost – Danablue, Brie, Camembert
<0,05
Myseost
33,1
Fløde- og friskost og ost til madlavning
Flødeost – naturel og med urter
2-3
Feta
0,2
Hytteost
2,5
Rygeost
3,7
Mozzarella
<0,05
Pizzatopping
<0,05
Smørbare produkter og smør
Kærgården og andre smørbare produkter
0,6
Lurpak
0,7
Diverse
Skummetmælkspulver
50,8
Coffee-whitener/coffee-creamer
0-56
Risengrød
3,9
Persillesovs
4,1
Cremefraichedressing
1,4
Wienerpølser
0-2,8
Medisterpølse
0-1,6
Leverpostej
0-2,7
Slik og is
Lakrids (uspecificeret)
0-2,4
Nutella
3-6
Chokolade (fyldt)
2,4
Flødechokolade
7,4
Flødeis/softice
3-4
Laktosefri mælk og mælkeprodukter
Laktosefri mælk
0
Laktosefri kakaomælk
0
Laktosefri yoghurt naturel og med frugt
0
Laktosefri piskefløde
0
Laktosefri fraiche
0
Andre fødevarer der kan indeholde laktose
Sovs, sovsepulver, farsretter, dressing, kartoffelmospulver og kartoffelmos, bageblandinger, kager og kiks, æbleskiver, pandekager, supper, suppepulver m.fl.
Laktase er et enzym, der nedbryder laktose.
Laktase kan tilsættes mælk eller retter med mælk med henblik på at nedbryde laktosen.
Du kan købe laktase på apoteket eller på internettet. Det findes som kapsler, tabletter eller dråber.
Du skal tage tabletter lige før et måltid med mælk. Du kan åbne kapslerne og drysse indholdet ned i mælken eller ud over mælkeretter. Dråber tilsættes direkte i mælk eller mælkeretter.
Vær opmærksom på, at laktaseenzymerne ødelægges af varme over 60 grader.
Kontakt
Tlf. 78 41 76 42
Telefontid mandag-torsdag fra kl. 12.00-12.30.
Vi forsøger at ringe tilbage, hvis du kontakter os uden for telefontid.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/843039
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.