Lysbehandling af solskadet hud/forstadier til hudkræft med dagslys (PDT)
Gå direkte til:
Lysbehandling af solskadet hud/forstadier til hudkræft med dagslys (PDT)
Fotodynamisk terapi, også kaldet PDT er en lysbehandling til behandling af solskader i huden (forstadier til hudkræft).
Behandlingen går ud på at ødelægge de syge celler i huden ved hjælp af en kombination af creme og dagslys påvirkning, uden at de raske celler skades.
Forbered dig til behandlingen
Når behandlingen starter, smøres først solcreme på området, der skal behandles samt på øvrig hud, der ikke er dækket af tøj. Du skal ikke tage solcreme eller hudplejemidler på hjemmefra. Solcremen stopper det skadelige ultraviolette lys, men ikke det røde lys, som er nødvendigt for behandlingseffekten.
Efter ca. 15 min. skrabes først skæl og skorper af huden i det område, der skal behandles. Herefter smøres behandlingscremen på huden. Det kan svie kortvarigt.
Herefter skal du opholde dig udendørs i dagslys i 2 timer. Efter cremen er påsmurt, må der kun gå ½ time, inden du starter dit 2 timers ophold i dagslyset. I belysningsperioden er det tilladt med 5 min. ophold inden døre.
Du kan evt. opleve en stikken eller prikken i huden under opholdet i dagslyset.
Når belysningsperioden er gået, skal du vaske eventuel overskud af cremen af med vand.
Hvis du er forhindret i at komme, skal du ringe afbud.
Hvis du udebliver flere gange uden afbud, bliver din behandling på hospitalet afsluttet.
Om behandlingen
Dagslys PDT gives i perioden april til oktober. Gives ikke på regnvejrsdage og ved temperatur under 10 grader.
Risici og bivirkninger
Hvis der behandles i behårede områder, kan der være risiko for helt eller delvist hårtab.
Infektion er sjælden. Tegn på infektion er rødme, varme, hævelse, pus, smerter og eventuelt temperaturforhøjelse. Hvis du får en eller flere af disse gener, skal du søge læge.
Vær opmærksom på
Hudens reaktion Det første døgn er det behandlede hudområde ekstra lysfølsomt. Derfor skal du helt undgå sollys/dagslys på den behandlede hud. I efterforløbet kan der komme rødme og hævelse af området. Der kan komme let sårdannelse i op til 2-4 uger.
Pigmentforandringer Der er risiko for pigmentforandringer i det behandlede hudområde, hvis det udsættes for stærk sol i de første måneder efter behandlingen.
Solbeskyttelse Vi anbefaler, at du fremover beskytter din hud mod sollys fra april til oktober hver dag med solfaktor 30-50, solhat eller tøj – undtagen ved heldagsregn.
Rensning af huden Indtil huden er helet, skal du vaske det behandlede hudområde med vand og sæbe. Brug plaster ved behov.
Videre forløb
Du får en tid til lægekontrol efter ca. 3 måneder.
Kontakt
Sekretariat Tlf. 78 44 73 14 Telefontid på hverdage fra kl. 8.00-13.00
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.